okurky nakládačky - pěstování vertikulárně



Stránky: 1,  2   
host - 109.108 (?) 
11.3.2008 14:41, zobrazeno: 68497x

Prosím někoho, kdo má zkušenost s pěstováním nakládaček svisle. Jakou konstrukci a jak vést výhony, aby se nesesouvaly. Děkuji za radu. M.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 79.130 (?), 24.4.2008 8:43

Dobrý den,

velikost (lépe řečeno malost) zahrádky mne donutila k pěstování okurek jiným způsobem. Pokud máte šikovného muže nebo si sama dokážete vyrobit konstrukci, můžete okurky pěstovat i vertikálně. Já jsem použila rám od staré branky s plotovým pletivem, po stranách jsem k němu připevnila drátem armovací železné tyče tak, aby dole přesahovaly a daly se zapustit do země (asi 25-30 cm). Můžete tuto konstrukci umístit úplně svisle - potom lze s ohledem na slunce zasadit okurky střídavě z obou stran a nebo mírně šikmo proti slunci. Okurky je nutno nejdříve navést na výšku ke konstrukci a potom se částečně samy přichytávají. Je lepší je střídavě provlékat z jedné strany na druhou přes pletivo. Výhodou takto pěstovaných okurek je, že zůstávají čisté bez zeminy a zálivka jen ke kořenům a ne na list. Nejsou potom tolik náchylné k plísni. Pěstuji tímto způsobem i salátovky. Pokud je konstrukce pevná, unese i veliké okurky. Stojí to za zkoušku. Přeji hodně vysokou úrodu.

Alena

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Daniela. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1262) - 204.208 (?), 24.4.2008 13:12

Já okurky nakladačky pěstuji tímto způsobem již několikátý rok a je to bezva. Pěstuji je také na kari síti, jako jiné popínavky, např. fazole (o tom jsem psala již v jiné diskusi). Má to velkou výhodu v tom, že okurky se mohou zalévat opravdu jen ke kořenům, lépe větrají i po dešti a mnohem lépe se sklízí. Nejsou tak nýchylné na plísně a tak sbíráme o měsíc déle, než při pěstování volně na zemi.  Kdo to ještě nezkusil, doporučuji vyzkoušet!    Zdravím - Daniela.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 230.250 (?), 26.4.2008 23:51

Dobry den,

Ja s uspechem pestuju okurky na kari siti, kterou jsem z puvodniho rozmeru rozrezal napul a obe pulky postavil proti sobe tak aby tvorily jakysi "stan". okurky z jedne strany nasadim, vedu nahoru, pres hreben pozdeji padaji dolu. Nez dojdou zase az k zemi (ale vetsinou se vselijak motaji po te siti) je podzim. Ne ze by netrpely plisni, ale jak vidim u sousedu, vydrzi mi podstatne dele, jeden rok se mi i stalo, ze okurky nezahubila plisen, ale prvni mraziky. Mam to tak udelane venku na zahone kde pestuju nakladacky, ale obdobne ve skleniku na salatovky. Tam ovsem z duvodu nedostatku mista nemam "stan", ale jenom tu sit sikmo oprenou o sklenikovou stenu.

Kari sit 10x10 je skvely zahradnicky pomocnik - a nejen na okurky. Treba taky na hrasek, popinave kytky...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
ivana1971 - (5) - 80.6 (?), 26.4.2008 15:38

Já okurky vyvazuji na provázek (ale nepěstuji jich hodně). Ve výšce asi 170 cm nad řádek napnu drát a pak ke každé rostlince přípíchnu kolíček, na který uvážu provázek v takové délce, aby šel přivázat k hornímu drátu. Tak má každá rostlina svůj provázek po kterém se pne. Pod jeden drát jdou zasadit i dva řádky a okurky se pnou mírně šikmo. Okurky jsou provzdušněné, čisté a netrpí plísní. Na začátku a sem tam v průběhu růstu je musím kolem provázku omotat, ale vždy se dobře uchytí a nesesouvají se.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Daniela. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1262) - 204.208 (?), 27.4.2008 0:09

To je také zajímavé - s těmi provázky. A ty kolíčky používáte umělohmotné, nebo dřevěné?  Zdá se mi ale, že to dá mnohem víc práce.  Daniela.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
ivana1971 - (5) - 80.6 (?), 27.4.2008 8:21

Je jedno jaké máte kolíčky, ale hlavně je zapichujte šíkmo, aby nedošlo k jejich vytažení. Ještě můžete, pokud máte na zahradě nějaké sloupky od plotu nebo jiné, napnout jeden drát těsně nad zemí podél řádku okurek a jeden ve výšce asi těch 170 cm a provázky přivázat mezi ty dva dráty.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 230.250 (?), 27.4.2008 1:38

Nechci být nějaký jazykový purista, ale nedá mi to. "Vertikulárne" - to je co? Řekl bych že raději bych okurky pěstoval vertikálně. Ale slovíčko je to pěkné, takže se nebudeme inžynýrovat.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Daniela. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1262) - 204.208 (?), 27.4.2008 11:08

To máte pravdu, že vertikálně je správný výraz. Ale je to to samé, co s těmi hrubkami. Když někoho napomenete, že to napsal špatně, tak se proti vám zvedne vlna vzbouřenců, že hlavní je obsah diskuse a ne chyby.  Asi je to pravda a člověk musí občas zavřít obě oči. Ale každý určitě věděl o co jde. Zdravím - Daniela.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 37.129 (?), 28.4.2008 15:55
V tomto směru jsem tedy úplný neznalec. Můžete mi, prosím, sdělit, co je to kari sít a kde ji případně zakoupím? děkuji, Míla
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika