Okurky - plíseň?

marmisa - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (161) - 69.62 (?)
30.5.2011 18:08

Tak jo, dám na Vás, ale na jednu okurku zkusím ten jod a uvidíme. Ještě jsem si vzpomněla, že kdysi se stříkaly okurky proti plísním roztokem benzoanu sodného (pokud si název pamatuji správně), to je ten konzervant, který se používá např.na džemy a pod. Jen už si nepamatuji, jestli to pomohlo .

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
marmisa - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (161) - 69.62 (?), 30.5.2011 16:16, zobrazeno: 13821x

Ze dne na den jsem objevila ve foliáčku na listech dvou okurek ze šesti vodnaté fleky, které do druhého dne zaschly a při doteku se drobí. Nevíte prosím co to je a co se tím dá dělat?

vodnatý flek
vodnatý flek
zaschlé drobivé pletivo
zaschlé drobivé pletivo
spodek listu
spodek listu

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5594) - 155.12 (?), 30.5.2011 16:59

Zrovinka jsem ve skleníku nafotil listy okurky a cukrového melounu u nichž mám podezření na plíseň. Na melounu jsou to malinké tečky které zasychají a u něj i u okurky dále pozoruji světlezelené fleky. Patrně nastala doba chemického ošetření ale předtím bych rád posouzení od daších pěstitelů, je to plíseň? Od neděle jsem začal sklizeň a tudíž musím s postřikem opatrně ale účině. Každopádně bych vyzkoušel i postřik proti plísni  z ruského videa o rajčatech. Recept na něj: 10 l vody, 1 l obyčejného 1,5% mléka, 10 kapek jodu, směsí se rostlina postřikuje.

marmisa - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (161) - 69.62 (?), 30.5.2011 17:35

Vaše druhé foto, pravá strana listu, to je to, co se objevilo u mně. Okurky ve foliáčku pěstuji už skoro 40 let, ale tenhle druh plísně (?) vidím poprve. Hned zitra zakoupím jod a půjdu na věc. Dík za radu.

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5594) - 155.12 (?), 30.5.2011 17:59

Pozor, postřik s jodem nemám ještě vyzkoušený. Již dříve jsem slyšel o postřiku z vody a mléka ale patrně až ten jod tam bude mít dezinfekční účinky. U skleníkových okurek asi použiju Ridomil gold mz pepite, ten jod prubnu na cukrový meloun.

marmisa - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (161) - 69.62 (?), 30.5.2011 18:08

Tak jo, dám na Vás, ale na jednu okurku zkusím ten jod a uvidíme. Ještě jsem si vzpomněla, že kdysi se stříkaly okurky proti plísním roztokem benzoanu sodného (pokud si název pamatuji správně), to je ten konzervant, který se používá např.na džemy a pod. Jen už si nepamatuji, jestli to pomohlo .

host - 27.140 (?), 11.6.2011 21:53

Dobrý den má teké problém s okurkama a nevím si rady. Na okurkách se dělají žluté a hnědé skvrny. Jeden list už je velmi napadený.Viz foto. Čím okurky zachránit?     Děkuji za radu Verča

Co napadlo okurky?
Co napadlo okurky?
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?16.7.2025
Péče o jezírko na chtě15.7.2025
NEREZOVÝ BAZÉN15.7.2025
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?15.7.2025
Péče o jezírko na chtě9.7.2025
Péče o jezírko na chtě8.7.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty