Neznámá choroba rajčat?



host - 121.238 (?)
13.6.2011 18:14

Pozrite link alebo diskusiu na vlakne: Co je to za nemoc u mých rajčat - najma v casti kde sa hovori o vyrusovej chorobe.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
Stránky: 1,  2,  3,  4,  5   
host - 3.1 (?), 13.6.2011 15:21, zobrazeno: 57133x

Dobrý den, chtěl bych poprosit zkušenější pěstitele rajčat o radu, čím jsou má rajčata napadena nebo co jim chybí a možné řešení. Nepodařilo se mi bohužel identifikovat žádnou chorobu jelikož se mi zdá, že se nejedná o žádnou plíseň, padlí, bakterie ani škůdce. Listy jsou jakoby zvadlé a suché, ale živé. Dále jsou zkroucené a jaksi deformované, tvrdé, tlusté a malé. Rostliny jsou zakrslé slabé. Bohužel trochu nám trochu namrzly a také dostaly zabrat prudkým sluníčkem, čímž mohou být oslabeny, ale toto se objevilo až později. Minulý rok na podzim jsme dovezli kompost na záhony, tak mě napadlo, jestli to nemůže být způsobené tím. Přikládám obrázek a další obrázky jsou umístěny zde. Děkuji za každou radu, Petr V.


Adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 121.238 (?), 13.6.2011 18:14

Pozrite link alebo diskusiu na vlakne: Co je to za nemoc u mých rajčat - najma v casti kde sa hovori o vyrusovej chorobe.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 152.34 (?), 13.6.2011 19:50

Prohlédla jsem si fotky a přečetla článek. Podle článku a mapky, kterou jsem zahlédla (možno vygooglit), by se toto virové onemocnění mělo zatím omezovat jen na tropy a subtropy (v Evropě se údajně vyskytuje, jak už také jinak, ve Španělsku). ČR i SR jsou v mapce bez výskytu. Také mi chybí to žloutnutí, které je základním znakem onemocnění (volně "virová žlutá kadeřavost rajčat"). Nesedí také vzhled keře, který by podle článku měl být hodně kompaktní (jako bonsaj nebo brokolice) a zakrslý, podle fotek je infikovaná rostlina tak třetinová oproti neinfikovaným. Snad to budou jen čerti na zdi - byl by to asi průšvih.

Já bych spíš podezírala poškození mrazem, teplotní rozdíly, nějaký postřik nebo počínající plíseň.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 152.34 (?), 13.6.2011 19:59

Ještě k tomu kompostu. Kompost je skutečně v jedné fázi pro rostliny jedovatý, ale jestli byl kompost starší 12 měsíců, pak to nepřichází v úvahu. Použitelnost kompostu spořádané osoby zjišťují tak, že do kompostu vysejí řeřichu. Když řeřicha vzejde, lze kompost použít. Já se orientuju podle toho, jestli už na něm roste plevel.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5579) - 155.12 (?), 13.6.2011 22:18
Přestaňte hnojit do doby než budou listy v normálním stavu.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 3.1 (?), 14.6.2011 12:20
Děkuji všem za informace a za názor. Zmíněné virové onemocnění se opravdu podobá, jen listy nejsou žluté jak je uváděno. Semínka rajčat jsem si dovezl ze Španělska, čili tuto nákazu vyloučit asi také nemůžu pokud se tento virus může vyskytovat již na semínkách. Rostliny jsou zakrnělé, ne však tolik kompaktní jako bonsai. Listy však velmi zdeformované, různě pokroucené, malé a tvar úplně jiný než zdravé rostliny. Kompost jsme si nechali dovést takže nevím jak je starý. Ale vzhledem k tomu, že to bylo téměř vše ve formě sypké hlíny, předpokládám, že by měl být starší než 12 měsíců. Bohužel jsou napadeny již i některé rostliny, které byly koupeny jako sazenice a vzhledem k tomu, že ostatní koupené a zasazené ve stejném záhonu tento problém nemají, zejmě se nebude jednat o problém kompostu. Co se týče hnojení tak jsme při výsadbě přidali jen trochu granulovaného slepičího trusu. Jednou jsem to stříkal fungicidem, ale až po tom co se objevilo toto, čili tím to způsobeno také nebude. Ničím jiným jsem je nestříkal. Takže teď babo raď. Nevím co s tím, jestli postříkat něčím nebo rovnou vyhodit? Díky a přeju hezký den, Petr V.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
jacktenrek - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (452) - 218.17 (?), 14.6.2011 12:38
Nevyhazujte provedte preventivně postřik Acrobatem a až budete mít tak 3 patra - listy - z prvniho až po zem otrhejte at tam proudí vzduch mezi nima. Je to dle mě kombinace možná obojího krapet přehnojene slepičakama a možny začatek plisně, ale... spíš ne jak jsem se ted ješte jednou kouknul listy jsou v pohodě zelene oni by začali od kraju žloutnout..co jsem vypozoroval za ty roky takto potichu se plíží mrška, ale u vas ješte není..;) Ale dle výše zmínených rad to zvladnete ;)
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 152.34 (?), 14.6.2011 13:00

Některé odrůdy rajčat svinují (rolují) listy, aby tak omezila listovou plochu (třeba v reakci na prudký sluneční svit, sucho, vedro atd.). Pak je to fyziologická reakce na podmínky nebo reakce na odstranění bočních výhonů. Podívejte se zde. Zatím nic nevyhazujte, nehnojte a pravidelně zalévejte. Vůbec nemusí o žádné napadení jít. Zuzana

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5579) - 133.163 (?), 14.6.2011 14:57

Já jsem rostlině v květináči taky přidal "jen trochu NPK" a trochu Kristalonu... Nafotím dvě stejné odrůdy, obě jsou v nádobách ale nerozvinuté listy má jen jedna. Nemyslím že by to u Vás bylo vylamováním zálistků, nové listy jsou "srolované". Nestříkejte, nehnojte, jen zalévejte.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
jacktenrek - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (452) - 218.17 (?), 14.6.2011 15:25
No Mirku, mě to dělaj rajsky i bez hnojeni, vyštipování a je jedno v jaké fázi se nachazi, jestli je metrové či skoro dvoumetrové.. Ale jak psaly na odkazu. na urodě to nic nemění..Rajské ve velkem(cca 80-100 tyčkovejch) pěstuji už docela dlouho a každy rok se s tím setkávám, ale tak nejak jsem vypozoroval, že jakmile se tam objeví tento příznak příjde co nevidet plíseň... Proto ten Acrobat ;) Stříkám preventivně, ne až už je nemoc v rozpuku...
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?13.6.2024
Kouří do místnosti10.6.2024
Traverzy IPE5.6.2024
Traverzy IPE2.6.2024
Traverzy IPE2.6.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?1.6.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika