Lignohumát

rettigova - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (160) - 207.90 (?) 
1.3.2011 11:07, zobrazeno: 19582x
K lignátu a fulvidovým kyselinám jsem se dostala již dřív, když jsem se rozplývala nad nadšením naší mládeže v diskusích o řízkování, hnojení a přisvěcování-dle mého naivního názoru-pelargonií... že by se to dalo použít i legálně, mě napadlo až letos. Takže jsem v půli ledna máčela semena rajčat a papriky 24 hod, pak v igel.sáčku na topení-běžný postup.Zalévám 1x týdně tím lignohumátem a jednak: vyklíčilo vše do 100% asi moc nechybí, i lilky, které se normálně moc neplaší téměř drží krok s paprikami Ovšem horší(lepší) je to s rajčaty.Mají dva menší, nicméně plně vyvinuté pravé listy, jsou tmavě zelené a rostlinky se nevytahují-jsou v zimní zahradě a večer se tam svítí-sice spíš pro běžný provoz domácnosti, ale svítí.Tak jen doufám, že zima nebude dlouho a všechno půjde ven-jižní Morava. Co mě ale opravdu přesvědčilo v účinnosti přípravku byl prastarý a zdřevnatělý ficus benjamina, už druhý rok skomírající na bývalém pracovišti.Ten jsem ořezala a dostal poslední šanci do jara.S myšlenkou, že není co zkazit dostal taky panáka a vjela do něj druhá míza, má centimetrové letorosty s mladými lístečky, stejně tak vše, co jsem zalila se zbláznilo. Nevíte někdo farmakodynamiku fulvid.kyselin? Nějak to souvisí s protoplasmou a zrychlenou prodlužovací fází buně,.taky zrychluje fotosynthézu.Ale jak? Zasahuje třeba do Krebsova cyklu? Není to hnojivo, takže působí spíš jako katalyzátor nebo enzym.Nemůžu to vygooglit.Díky za tipy.

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

marmisa - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (161) - 69.62 (?), 1.3.2011 16:13

Teda Vy na to jdete z gruntu .  Zadejte si humínové látky, možná že něco najdete i zde.

Můžu se zeptat, proč jdete tak do hloubky?

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18319) - 65.50 (?), 1.3.2011 18:10

Asi se ten humát málo prodává...

marmisa - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (161) - 69.62 (?), 1.3.2011 20:31

To jo, to máte asi pravdu. Aspoň u nás mě to tvrdila prodavačka, když jsem ho vloni zjara za 140,- Kč kupovala.

Ale musím souhlasit s Magdalenou Dobromilou, že je dobrej. Vloni jsem dvanáct paprik od vyklíčení do výsadby zalévala jednou týdně roztokem barvy slabého čaje a dvanáct paprik jen vodou a rozdíl byl znát. Zalévané Lignohumátem měly kořeny jednou takové než ty druhé a taky byly celkově mohutnější.

host - 129.74 (?), 1.3.2011 20:45
Když budete jedny rostliny zalévat jen čistou vodou a druhé něčím přihnojovat, tak v nich bude vždycky rozdíl. Honzík:)

marmisa - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (161) - 69.62 (?), 1.3.2011 21:33

To víte, že jo Honzíku.  Tou vodou jsem myslela vodou bez vodu lignohumátu. Jinak obě skupinky sadby byly zalévány vodou se ždibcem hnojiva a jedné jsem dopřávala ten lignohumát.

Ale mýlíte se. Ten zmiňovaný lignohumát není hnojivo!! :-)

host - 242.31 (?), 2.3.2011 21:02
Lignohumát v základu obsahuje chelátová hnojiva, která jsou pro rostliny prospěšná, ale dají se koupit i bez humátu. Otázkou je, co má na růst větší vliv, lignohumát nebo cheláty v něm obsažené? Lignohumát beru jako modní záležitost, která vysaje pár peněženek. Honzík:)

marmisa - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (161) - 69.62 (?), 2.3.2011 21:41

No tak vzhledem k tomu, že moje "znalosti" vycházely z kusých informací různého druhu, šla jsem věc zkonzultovat se sousedem chemikem. Z toho, co na mně vychrlil, jsem pochopila, že z hnojiv se dá v souvislosti s lignohumátem uvažovat o draslíku a dále že obsahuje stopové prvky.

Tak teda nakonec nevím, jak se věci mají.

host - 242.31 (?), 2.3.2011 21:47
To neřešte, hlavně že rostou. Honzík:)

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18319) - 65.50 (?), 3.3.2011 9:40

Zajímavé jsou ty spontánní výkřiky, jak skvělý ten lignohumát je a jak ty rostlinky oproti těm neošetřeným úžasně vegetují (co pěstitel, to pokusník). Kupodivu NPK, Cererit a jiné takové, ohlasy nemají a to byste koukali, co dovedou. Vypadá to, že velká část z nemalé ceny té hnědé tekutiny padne na marketing.
   Znám pár profesionálních zemědělců. Všichni používají hnojiva, většinou i pesticidy. Na lignohumát ještě nepřišli. 

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Vzdálenost zahradního domku od plotu - zkušenosti28.8.2025
Venkovní kuchyně na terasu/chalupu – vizualizace ZDARMA do 1–2 týdnů18.8.2025
Nestabilní pH v bazénu15.8.2025
Nestabilní pH v bazénu15.8.2025
Nestabilní pH v bazénu11.8.2025
Nestabilní pH v bazénu10.8.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz