Jake vhodne rajce do skleniku (odolne proti zloutnuti listu)



host - 248.37 (?)
26.2.2019 19:31

Vloni jsem vyzkoušela do skleníku rajče Sonet F1, byly ještě v listopadu, velká spokojenost, bez postřiků, výborné a velká násada, letos dávám opět, Alena

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
kreketuse - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (464) - 102.254 (?), 20.2.2019 18:29, zobrazeno: 2514x

Po lonskem zloutnuti a vymirani rajcact ve skleniku (viz obrazek, pred tim jsem to nikdy nezaznamenal) hledam neco odolnejsiho a vhodnejsiho do skleniku. Bohuzel napr doporucovane odrudy Marfa a Aranca nevim kde sehnat.

toto jsem nalezl k dane problematice:

Vadnutí a žloutnutí listů je také příznakem některých houbových chorob, způsobených např.Verticillium albo – atrum, V. dahliae, Fusarium oxysporum a Didymella lycopersici (rakovina rajčete). Ochranou proti těmto chorobám je pěstování odolných odrůd (např. ´Eskort´, ´Semarol´ – keříčková rajčata rezistentní vůči fuzariovému i veticilliovému vadnutí, z tyčkových pak např. ´Marfa´ F1, ´Aranca´ F1) a dodržování osevního postupu.

a ke sklenikovym rajcatum starsi prispevek:

Volte odrůdy určené převážně do skleníku - Pedro, Dagmar, Tipo, Toro, Stupické skleníkové apod.. Od Startu jsem upustil - rychle měkne.

https://www.zahrada.cz/forum/plodova-zelenina/jaka-rajcata-do-skleniku-192426/?kotva=jaka-rajcata-do-skleniku-192428


Adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Eva T. - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (741) - 129.206 (?), 20.2.2019 19:38

Z jedného obrázku ťažko zistiť, o akú chorobu ide, môže to byť s kľudom aj nejaká bakterióza, mne tiež dosť vlani decimovala úrodu skleníku, len jednoznačne som ju nemohla určiť. Rajčiny som síce oberala v sklenníku ešte začiatkom novembra, aleuž len mizivé množstvo oproti minulým rokom.

Mne sa naopak, roky osvedčuje v skleníku skorý Štart S F1, Bejbino F1 a Stupické skoré poľné. Pridávam ešte nejaké Cherry napr. GardenberryF1, Mandant, Pollicino, Datlo, Sweet Aperitiv...

 Vlani som mala v sklenníku aj koktejlovú Arancu F1(dostať ju na Saikei od Kiepenkerl), bola podobná Bejbinu a odišla pomerne skoro, teda až taká odolná nebude- dlhšie vydržalo Stupické poľné a Štart.

 Pozn. Vlani som nestihla vydezinfikovať sklá a vnútorné časti sklenníka roztokom Hypermangánu a možno sa mi to trocha vypomstilo. Zeminu dezinfikujem každý rok Dusíkatým vápnom 4 týždne pred výsadbou:

Postup: na dobre zrýľovaný záhon sa vykoná aplikácia rozhodením a potom nasleduje zapravenie vápna do pôdy s následným zaliatím a zakrytím takto ošetrených záhonov igelitovou fóliou na dobu 3-4 týždňov. Potom už môžeme začať z výsevom či výsadbou rastlín. Dusíkaté vápno obsahuje približne 2O% N a asi 5O% CaO. Pri aplikácii pozitívne pôsobí na pôdnu úrodnosť. V pôde sa hydrolyzuje na kyánamid a vápno. Vzniknutý kyánamid pôsobí v pôde fungicidne, insekticídne, herbicídny a repelentne. Dusíkaté vápno sa pri katalytickom procese vrátane mikrobiálneho rozkladu v pôde premení na močovinu, ktorá sa ďalej transformuje na čpavkový a nitračný dusík. Rýchlosť je závislá na pôdnej vlhkosti a teplote. Pri tomto procese, ktorý trvá približne dva týždne, dochádza k ničeniu burinných semien v pôde, klíčiacich burín, slimákov vrátane ich vajíčok a pôvodcov hubových chorôb koreňov a stebiel. Postupne po dobu 7 - 10 týždňov sa rovnomerne uvoľňuje dusík v prijateľnej forme pre rastliny. Pre rastliny sa zvyšuje dostupnosť vápnika, čo sa priaznivo prejaví likvidáciou plesní a zlepší sa skladovateľnosť zozbieraných produktov.

                      Eva T.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 248.37 (?), 26.2.2019 19:31

Vloni jsem vyzkoušela do skleníku rajče Sonet F1, byly ještě v listopadu, velká spokojenost, bez postřiků, výborné a velká násada, letos dávám opět, Alena

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika