Olejnatá dýně - semena



host - 64.46 (?)
18.10.2014 19:36

My semena vybereme a dame do kyble s vodou, kde je propereme. Lehceji se vybiraji a jsou prakticky cista. pak jeste jednou a pak rozprostrit na tenkou vrstvou a casto s nimi hybat, aby dobre uschla a neslepila se.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 225.9 (?), 17.10.2014 21:30, zobrazeno: 15519x

Dobrý den, máte někdo prosím zkušenosti se sklizní semínek z olejné dýně?

   
host - 234.228 (?), 18.10.2014 14:04

Jaké zkušenosti máte na mysli? Prostě se řádně vyzrálá tykev olejná utrhne, rozsekne nebo siláci ji rozříznou a semena se vyberou. Rozloží se na vzduchu a nechají oschnout. Konzumují se buď hned čerstvá, nebo po usušení, pak jsou tvrdší. V.L.

      
host - 243.162 (?), 18.10.2014 19:19

Moje zkušenost: špatně jsem semínka usušila, a celá předloňská sklizeň mi zplesnivěla. Jezibaba9.

         
host - 64.46 (?), 18.10.2014 19:36

My semena vybereme a dame do kyble s vodou, kde je propereme. Lehceji se vybiraji a jsou prakticky cista. pak jeste jednou a pak rozprostrit na tenkou vrstvou a casto s nimi hybat, aby dobre uschla a neslepila se.

      
m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5591) - 242.167 (?), 18.10.2014 20:33

Vybraná semena se mohou nasolit a bez oplachování se upraží, je to zdravá pochoutka, ovšem rychle ubývající. Upražená neosolená (nebo jen lehounce) najdou uplatnění např v okurkovém salátě, různých polévkách, v pečivu. Pro mne je to pochutina No.1.

Nejlepší je ty bezslupkové smíchat s klasickými a upražit. Klasická "jádra" z dyní se nechávají den-dva naložené v soli (0,5-1kg na 10 l) a následně se praží. Tahle pochutina se prodává tady na jihu za 45-50 kč za litr (syrové), pražené 75-110 Kč za litr. Někdo přidává k soli ještě česnek, papriku nebo jiné koření. Uchovat se dají tak, že se horká dají do omniovek a zavíčkují. U mě vydrží těch 10 litrů jáder asi tak týden, pistácie nebo brambůrky se s nimi nemohou rovnat. Letos máme na svědomí již asi 40 litrů jáder a je to celkem nedostatkové zboží.

         
jz77f - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (82) - 35.136 (?), 22.10.2014 19:37

Asi je opravdu nejlepší semena upražit. Já jsem je sušil v sušičce ovoce celý den, propálil jsem spoustu elektřiny a stejně byla gumová.

         
eva.neuwirthova - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (345) - 147.46 (?), 23.10.2014 13:23

Alee klasicke dyne syrove jsou v takovem obalu. Vy je vyloupavate? Nebo proste nalozite a oprazite? Zajima me, jak se to konzumuje za syrova... Nerada totiz prazim,, ppookud nemusim. Dekuji

            
eva.neuwirthova - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (345) - 147.46 (?), 23.10.2014 13:24

Pokud je prazite, tak deelate to hned nebo prvne ttrrosku ususite?

            
m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5591) - 133.163 (?), 23.10.2014 14:39

Jádra se praží i s obalem a až poté se louskají. Za syrova bych to nejedl, na to louskání my tu na jihu už máme "vypěstovaný" technologický postup. Těm největším mazákům na to stačí jedna ruka a kapsa plná jader.cheeky

Naložená jádra v soli dám před pražením do většího ceďáku na nějakou tu hodinu odkapat, v létě se to klidně může šupnout ven aby to obeschlo. Pražení pak trvá o poznání méně. Máme horkovzdušnou troubu, která zvládne pět plechů s jádry. Ze začátku dám troubu na 125-150° aby jádra obeschla a v okamžiku kdy už se odpaří voda a začínají se lehce lehoulince vybarvovat, tak stáhnu termostat na asi 80°a dosušuji do finále. Jádra po vybrání z dýně už nikdy neoplachuji, chybí jim pak ten "drsný" slaný povlak, přebytečná voda se naváže i na sůl a v ceďáku odkape. Při pražení je potřeba jádra neustále kontrolovat a na plechu promíchávat.

            
host - 178.38 (?), 23.10.2014 19:38

Klasické ano, ty jsou v obalu. Tady byl dotaz na tykev olejnou a to jsou semena bez obalu právě. Jen vyberete s tykví, properete, usušíte a jíte. A nebo opražíte osolíte... a jítewink Já je mám ráda i nepražená, je to i zdravější, tak se držím nepražit a jím je tak. Objevili jsme že existujou, až když děda začal trpět na prostatuwink

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Rozetové kování montáž10.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Koš na čidlo9.5.2025
Koš na čidlo8.5.2025
Husqvarna 359 vs. stihl ms 34127.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz
statistika