Papriky 2022



host - 81.144 (?)
29.6.2022 13:49
To o té křupavosti slyším poprvé. Já sacharin do hrnce přidávám až už je nálev uvařený, celkově to dost zapění, je potřeba dávat pozor.
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6694) - 9.142 (?), 29.6.2022 13:41

Nejčastěji dělám nějaké komerční předpřipravené nálevy, znojemský, z Aromky, a když mám čas, uvařím Novu nebo bzenecký. On mezi tím a počítáním kuliček koření není až tak velký rozdíl. Přidávám sladidlo jen do okurek, obvykle jednu tabletku sacharinu do sklenice. Údajně jsou okurky křupavé. Nedokážu to posoudit, křupavé jsou obstojně. Nejoblíbenější mám teď znojemský, je z bezbarvého octa a zelenina ve sklenici vypadá hezky.

                     
host - 81.144 (?), 29.6.2022 13:49
To o té křupavosti slyším poprvé. Já sacharin do hrnce přidávám až už je nálev uvařený, celkově to dost zapění, je potřeba dávat pozor.
                     
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3274) - 208.138 (?), 29.6.2022 14:45

Rozumím tomu dobře, že je už tekutý a nedělá se s ním vůbec nic, jen se naleje na zeleninu a sterilizuje? To mne láká, protože bych to zavařování mohl dělat sám.

Milan HP

                     
host - 81.144 (?), 29.6.2022 15:29
Ano nálev je tekutý do sklenic příjde pouze koření pepř a nové. U okurků cibule, mrkev a kopr, hořčičné semínko už je v nálevu. Taky máme ty recepty, kdy se do každé sklenice dává x zrnek toho a x lžiček něčeho jiného, ale je to hodně časově náročné...
                     
host - 81.144 (?), 29.6.2022 15:33
Ještě dodám, že nálev není žádné rodinné tajemství. Pan Mgr. Meisl ho dával na letáčku spolu s návodem na pěstování Meika a Bajka.
                     
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3274) - 208.138 (?), 29.6.2022 16:51

Díky moc.

Ale mám ještě jeden dotaz na zkušeného zavařovatele, tedy Vás. Jak moc se dá zkrátit sterilizace, aby se to nekazilo? Mám za to, že nejnižší teplota je těch 80°C, ale čas? Většinou se doporučuje 20 minut, ale papriky pak moc změknou. Dalo by se případně použít jen horkého nálevu do vyhřáté sklenice s paprikami a zavíčkovat? Ten nálev by pak těch 90°C mohl mít. Nemám problém přijmout určité procento zmetků.

Milan HP

                     
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6694) - 9.142 (?), 29.6.2022 17:47

Nálev znojemský je z hypermarketu K., je z desetiprocentního octa a přidá se jen cukr a sůl.  Aromka Brno vyrábí macerát na okurky a zeleninu, posílá poštou, dávkuje se do vody s octem, cukrem a solí. Oba jsou čiré, bez koření. Novu asi znáte a Bzenecký je nadávkované koření v pytlíčkách. Ty se musí uvařit. Ty hotové snačí jed přidat do vlažné vody aby se líp rozpustil cukr. K dotazu na zkrácení času (jestli se nevhodně nemísím) já všechno délám dvacet minut a zkracovat jsem to nezkoušel. Funguje i zavařování v mikrovlnce, někde na webu bude návod. Dělám když je málo suroviny, třeba jednu, dvě sklenice. Kupodivu se zatím nic nezkazilo.

                     
host - 95.126 (?), 29.6.2022 18:45

Dobrý den. Trochu se přidám. V mikrovlnce zavařuji už léta. Je to výborné třeba jen na jednu sklenici. Nikdy se nic nezkazilo. Na nálev používám klasické Deko, sladím jen sladidlem. Na dno sklenice u paprik vždy používám olej, dle mého je to velmi důležité pro chuť. Papriky používám jen kapie, podle mně nej je odrůda Lydie, sem tam nějaký ten roh, nikdy se nic nerozvařilo. V roce zavařuji klidně i 60 sklenic. Stanislaw

                     
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6694) - 9.142 (?), 29.6.2022 20:28

Tak ono se vám to nekazí kvůli tomu deku, to konzervuje samo, nemusíte to ani do MVT dávat.

                     
host - 81.144 (?), 29.6.2022 18:49
Mikrovlnku si chválí sousedka chalupářka, ale u nás funguje klasický zavařovací hrnec. Pokud je nálev silný, mohl by udržet zeleninu i bez zavaření, ale na přichycení víčka nevím jestli by vařící nálev do tepelně neupravených paprik stačil... Nezkoušel jsem to... Ale pamatuju si, že stará bába ještě když s ní byla normální řeč vyprávěla, jak nakládali doma okurky do třílitrovek a zavazovali celofánem, žádné zavařování, žádné víčko. Recept neznám, a těžko ho z ní už dnes někdo vypáčí...
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Vzdálenost zahradního domku od plotu - zkušenosti1.9.2025
Vzdálenost zahradního domku od plotu - zkušenosti28.8.2025
Venkovní kuchyně na terasu/chalupu – vizualizace ZDARMA do 1–2 týdnů18.8.2025
Nestabilní pH v bazénu15.8.2025
Nestabilní pH v bazénu15.8.2025
Nestabilní pH v bazénu11.8.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz
statistika