Nechal jsem se inspirovat a objednal z Anglie Tomato Berry Garden. Máte prosím nějaké zkušenosti s F1 v dalších generacích? Na netu jsem se dočetl, že odrůdy F1 jsou výnosné a kvalitní pouze v první generaci. Budu pěstovat první sezónu a zatím mám vybrané samé heirloom odrůdy a tuto jednu F1. Děkuji za odpověď Petr
Můžete prosím napsat, proč objednáváte semena ze zahraničí? Já vždycky sázela jen naše odrůdy. Nyní jsem v důchodu a zahrádce a pěstování se chci věnovat ve větší míře, tak pročítám rady zkušených. Odrůdy v jiných zemích jsou přece vyšlechtěny v jíných podmínkách. To vůbec nevadí? V dalších letech pak sázíte již vlastní semena? Děkuji za odpověď.
V zahraničním sortimentu si mohu vybírat dle vlastní představy a chuti, a v porovnáním s domácím je xxxkrát bohatější. V tuzemsku je sortiment dosti omezený, samozřejmě i zde jsou odrůdy na které nedám dopustit, a co se týče původu odrůd tak to zase až tak moc neřeším, to za mne vyřeší jen a jen počasí. Vemte za příklad San Marzano, je původem z Itálie a u nás je v prodeji jako pozdní odrůda. Pokud chci odrůdu tohoto typu tak si vyberu v zahraničí z x dalších a sklízím odrůdy tohoto typu jako velmi ranné. Semena vybírám jen pokud není odrůda ke koupi nebo o ni projevili zájem známí (s upozorněním na F1!!!). Např. odrůdy s malými soudkovitými plody které já považuji za "numero uno" se u nás nedostanou vůbec.
Taky pátrám. Masité, tyčkové a ještě rané jsem zatím nikde nevypátrala. Semo má novinku typu San Marzano, ale zda je alespoň polorané nebo pozdní tam uvedeno není.
San Marzano není ranné musí se dříve vysévat, obsahuje méně vody dužina je masitá je tedy vhodné na sušení, chuť v syrovém stavu je trošku jinde.Velice bujně roste, při napadení plísní velmi dobře regeneruje.Dobré vyzkoušet.
To rajče typu San Marzano se jmenuje Corzaro F1, objednal jsem ho už, ale mám ho v práci, tak až se mrknu na pytlík, jestli tam něco píšou o ranosti a pak napíšu.
Vypadá to že tato odrůda má némlich ty stejné vlastnosti jako San Marzano. San Marzano 3 má v nabídce Valtická Seva. Máte někdo odrůdu typu Mini San Marzano?
Chci jen upozornit, že na stránkách firmy Semo je uvedena novinka- tyčkové rajče z okruhu San Marzano, které se jmenuje Corsaro. Údaje o jeho rannosti apod, chybí- bude třeba vyzkoušet. Mr Big