Keříčkové rajče Šejk



Stránky: 1,  2   
host - 186.23 (?) 
22.4.2017 18:24, zobrazeno: 14244x

Zdravím vespolek,

prosím o vaše zkušenosti s pěstováním keříčkových rajčat  Šejk. 

Letos je budu poprvé pěstovat ke zpracování na domácí využití(protlaky, kečupy). Ze semínek mám předpěstovanou sadbu.Zajímají mě veškeré zkušenosti s pěstováním.

Děkuji.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 234.228 (?), 23.4.2017 8:48

Vždy jako první byla napadena plísní. Po tříleté zkušenosti je již nepěstuji. Keře je potřeba zajistit proti válení se po zemi a včas použít ochranu proti plísni. V.L.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 148.6 (?), 23.4.2017 9:41

Rajčata Šejk jsou velmi úrodná a chuťově výborná. Ale tak jak píše předchozí příspěvek, náchylná na plíseň. Je potřeba je nenechat válet po zemi, podložit třeba slámou, případně ošetřovat zavčas proti plísni.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 186.23 (?), 1.5.2017 0:31

Díky za odpovědi. Zkusím, když už tu sadbu mám. Je i možné Šejky pěstovat ve velkých nádobách? Je mi jasné, že budou potřebovat vyvázat a oporu.

Horší je to s preventivními postřiky proti možné plísni. V zahradě nepoužívám žádnou chemii. Byl by tedy možný včasný postřik např. s česnekovým výluhem?

Díky.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 234.228 (?), 1.5.2017 8:02

V nádobách určitě pěstovat můžete, je zde o tomto způsobu dost popsáno, nutno vyhledat. Jestli-že nepoužíváte chemické postřiky, pak musíte být předem smířena s tím, že eventuelně nesklidíte ani jeden plod, jelikož tato odrůda je na plíseň extremně náchylná. Můžete se v příštím roce pokusit o řešení nákupem semen odolnějších odrůd od Kiepenkerl nebo jiných zahraničních prodejců. Postřiky česnekem v případě kalamitního nebo i jen běžného výskytu plísně patří jen do říše snů. V.L.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 173.17 (?), 1.5.2017 8:41

Já také nemám dobré zkušenosti se Šejkem (u mne byl náchylný na nedostatečný přísun vápníku- hniloba květního konce). Ale to neznamená, že bez chemie ho nelze pěstovat. Je potřeba udělat preventivní opatření tak aby listy nebyly dlouhou dobu vlhké - stříška nebo v případě dlouhodobého deštivého počasí je přesunout kde neprší (rajčata v kontejnerech). To platí pro všechny listové choroby rajčat včetně toho strašáka plísně bramborové. Česnekem bych je nestříkal, je vlastně otázkou jestli by v případě kalamitního výskytu proti plísni bramborové nějaký občasný nebo dodatečný postřik chemií vůbec pomohl. Mám pocit, že velkopěstitelé stříkají v období vlhka často a pravidelně  (to je ta prevence).

           Vladimír

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 186.23 (?), 24.5.2017 14:41

Dobrý den,

děkuji za užitečné informace k rajčatům Šejk. Vyřešila jsem to tak, že je mám zasazené ve velkých přenosných nádobách, ale jsou v izolaci od ostatních rajčat. Jsou pod převýšenou střechou u domovní zdi, ale bohužel místo pro ně vybylo na západní straně, kam přijde sluníčko později.

Aby rajčata i tak neomokla, udělala jsem před ně kryt z fólie, kterou mohu snímat v případě pěkného a suchého počasí.

Když připustím (achjo, já nepřítel chemie v zahradě...) chemický postřik proti plísním, kdy je třeba začít s postřikem a čím(jakým přípravkem) je vůbec ošetřit? Existuje nějaký aspoň účinný bio přípravek?

A ještě poprosím o radu, vadí jim to západní stanoviště? Jinde už lepší místo pro ně nenajdu.

Mockrát děkuji za radu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 173.17 (?), 24.5.2017 15:38

To, že rajčata nemáte od rána do večera na slunci až tak vadit nemusí. Dokonce v některých létech, jako u mne bylo loňské, je to výhodné.

Ta stříška by mohla stačit. Plíseň bramborová se v anglicky mluvících zemích nazýva "late blight"  - pozdní plíseň. Ani u nás bramborová plíseň není zdaleka každý rok a nepřichází nějak brzo.  V případě, že by opravdu letos přišla, tak už můžete mít pěknou sklizeň těchto rajčat, které máte jistě na zpracování, dávno sklizenu. Ostatní listové choroby nejsou ani zdaleka tak nebezpečné, jen částečně snižují úrodu.

Já bych ničím nestříkal.

           Vladimír

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 186.23 (?), 25.5.2017 10:39

Dobrý den.

Ano, Šejky mám na kuchyňské zpracování(snažím se na zahradě aspoň o jakous takous soběstačnost), snad se zadaří... a snad i počasí nám bude nakloněno...

Mockrát Vám děkuji za užitečné rady. Ať se Vám daří.

Alena

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 227.97 (?), 25.5.2017 11:40

Pěstuji rajčata Šejk. Snažím se dávat oporu, zaštipovat spodní výhony, které jsou přímo u země. Postřik jen v nejnutnějším případě. Poraďte mi, která keříčková jsou dobrá, odolná plísni a úrodná. Děkuji. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika