Mohu již přenést do skleníku?
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 59.90 (?) 12.4.2023 20:10
V 1 m skoro 10 stupňů, v 20 cm 11 stupňů, v 10 cm skoro 14 stupňů. A to mimo skleník. Ve skleníku to bude k 20 stupňům. Nezahradničíte-li v horách.
www.chmi.cz/aktualni-situace/aktualni-stav-pocasi/ceska-republika/stanice/profesionalni-stanice/prehled-stanic/pardubice
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3124) - 208.138 (?), 12.4.2023 21:41
Zahradničíme téměř v horách (přes 500 mnm). Ale i tak si dovolím nesouhlasit s vašimi údaji. Jsou převzaté z nějakého oficiálního obecného zdroje. Nelze je aplikovat na všechny zahrady v okolí. To za prvé. Měřil jste na své zahradě?
Za druhé, dynamika šíření tepla v půdě, tedy vlastně směrem dolů, funguje poněkud hůř. Takže i pokud byste naměřil venku 14°C v 10 cm, v nevytápěném skleníku, tedy pokud nemáte půdu v něm tepelně izolovanou, nebude vyšší než 16°C. A čím hlouběji půjdete, tím menší rozdíl naleznete. Z tohoto hlediska jsou ve skleníku výhodné vyvýšené záhony.
Jenomže počasí v poslední době bylo takové, že noční nízké teploty časově převážily ty vyšší ve skleníku během dne tak 3 : 1. I v Pardubicích. A protože teplo prchá nahoru rychle, nejspíš ty teploty půdy i ve skleníku budou ve skutečnosti ještě nižší. Na otevřeném prostranství zahřívá půdu přímý sluneční svit. Ve skleníku mnohem méně, takže půda se ohřívá většinově od vzduchu. Což je o dost pomalejší.
Milan HP
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 113.229 (?), 13.4.2023 13:09
Pane Milane HP, nesouhlasit sice můžete, ale to je tak jediné.
Údaje, které citoval host 59.90 jsou údaje ČHMÚ, viz
https://www.chmi.cz/aktualni-situace/aktualni-stav-pocasi/ceska-republika/stanice/profesionalni-stanice/tabulky/teplota-pudy
Nechápu, jak můžete napsat, že tyto údaje nelze brát jako relevantní v oblasti, kde byly naměřeny (tj. Pardubice), to jste snad (opět) nemyslel vážně.
Podobně nechápu Vaši logiku, co se týká teploty půdy ve skleníku. Nebo máte exaktním měřením potvrzeno, že ve skleníku je nižší teplota půdy, protože se ohřívá od vzduchu a ne slunečním svitem, když Vás budu parafrázovat? Nebo je další z Vašich smyšlenek?
bred_ik
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 42.104 (?), 13.4.2023 13:55
Na toto už ani nemá cenu reagovat, jeden cítí jen znechucení. Každý, kdo používá skleník, moc dobře ví, že půda ve skleníku většinou není zmrzlá ani v zimě, kdy je venku promrzlá na kost do hloubky i desítek centimetrů (vyjma déletrvajících celodenních mrazů bez slunečního svitu). Na nadmořské výšce prakticky nezáleží. Nerozumím tomu, co motivuje několik stálých diskutujících opakovaně popírat fakta a vymýšlet si nepodložené hypotézy a lži. Co je k tomu vede? Proč záměrně škodí těm, co se tu ptají, a chtěli by už pěstovat zeleninu ve skleníku, na což je nyní ideální doba, a naopak jim radí čekat do půli května? Nerozumím. Asi z toho mají zlomyslnou radost.
A když už se někdo proti těmto škodičům ozve, označí jej za trolla. Je mi líto těch, co jim na to skočí, a promrhají celý březen a duben.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 9.142 (?), 13.4.2023 14:04
Tak především. U nás půda ve skleníku pravidelně zmrzá. Na nadmořské výšce záleží a to sakra fest. Nikdo nepopírá fakta, ale prezentuje vlastní zkušenosti. Ideální doba na pěstování ve skleníku je skutečně časné jaro, ale je to závizsé na poloze a umístění stavby, viz výše. Opakuju, že včera jsem naměřil v hloubce 15 cm teplotu 5 st. C. To je 3 stupně méně, neže je průměrná roční teplota v nezámrzné hloubce u nás. Takže mi řekněte, proč jsem škodič. PP.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 42.104 (?), 13.4.2023 14:21
Trocha soudnosti by byla namístě.
Teplotu, o které mluvíte, mají třeba ve Svratouchu, obci na vysočině ve výšce 750 mnm! Oblasti pro zahradničení zcela okrajové.
www.chmi.cz/aktualni-situace/aktualni-stav-pocasi/ceska-republika/stanice/profesionalni-stanice/prehled-stanic/svratouch
A tu teplotu mají dokonce ve volné zemi, nikoli ve skleníku. Jestli nemají skleník na severním svahu ve stínu, nemůže v něm ani tady být teplota 5 stupňů v 15 cm hloubky. Pokud argumentujete zahradničením, skleníkem a 5 stupni teploty země, pak si sám odpovězte, pro koho má vaše zkušenost nějakou relevantnost a lze ji použít jako argument - pro 1 % horských zahrádkářů? Toto přeci nemůžete použít jako objektivní měřítko pro obecnou radu na nevysazování zeleniny do skleníku v dubnu!
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
walter. - Diamantový Zahrádkář (2178) - 168.103 (?), 13.4.2023 15:04
tahle diskuze asi bude ještě hodně dlouhá. Docela mi to připomíná diskuzi na téma základy skleníku, která tu proběhla před lety a v níž jsem byl označený za blázna, kterému se jednou skleník rozpadne, když ho mám postavený jen na svisle položených podhrabových plotovkách. Skleník na nich stojí 20 let a ještě na něm neprasklo žádné sklo kvůli promrznutí země a nadzvednutí plotovek. No nic, každý máme svojí pravdu a když o ní druhý nestojí, nemá cenu mu jí neustále předkládat. Každý žijeme v jiné lokalitě, někomu neklesne teplota přes zimu pod - 10° a sněhu má dvakrát do roka jako v Praze, jinému po vánici skleník pod sněhem zmizí. Prostě si tu jen vyměňujeme zkušenosti. A tak je to i s touhle diskuzí, tedy vyjma toho, když někdo se najednou utrhne a začne ostatní častovat urážkami, třeba že jsou lháři. To přeci musíme všichni okolo pochopit, že takový doskutér píše jen samou pravdu.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 168.103 (?), 13.4.2023 14:34
42.104: tak proč reagujete? Proč neustále tvrdíte, že ostatní lžou, škodí? Vyprdněte se tady na tu diskuzi a jděte trolovat jinam. Mě je zas líto vás, musíte mít opravdu těžký život, když se z něj nedokážete radovat.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 42.104 (?), 13.4.2023 14:53
Napsal jsem 2 příspěvky, jaké neustále? Oba zcela k věci - s obranou tazatelů, kteří jsou zdejšími mystifikátory, kteří si uzurpovali toto fórum, uváděni v omyl. Znovu tedy opakuji - na výsadbu do skleníku je pro 99 % nehorských zahrádkářů ideální doba, v klidu se na to vrhněte, není na co čekat.
Waltře, přestaňte už každého, jehož příspěvek vás a vaši partičku nepochválí, vyhazovat. Vy nemáte ani ty koule svoje agresivní posty napsat pod svým jménem, ale na každý takový výpad se odhlásíte. Seřvete toho, kdo se vám nelíbí, označíte za trolla a vyhazujete. Co vy jste za charakter... že vás hanba nefackuje. Vy musíte být opravdu velmi zlý člověk. Jen škodit a dehonestovat jiné názory.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|