Dýně hokaido?

host - 227.78 (?)
30.5.2009 12:46

MNe by zase zajímalo, jestli můžu zasadit semínka z dýně rovnou po vybrání z dýně, nebo jestli je musím nějak usušit atd, aby vyklíčily. díky! prints@seznam.cz, Petr

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 184.109 (?), 22.5.2009 19:48, zobrazeno: 33511x

ráda bych pěstovala dýni hokaido, ale nemůžu sehnat ani sazenice ani semena. Je možné získat semena ze samotného plodu? Jak se ta pak skladují, aby se dala následující rok vysadit? A jak vůbec s pěstěním začít? moc předem děkuji za rady...:-)

host - 133.162 (?), 24.5.2009 16:47

také jsem se po semínkách sháněla, ale marně. Někde na internetu psali, že semínka se dají lehce koupit (téměř) v každém marketu a na obalu nejsou označena jako Hokaido, ale jako Uchiki Kuri. Semínka jsem koupila a zasadila před 2 měsíci, teď čekám co z toho vyroste :-), resp. už vyrostlo, ale plody ještě nemá.

Jiný typ jsem dostala také od kamarádky, která semínka získala přímo z plodu, který koupila v natuře. Nevím však, jestli tam bude momentálně k dostání, určitě by ale měla na zasazení stačit.

Nejsem odborník na pěstování, ale tipuji, že by měla stačit hnojená/kompostová půda jako jiným dýním (mám je takto zasazené).

host - 184.109 (?), 24.5.2009 20:02

děkuji moc za radu. nevím, jestli pro tento rok už není pozdě na výsev, ale určitě se ještě po semenech budu pídit:-)

host - 141.225 (?), 24.5.2009 20:58

Dobrý den,

já jsem na jaře objevila velké množství sazeniček různě po zahradě, dostaly se tam z kompostu, kam jsem vyhodila vydlabaný vnitřek dýně se semeny :-). Oproti těm, co jsem pracně předpěstovávala, jsou tyto rostliny už velmi pěkné a začínají nasazovat na květ. Takže doporučuji - z pěkného koupeného plodu vyndat semínka, usušit a ta použít.

Zdena

host - 197.50 (?), 24.5.2009 21:07

Já jsem nějaké koupila v maarketu-psali na nich přímo hokaido. Ale měla jsem i svoje a přes zimu byly uschlé ve sklenici. Nic zvláštního jsem s nimi nedělala a vyrostli. Pozdě není, ještě to stihnete. doba na dýně je 5 a 6 měsíc.

host - 78.73 (?), 25.5.2009 9:11

Semena dýně Hokaido jsem mám od firmy Semo, stačí navštívit zahradnictví, kde semena Semo nabízejí, mohu poradit v rámci Prahy, v hobbymarketech se prodává už jen Nohel Garden.

Klidně je možné zasadit ještě teď, jsou rychle venku.

host - 182.254 (?), 25.5.2009 14:41

děkuji za rady, objednala jsem si semínka přes internet od firmy Semo. Bohužel v obchodě u nás je už neměli. Sice se trochu přes net díky platbě za dobírku prodraží, ale nevadí, jsou moc chutné a v obvhodech jsou plod vcelku drahé, takže když vyrostou na zahradě a navíc budou bio, není co řešit:-)... jen, aby vyrostly, případný rady k pěstění sem:-))

host - 227.78 (?), 30.5.2009 12:46

MNe by zase zajímalo, jestli můžu zasadit semínka z dýně rovnou po vybrání z dýně, nebo jestli je musím nějak usušit atd, aby vyklíčily. díky! prints@seznam.cz, Petr

host - 202.16 (?), 14.5.2010 12:23

Letos mě příjemně překvapil hobbymarket Baumax - semínka od firmy Semo začali prodávat. Dýni Hokkaido jsem tam nedávno koupila. Jinak jsem vloni semínka od této firmy sháněla dost obtížně.

sengge - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (281) - 114.115 (?), 14.5.2010 16:58

já jsem loni koupila sazeničku hokaido na tržnici. Šoupla jsem ji na kompost a tím veškerá starost skončila. dýně rostla a rostla, porostla celý kompost, porůstala trávu, okolní keře, a plodila jako o závod.

Něco jsem rozdala, některé malé použila jako ozdobné, a ještě mi spousta zbyla. Měla jsem je uskladněné na okně v kuchyni, dělaly parádu a postupně jsme je zpracovali. Poslední jsem vyhazovala až minulý týden, protože začala od stopky chytat plíseň.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Koš na čidlo12:03
Koš na čidlo8.5.2025
Husqvarna 359 vs. stihl ms 34127.4.2025
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz