Mohu již přenést do skleníku?

host - 158.138 (?)
14.4.2023 18:51
host - 63.162 (?), 14.4.2023 14:35 Chci upozornit, že slunce k nám neposílá žádné teplo, ale jen světlo... No nechtěl jsem do toho zasahovat, ale to co jste vyplodil je přece úplný nesmysl. Světlo je světlo a teplo je infrazareni. Každé má jinou vlnovou délku a projevuje se jinak. To mi teda řekněte, proč led žárovka mně doma vůbec nezahreje. Nebo radši neříkejte, mně to vlastně ani nezajímá, znalosti mám své. Milosk.
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2245) - 168.103 (?), 14.4.2023 9:30

Pane Bred-iku, já už tu diskuzi nestačím sledovat, jak je dlouhá a nestačím se divit. Ale upoutala mě zvýrazněná část vašeho příspěvku. Aniž bych tedy pročítal celou diskuzi a přečetl si tu vaší zvýrazněnou část, není mi jasné, co z ní považujete za totálně nesmyslnou. Já naopak mohu potvrdit, že vzduch a půda v mých sklenících se ohřívají stejným způsobem, jak je stručně popsané v těch několika větách.Jinak samozřejmě obdivuji vaše zkušenosti nabyté při semenaření v semo, škoda, že nám nemůžete své zkušenosti na tomto poli tady předat. Walter.

host - 63.162 (?), 14.4.2023 9:46

Bez nějakých emocí si stejně jako Bred-ik myslím, že půda se neohřívá od vzduchu, ale ve skleníku funguje tzv.skleníkový efekt, jak příhodné slovo. Je to obyčejná fyzika. Světlo projde sklem skleníku, dopadne na tmavou půdu, část se ho odrazí a část se přemění na teplo (ohřeje půdu). Od tohoto tepla se ohřeje vzduch. Teď k tomu podstatnému. Teplo má jinou vlnovou délku než světlo a právě proto brání sklo jeho vyzáření do prostoru. Dalším podobným materiálem je polykarbonát. Pochopitelně i skleník má ztráty a to hlavně vedením, případně prouděním, ale tyto ztráty jsou zanedbatelné vůči ztrátám, které by byly z vyzařování (ev sálání jak jsme se my starší učili ve škole). tak to funguje i s oteplováním naší matičky země, jen to co brání vyzáření tepla je něco jiného než sklo,

Vladimír.

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2245) - 168.103 (?), 14.4.2023 9:51

no a o tom to je, ta diskuze. Takže děkuji za názor a vysvětlení. Walter

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3209) - 208.138 (?), 14.4.2023 11:26

Vladimíre, skleníkový efekt zabraňuje úniku tepla. O tom jsem se ale vůbec nezmiňoval. Jeho funkce je jasná. Jde o to, kolik sluneční energie ohřívá půdu či hmotu ve skleníku a kolik se jí zachytí v materiálu oken, který se se samozřejmě ohřívá také. Rozhodně nepropouští všechnu energii záření. Nemám jasno v jakém poměru, ale v principu to tak funguje.

V létě je půda pokrytá rostlinami, které vstřebávají energii. A přesto je těžké skleníky uchladit. Protože rozehřátý materiál skleníku dál vzduch ohřívá i třeba nad přijatelnou míru. A půda se dál ohřívá vzduchem, ne přímým ozářením. Samozřejmě skleníkový efekt zabraňuje vyzařování tepla zpět to volného prostoru. A zahradníka z toho bolí hlava.laugh Takže se skleníky bílí či zakrývají, aby se záření odráželo.

Milan 

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2245) - 168.103 (?), 14.4.2023 12:04

jinak když nesvítí slunce, tak je i skleník prdlajz platný. Jako třeba dnes teď v pravé poledne v ČB +4,5°, zataženo, déšť a nechutný severák. V Brně sice totéž, ale teplota 7,9°. Jóó to se to pěstuje a přitom někde říkají, že v Budějovicích prý by chtěl žít každý.surprise A to jsem zrovna včera přestěhoval do skleníku pomerančovníky, fíkovníky a tomely. Walter

host - 63.162 (?), 14.4.2023 14:35

To není pravda. Možná se to na první pohled zdá, že slunce ten Váš skleník neotepluje. Ale ono svítí stále stejně, jen část energie pohltí třeba mraky. Část světelné energie přiletí i do vašeho skleníku, ale není to tak markantní, protože ztráty vedením přes okna se mohou blížit teplu, které slunce ve formě světla přinese. Pochopitelně v noci se to blíží nule.

Chci upozornit, že slunce k nám neposílá žádné teplo, ale jen světlo. Na základě zákona o zachování energie se část tohoto světla přemění ve skleníku na teplo a část se odrazí zpět do atmosféry. Kdybyste měl ve skleníku místo půdy, rostlin atd. jen velké zrcadlo, tak by se skleník ani v nejparnějším létě neoteploval. Pochopitelně tím myslím ideální zrcadlo, které odrazí 100 % světla..

Vladimír

host - 158.138 (?), 14.4.2023 18:51
host - 63.162 (?), 14.4.2023 14:35 Chci upozornit, že slunce k nám neposílá žádné teplo, ale jen světlo... No nechtěl jsem do toho zasahovat, ale to co jste vyplodil je přece úplný nesmysl. Světlo je světlo a teplo je infrazareni. Každé má jinou vlnovou délku a projevuje se jinak. To mi teda řekněte, proč led žárovka mně doma vůbec nezahreje. Nebo radši neříkejte, mně to vlastně ani nezajímá, znalosti mám své. Milosk.

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3209) - 208.138 (?), 14.4.2023 20:23

Waltře, my tady máme trochu vlídněji. Dal jsem do kupy i západní balkonovník, hodil jsem tam asi 20 sazenic rajčat, ale protože je tam teplota mezi 11 a 13°C, netroufnu si tam dát papriky. A to mám tu výhodu, že jim můžu i přitopit. Kupodivu tam ale přes noc není pod 8°C. Sleduju to jako ostříž, i kvůli tomu vstávám brzy. sad

Milan

host - 63.162 (?), 14.4.2023 19:18

Vzdávám to. Nějaké vysvětlování je asi zbytečné. Fyzika asi nebyla tvůj oblíbený předmět.

Vladimír

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3209) - 208.138 (?), 14.4.2023 20:57

Byla, a mrzí mne, že to vzdáváš. Potřebuju tomu rozumět do detailu. Tak aspoň nějaké odkazy?

Milan

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Napojení na novou kanalizaci11.6.2025
Filtrace kohoutkové vody11.6.2025
Napojení na novou kanalizaci10.6.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025