Obří řecké fazole



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
                     
Standa_HK_ - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1484) - 248.66 (?) 
18.1.2018 19:45

Ano, právě pokud v klimaticky podobných podmínkách by fazol měsíční (Phaseolus lunatus) mohl být pěstován, pak ochrana EU jim zaručí v rámci trhu EU, že pod jejich označeními nebudou prodávány shodné výrobky. Je to stejné jako že Olomoucké tvarůžky mohou být pouze z Loštic a že trubičky z Miletínské výrobny už nemohou být prodávány jako Hořické.

Druhou věcí je, jaké jsou klimatické podmínky a délka dne na ostrovech v Řecku a na Antilách. Jednoduchá klimatologická poučka říká, že proti pobřeží ostrova je v horských údolích cca o 6°C nižší průměrná teplota a o cca 400 mm vyšší roční úhrn srážek. Další věcí je, že v některých popisech druhu bývá zmíněno, že je to liána vytrvalá (tedy zřejmě nejnižší roční teploty umožňí nezmrznutí). Tím bude také vysvětlena vysoká cena, protože vytrvalá pnoucí vyžaduje ruční sběr (keříkové jsou šlechtěny hlavně pro strojní sklizeň) a 4-5 zrn na lusk snižuje efektivitu při ručním sběru.

Takže Vladimíre, pokud budete chtít zkoušet FL pěstovat, připravte se na možnost umístění ve skleníku. Další věcí bude asi výsevní substrát, který by měl mít pH mezi 5,2-6,1, zřejmě při vyšším pH nedojde k inhibici dormance a semínka se chovají jako neklíčivá. Osobně bych asi zkusil do směsi křemičitého písku a rašeliny nasázet tradeskancii a po jejím ujmutí dal k ní do kořenové zóny klíčit FL. Při zálivce sodovkou (kyselina uhličitá) by po docela dlouhou dobu byly podmínky pro indukci klíčení bez ohrožení hnilobou.

SfK

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
host - 173.17 (?), 18.1.2018 20:25

Děkuji za připomínky. Jen jednu poznámku: Tyto fazole se nepěstují na řeckých ostrovech, ale na severu Řecka ve vyšších polohách (860 m.n.m). Zatím mně nedělá starost jak je pěstovat, ale kde sehnat semena.

                Vladimír

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Standa_HK_ - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1484) - 248.66 (?), 18.1.2018 22:23

Jj ostrovy se týlají Antil, nějak se mi to pomíchalo. Docházejí mi baterky v bezdrátové myši a dnes mi skáče kurzor i tam kam nechci...

Takže když vyjdete z toho, že se FL pěstuje v humidních polohách subtropického pásu, tak to máte sever Mexika, Texas, Florida, V i M Antily. vlhčí horské oblasi na severu Španělska, Albánii, sever Řecka a jižní Čínu.
Asi bude rozumné odpovědět na tu nabídku z Texasu. Další možnost je, ma stránkách MENDELU najít kontakt na doc. J. Uhra  z ústavu zelinářství a květinářství.

SfK.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
ivan z okénka - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (800) - 184.133 (?), 19.1.2018 7:52

Vladimíre spokojil by ses s touhle směsí fazolu šarlatového? Snad to bude ještě klíčit.


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 214.143 (?), 19.1.2018 10:40

Existuje krásný anglický web kde si majitelka vypěstovala tyto fazole ze sáčku semen na vaření. Ivane, díky, nechci, mám už slíbené polské fazole od paní Aleny, mám už koupená semena bílé velké fazole Kontra, která se pne do výšky cca 1,4 m (tak akorát na můj plot) a zítra objednám těch 400 g pravých řeckých- cena lidová, ale mrzeloby mne kdybych to nevyzkoušel. Počítám, že si s tím vším užiji plno zábavy, chci začít velmi brzy s naklíčením doma (někdy v polovině dubna), dopěstování sazenic v pařeništi u rajčat, výsadba po 15.květnu do tkané černé folie. Vlastně využiji všechny ty poznatky, které jsou popsány na stránce té knihy, kterou jsi zde přidal. Mám rád staré knihy o pěstování- je tam plno vědomostí, o kterých my už nemáme ani páru. Ještě nevím, jak budu postupovat až všechny ty odrůdy pokvetou, jak zabránit mezi odrůdovému křížení. Všechno toto bude pro mne hlavně zábava nebo takový HP. smiley

           Vladimír

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 56.166 (?), 19.1.2018 15:16

laughyes

Pane Vladimíre,

Vy sa ani náhodou nemôtete nudiť. Zábavu si vymyslíte. Páči sa mi tento prístup.

Súhlas, že v starých knihách a postupoch sú niekedy veľmi zaujímavé nápady.

Neviem čím to je a nechce sa mi to teraz hľadať, ale fazule sa mi nekrížia a to ich pestujem veľa druhov. Hľadám totiž jednu fazuľku mojeho detstva u babky. Bola drobnejšia. guľato oblá, a svetlulinko ružovo - hnedá (ako úplne svetlé kakao), kríčková. Tú som mala v polievke najradšej. Už som navymieňala a po poliach východného slovenska si "požičala" dosť druhov, ale tú z detstva zatiaľ nemám. Babka už tie farebné zázraky môjho detstva nemá, teraz pestuje cukrovú perlu z maďarska. Skorá, úrodná, takže chápem, ale plná detská vanička farebných fazuliek, ktoré sme lúskali a preberali, to bol zázrak.

Alena

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 173.17 (?), 20.1.2018 7:28

Jen pro informaci: Fazole a třeba také rajčata patří k rostlinám fotoperiodicky neutrálním, to znamená, že přechod do reprodukční fáze (kvetení) probíhá bez ohledu na délku dne.

                 Vladimír

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Standa_HK_ - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1484) - 248.66 (?), 22.1.2018 9:02

Za svobodna jsem míval kolekci 14 odrůd tyčkových fazolí F. vulgaris a 9 variet F. šarlatového. Bohužel, ačkoliv mám dosud mnohé ze semínek z té doby (nespotřebované konzumní), tak doba od sklizně je taková, že pochybuji o jejich klíčivosti. Jisté je, že každá skupina druhů měla své specifické chuťové vlastnosti dané poměrem tuků, bílkovin, vlákniny škrobů a jednodušších cukrů. Jisté je, že čím byla skupina placatější, tím více měly zrna po uvaření "máslovou" chuť, při správné přípravě velmi podobnou chuti pečených jedlých kaštanů. Nikdy však jsem v této skupině neměl čistě bílé a obří. Takže i když bych vyzkoušel, jestli fazole mají delší klíčivost než rajčata (14 let a klíčivost 10% při skladování při pokojové teplotě), nemám konkrétní typ F.lunaria.. Teď se mi po letech podařilo naučit rodinu zařazovat do jídelníčku luštěniny, ale stále je to ve fázi, že nic než z polotovarů v konzervách od fazolí nechtějí.

SfK.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 173.17 (?), 24.1.2018 20:19

Tak já mám už tolik odrůd pnoucích fazolí že už ani tu Coronu nebudu shánět. Dnes mně přišly ty řecké, hned jsem dvě zasadil do substrát a budu čekat co to udělá.

                               Vladimír

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 173.17 (?), 2.2.2018 18:21

Odleva: Fasolia Gigantes- fazol Kontra (keříčkový vysoký cca 1,5 m) - Fasolia coccineus (fazol šarlatový)- Polské bílé fazole od paní Aleny- další fazole od paní Aleny (přečetl jsem jen tyčkový). Z obrázku je patrné, že největší ty řecké fazole nejsou. Ale čeká mne teprve test vaření a posouzení chutě - to bude nejdůležitější. Dvě semena už mám v kelímku (dnes je to devátý den), zatím nic. Ještě pár dní počkám a pak se podívám jak to v té hloubce 5 cm s nimi vypadá.

                   Vladimír

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika