Indeterminantní (tyčková) vs. determinantní (keříčková) rajčata
|
|
|
|
|
 |
 |
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3374) - 61.128 (?), 7.1.2021 8:56, zobrazeno: 2900x
Tyčková rajčata rostou tak, že za každým třetím listem jak na hlavním stonku tak i výhonek vyrostlých ze zálistků se tvoří květní vijan. Tento model růstu může teoreticky pokračovat do nekonečna.U determinantních odrůd je to trochu složitější. Existuje několik typů, každý má různé rozestupy mezi květenstvími a také jinak ukončují růst hlavního a vedlejších stonků. Nikde jsem se nedočetl, jak to vlastně opravdu je. Protože už čtyři roky pěstuji od podzimu za oknem sazenice pro březnovou výsadbu, tak jsem (protože v zimě až tak moc té práce není) začal sledovat růst jednotlivých determinantních odrůd. Pro názornost zde přidávám diagram růstu odrůdy Jagodka (list zapisuji když má cca cm, květenství už když zjistím, že je tam nějaký malý náznak). Sleduji i rozvití květů, případně vznik malého plodu, vše až do doby výsadby na zahradu. Potom už nejsem schopen to dál sledovat. Jak je to se semi determinantními odrůdami nevím, snad něco zjistím letos u EM Champion, který je deklarován jako polodeterminantní.
Vladimír
|  |
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 93.69 (?), 13.2.2021 19:02
Dobrý den,
děkuji za hezké téma. Odpověď nemám a spíše bych chtěl požádat o pomoc s keříčkovými r. Zatím jsem pěstoval pouze odrůdu Šejk. Dozrála tak nějak najednou a poté už nestihla pořádně nasadit - a co nasadila nedozrálo (zahrada 400 m/nM). Neměl by jste pane Vladimíre typ na keříčková, která dozrávají postupně jako tyčková? Ono je pochopitelné, že ty keříčky se pěstují jako průmyslová a sklidí se strojově najednou. Mě by vyhovovala odrůda spíše pro zahrádkáře - postupný zběr. Děkuji a přeji vše nej Lukáš, Rakovnicko
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 61.157 (?), 14.2.2021 8:16
Ne všechny odrůdy keříčkovýc rajčat jsou takové, že plody uzrají všechny najednou. I v českém sortimentu jdou ty co zrají postupně. Máte také možnost vysadit více různých odrůd, jsou odrůdy rané, polorané i pozdní stejně jako u tyčkových rajčat. Chce to jen si to vyzkoušet, Třeba od každé odrůdy vyset třeba čtyři semena a nejlepší sazenici pak vysadit. Jen Vaše vlastní zkušenost Vám ukáže, které odrůdy jsou nejvhodnější pro Vaše pěstební podmínky. Pokud byste se chtěl dát touto cestou, tak bych vám mohl poslat semena některých zajímavých keříčkových odrůd, třeba teď když sedím u počítače mám před sebou nový sáček Ildi, nevím, musel bych se podívat, ale v krabici bych měl mít zde hodně citované Maglia Rosa,, Mongolskyi karlik a Sophie´s choice. Celý český sortiment jsem také zkoušel, ale sáčky se semeny jsem už asi vyhodil, ne proto že by mně nechutnaly, ale z keříčkových pěstuji jen ty rané v pařeništi. Další možnost je, vyset na třikrát, v rozmezí tří týdnů, ale to jsem nikdy nezkoušel. Mám rád, když se v tom květnu všechny rajčata vysadí najednou. Ozvěte se a třeba taky můžete napsat jak ty keříčky pěstujete.
Vladimír
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 93.69 (?), 14.2.2021 9:06
"Jsou odrůdy, které zrají postupně jako tyčkové" - no právě, které - o to mi šlo. Ale samozřejmě děkuji za rady a nabídku. Postupný výsev najednou dozrávajících rajčat není problém. Nahrává tomu i to, že na rozdíl od tyčkových je keříčkových v zakoupeném pytlíku nepočítaně. O keříčkových uvažuji po zhotovení nižších krytých záhonů pro okurky a melouny, tak abych vystřídal plodiny. Hezký den Lukáš
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 61.157 (?), 14.2.2021 10:14
Myslím, že jsem uvedl čtyři odrůdy. Tak ať se Vám daří.
Vladimír
|
|
 |
|
 |
 |
|
zdenekfm - (29) - 35.215 (?), 14.2.2021 11:31
Já loni pěstoval rané keříčkové - Darinka F1. A sklízel do 10. října, než to plíseň všechno skolila. Na balkóně dokonce do půlky listopadu. Chuť je však průměrná, do kečupů a protlaků OK. Letos jsem objednal z Ukrajiny ultra ranou Sanku, také by měla plodit celou sezónu.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|