kiwano

host - 201.8 (?)
22.7.2008 23:33

ahoj, pěstujete kiwano na zemi nebo ho vyvazujete?

díky

michal

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
kočka - (4) - 172.198 (?), 3.10.2007 19:05, zobrazeno: 18356x
Ahoj už druhým rokem pěstujeme zeleninu kiwano je moc chutná, ale letos jsme ji zasadili později a plody jsou v současné době ještě zelené, má někdo zkušenost do kdy můžeme sklízet zelené plody, aby nezmrzli a tak? Mám pocit, že loni jsme taky sklidili některé oranžové a některé zelené a pak dozráli, ale nepamatujeme si to. Napište mi svoje zkušenosti. Díky.

kočka - (4) - 172.198 (?), 2.11.2007 11:26

Kiwano - také zvané African Horned Melon, African Horned Cucumber, Jelly Melon (Cucumis metuliferus).

Kiwano je ovoce ve tvaru velkého citrónu, žluté až růžové barvy s pahýlovitými růžky nebo trny, pocházející z Jižní a Centrální Afriky, které ve 20 století bylo domestikováno v Australii a na Novém Zélandu. Jméno Kiwano je jeho obchodní jméno používané Novozélandskými pěstiteli ovoce.

Sezona: po celý rok.

Výběr a uskladnění: Zralé Kiwano má jasně oranžovou skořápkou. Mělo by být bez skvrn a pohmožděnin. Nemusí být skladováno v lednici. Skořápka se přímo nabízí k naplnění různým pudinky,krémy a jinými deserty.

Rosolovitý žluto-zelený vnitřek kiwana má chuť okurky s limetkovou příchutí. Stovky semínek které při skusu v ústech příjemně chřupnou jsou jedlé.

V obchodech by mělo být vystaveno spolu s jiným subtropickým ovocem, jako je papaya, červené banány, tamarillos, passion fruit a kiwi.

Kiwano je zatím relativně drahé, nicméně je to velice hezké a atraktivní ovoce které má několik měsíců shelve life, avšak jako stolní ovoce nemá zatím valnou hodnotu.

Mohu jenom doporučit právě nám ve sklepě dozrává kiwano a má výbornou chuť něco mezi kiwi a melounem. Pěstování je nenáročné. Předpěstovat sazenice a pěstujeme jako okurky. Má rádo vodu. Sklízíme i zelné. Postupně dozrává ve sklepě.

host - 201.8 (?), 22.7.2008 23:33

ahoj, pěstujete kiwano na zemi nebo ho vyvazujete?

díky

michal

Ivettt111 - (16) - 52.207 (?), 24.7.2008 13:07

Prosím a odkud máte sazenice?moc děkuji

host - 248.144 (?), 3.8.2008 12:57

Sazenice jsem vypěstoval ze semen koupeného plodu. Podle některých údajů je cizosprašné, tj. pěstovat aspoň 2. Dosud jsem nesklízel, ale už má pár plodů tak 10 cm dl. Pozor, podle některých údajů se má sklízet řádně do žluta až oranžova vyzrálé, ale vzápětí se dozvíme, že autorovi vůbec nechutnalo. Já jsem na jaře koupil zelenožlutý plod, chutnal výborně a chci sklízet taky ne docela dozrálé - zrovna tak nejsou dobré úplně dozrálé okurky, když je necháme na semeno.

host - 248.156 (?), 20.9.2008 15:33

A vypadá to, že ani víc nedozrajou - ale i docela mírně nažloutlé jsou k jídlu. Připomíná to dřeň okurky - tj. to, v čem má okurka semena, trochu kyselejší, do salátu výborné.

host - 150.58 (?), 7.3.2009 10:53

Ale kupte si nejmíň 3 ks. (nutné pro opylení) a až povyrostou tak je dobré aby se moly po něčem pnout (do výšky).

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?29.5.2025
Posuvné dveře svépomocí19.5.2025
Posuvné dveře svépomocí18.5.2025
Stihl HS4516.5.2025
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz