Nejchutnější rajčata
|
|
|
|
|
 |
 |
|
m3f - Diamantový Zahrádkář (5594) - 155.12 (?), 13.11.2011 9:56
Já měl rané odrůdy které jsou oválné, masité a rané, ve všech případech však keříčkové. Nejsou tak protáhlé jako San Marzano ale na sušení nebo pečení se hodí. Vysloveně podobná je vynikající velmi raná odrůda Kaspar (Caspar) F1, která je ve zralosti skoro bez šťávy (dutá). Osvědčila se odrůda Roma (ke koupi je i v Lidlu), Novinka Přidněstrojí, Čelnok, myslím že něco podobného bude i Šejk ale s ním zkušenosti nemám.
Pokud chcete tyčkové tak ty jsou většinou polorané. Mrkněte např na seemnemaailm.ee v sekci "vysokorostlé" a prohlídněte jakoukoliv hodně protáhlou odrůdu, doporučuji velikost plodů max. 100 gr., pak už je to moc velké (Moskovskij delikates, Sosulka krasnaja, Pertsevidnyj). Ovšem Kaspar F1 je v tomto směru jednička ranností i úrodností, je však náchylnější na přímý vápník (zahnívající špičky) a špatně se shání.
PS - nevím proč ale nemohu tady na tomto PC vkládat odkazy na stránky, když tak se ozvěte.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
mičurinec - Diamantový Zahrádkář (3092) - 93.3 (?), 13.11.2011 17:52
ja nechci strikat, jiz 11let tak uspesne s rajcaty ziji a ony mi za mou peci nechytaji plisen, ale ma to jedno ale a to je, ze se musi jednat o tyckova, ta plisni lepe vzdoruji, narozdil od kerickovych, SM je velmi dobre rajce, je vsak docela pozdni, sice u nas venku vzdy dozralo, nemelo problem, ale kdyz srovnam ostatni tak ty jsou opravdu vyrazne ranejsi..
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 5.149 (?), 14.11.2011 13:28
Rok a půl sleduji diskuzi na toto téma a proto bych se chtěl také vyjádřit.Podle chuti lze rozdělit rajčata do čtyř skupin (z knihy "Plodové zeleniny" autoři Vlček a kol.-doporučuji-podle mne nejlepší kniha pojednávající o problematice pěstování plodových zelenin).
1.skupina -rajčata s nízkým obsahem kyselin a nízkým obsahem cukrů(chutnají fádně)
2.skupina-vysoký obsah cukrů a nízký obsah kyselin-(chutnají sladce)
3.skupina-nízký obsah cukrů vysoký kyselin-chutnají kysele
4.skupina-vysoký obsah cukrů i kyselin- chutnají pikantně a zvláště aromaticky
Chuť je jistě záležitost subjektivní. Mně chutnají rajčata ze skupiny čtvrté (Start, všechny drobné červené odrůdy). Odrůdy charakterizované ve třech prvních skupinách k jídklu za syrova nemusím.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 5.149 (?), 14.11.2011 13:30
Zapomněl jsem se podepsat
Mr Big
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|