Co s paprikami?

host - 62.91 (?)
26.6.2012 21:45

Ty okurky jsou na nedostatek hořčíku v tomto směru výborný indikátor, takže pokud ve skleníku jsou ok, tak už bych tam draselnou sůl nedával.

Jestli zalévat vápennou vodou je otázka. Ze zkušenosti vím, že to dobře pomáhalo na hnojem přehnojených půdách. Šlo tedy spíš o to, že byl nadbytek králičího hnoje a na samotnou zem ve skleníku pak už téměř nezbylo místo. Navíc se místo země používal kompost z králičího hnoje, v němž samotném země moc nebylo. Rostlinky paprik v tom pak málo rostly a byly celé zežloutlé - popálené, ani okurkám se v tom moc nedařilo. Místama byla vrstva země (kompostu) úplně minimální. Když jsem pak skleník převzal s tím, že do toho už nic opravdu nebude, tak jsem jen přimíchal to vápno do vody a začal zalévat jakoby do hloubky - víc ale méně často. No a i přes uvedené zádrhely rosltinky ožily a vydaly ještě dobrou úrodu. Tak to píšu spíš pro srovnání, možná je to u vás v něčem podobné. Hnuj sám o sobě bude asi kyselejší a vápno z něj také okamžitě vytěsní nadbytečný (konkurenční) dusík v amonné formě.

Nejlepší je ale samozřejmě se podobných "konin" nedopouštět a dát rostlinkám to, co potřebují.

Milan

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 240.82 (?), 26.6.2012 20:44

Milane díky,  okurky mám, ale okraje listů mi žloutnou ve foliáku. Takže jsme provedla zálivku. Chtěla jsem na list, ale vzhledem k tomu, že je kropím vápnem tak se mi to zdálo moc. Už by to asi chtělo i něco na plíseň.

host - 62.91 (?), 26.6.2012 21:45

Ty okurky jsou na nedostatek hořčíku v tomto směru výborný indikátor, takže pokud ve skleníku jsou ok, tak už bych tam draselnou sůl nedával.

Jestli zalévat vápennou vodou je otázka. Ze zkušenosti vím, že to dobře pomáhalo na hnojem přehnojených půdách. Šlo tedy spíš o to, že byl nadbytek králičího hnoje a na samotnou zem ve skleníku pak už téměř nezbylo místo. Navíc se místo země používal kompost z králičího hnoje, v němž samotném země moc nebylo. Rostlinky paprik v tom pak málo rostly a byly celé zežloutlé - popálené, ani okurkám se v tom moc nedařilo. Místama byla vrstva země (kompostu) úplně minimální. Když jsem pak skleník převzal s tím, že do toho už nic opravdu nebude, tak jsem jen přimíchal to vápno do vody a začal zalévat jakoby do hloubky - víc ale méně často. No a i přes uvedené zádrhely rosltinky ožily a vydaly ještě dobrou úrodu. Tak to píšu spíš pro srovnání, možná je to u vás v něčem podobné. Hnuj sám o sobě bude asi kyselejší a vápno z něj také okamžitě vytěsní nadbytečný (konkurenční) dusík v amonné formě.

Nejlepší je ale samozřejmě se podobných "konin" nedopouštět a dát rostlinkám to, co potřebují.

Milan

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5594) - 242.167 (?), 26.6.2012 21:54

Pokud je hniloba způsobena nedostatkem vápníku tak zkuste postřik Wuxal Kalcium v týdenních intervalech, osvědčilo se mi to, na paprikách i na rajčatech. Wuxal Kalcium je hnojivo s formou vápníku kteý dokáže rostlina přijmout listy, ochraná lhůta je nula dnů.

Pro P.Z. - fialové zabarvení na paprikách je důsledek chladu.

host - 62.91 (?), 26.6.2012 22:13

Pokud by šlo o vážnější nedostatek Ca, tak je problém, že vápník se z listů opravdu nemůže dostat ke kořenům (floémem) a ty pak rovněž nemohou dobře prosperovat. Milan

P.Z. - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (717) - 148.21 (?), 26.6.2012 21:39

Zdravim trochu OT, no nechcem zakladat novu temu, neviete nahodou niekto, co spôsobuje fialove fleky na plodoch papriky? Je to choroba alebo nedostatok niecoho?

Dalsia otazka je, kolko dni po pripadnom prihnojeni paprik a uhoriek nakladaciek, zalievkou Hermavitom, ich budem moct konzumovat (zbierat)? Dakujem za postrehy.

host - 79.243 (?), 3.7.2012 21:34

Mám též malé plody paprik a hnědé skvrny ve skleníku.Hnojil jsem 1 x ředěnou močůvkou z kuřinců a kristalonem na list. Co tedy schází nebo přebývá? Děkuji za dobré rady. J.Jurda

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Vzdálenost zahradního domku od plotu - zkušenosti28.8.2025
Venkovní kuchyně na terasu/chalupu – vizualizace ZDARMA do 1–2 týdnů18.8.2025
Nestabilní pH v bazénu15.8.2025
Nestabilní pH v bazénu15.8.2025
Nestabilní pH v bazénu11.8.2025
Nestabilní pH v bazénu10.8.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz