Paradajky voľne vonku
|
|
 |
 |
kastef 1975 - Stříbrný Zahrádkář (305) - 138.131 (?) 13.4.2014 14:34
já mám sice polovinu přísad od všeho navíc, ale přesto, myslím že úvahy o venkovní výsadbě sou předčasné, ono ten psychický tlak je velký, už vlastně 3 měsíce je jarní počasí a /předtím bylo jako na podzim,/také pořád koukám po oknech a mám pocit, že už by to mělo jít ven, dokonce už se mi to zdá hrozně dlouho, a to je právě to že je dlouho hezky, tak má člověk pocit, že je zmeškáno, ale pokud se podíváme na datum, tak ještě měsíc času, ještě může dojít na cokoli.U nás je dnes třebas 12 st.,v noc plus 1.Takže u mě zas jako loni koncem dubna foliák, pokud bude situace příznivá, a ven podle předpovědi nejdřív první týden v květnu/ pokud budou hlásit dobré počasí/.Mám i tu zkušenost, že kolikrát sem vysadila ven, pak bylo chladno i když nemrzlo, rostliny byly zubožené, a ty co zbyly doma navíc, vypadaly mnohem lepší, než ty venku.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 239.12 (?), 13.4.2014 12:32
presne tak, jedna vec je otuzovanie sadenic vonku, resp. brzdenie ich rastu a druha je vysadba do volnej zeme. odpradavna sa rajciny vysievaju az po zmrznutych, teda az o mesiac.
skorou vysadbou von sa NIC neurychli, pokial si niekto mysli ze tym ze vysadi von sadenice skor bude mat skor plody je zasadny omyl. opak je pravdou, chlad rajciny uspi (v lepsom pripade) a kym sa budu preberat budu sadenice odchovane v teple rast a kvitnut..
chapem expertov ktori vysiali sadenice v januari - februari. teraz maju doma velke rastliny ktorym sa prestal vyvijat v kelimku korenovy bal, vytahuju sa, zltnu a kvitnu. jednoducho sadenice urcene na vysadbu von staci vysievat v druhej polovici marca, potom taketo problemy nie su...
ak niekto potrebuje rajciny ktore plodia velmi skoro treba sa poohliadnut po skorych odrodach alebo pestovat v skleniku/foliovniku.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 239.12 (?), 13.4.2014 13:09
pardon chybka, nie vysievaju sa po zmrzlych ale vysadzaju..
|
|
 |
|
 |
 |
|
m3f - Diamantový Zahrádkář (5594) - 242.167 (?), 13.4.2014 14:22
Nedělám to poprvé a vždy se jedná zhruba o desítku rostlin (nemám na mysli to v květináčích), a co si pamatuji tak mi to zlikvidoval mráz jednou a to předloni, to však byly na volném záhoně. Přísadu si dělám sám a vždy seju něco i v lednu, právě pro tuto příležitost. Záleží samozřejmě na místních podmínkách a aktualnímu počasí, nyní budu vysazovat na vyvýšené záhony kde je možnost toho nakrytí. Kdybych např. brzy vloni do tunelů nedal lilky, tak nemám skoro úrodu, papriky venku nebyly vůbec. Podívejte se na fotky rajčat v květináčích, těm se daří výborně a přitom se kořenový systém ochlazuje více jak na nakrytém záhoně, ve dne je to zase naopak, mají větší teplo. Tahle rajčata na tomhle místě přežila i mínus jedničku (na parkovišti v autě), která byla někdy ve čtvrtek, u domu byla teplota asi 3°, dovolím si tvrdit že prosperují lépe než ta pokusná v nevytápěném skleníku.
Samozřejmě že je potřeba to brát jako inspiraci a ne stěžejní postup. 
|
|
 |
|
 |
 |
|
kastef 1975 - Stříbrný Zahrádkář (305) - 138.131 (?), 13.4.2014 14:34
já mám sice polovinu přísad od všeho navíc, ale přesto, myslím že úvahy o venkovní výsadbě sou předčasné, ono ten psychický tlak je velký, už vlastně 3 měsíce je jarní počasí a /předtím bylo jako na podzim,/také pořád koukám po oknech a mám pocit, že už by to mělo jít ven, dokonce už se mi to zdá hrozně dlouho, a to je právě to že je dlouho hezky, tak má člověk pocit, že je zmeškáno, ale pokud se podíváme na datum, tak ještě měsíc času, ještě může dojít na cokoli.U nás je dnes třebas 12 st.,v noc plus 1.Takže u mě zas jako loni koncem dubna foliák, pokud bude situace příznivá, a ven podle předpovědi nejdřív první týden v květnu/ pokud budou hlásit dobré počasí/.Mám i tu zkušenost, že kolikrát sem vysadila ven, pak bylo chladno i když nemrzlo, rostliny byly zubožené, a ty co zbyly doma navíc, vypadaly mnohem lepší, než ty venku.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|