Choroba rajčat, lilku, paprik
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 93.10 (?), 17.8.2021 20:17, zobrazeno: 1672x
Dobrý den,
letos se mi opravdu daří... Chtěla bych poprosit o radu, zda jsem správně určila problém na rajčatech, paprice a lilku.
Paprika-předpokládám, že vrcholová hniloba. V tuto chvíli pomůže listový postřik hnojivem s obsahem vápníku? A jak jí předcházet? Co zapravit do půdy? Zjara jsem vápnila, ale evidentně to nebylo to pravé.
Další fotky přikládám v dalších příspěvcích.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 93.10 (?), 17.8.2021 20:19
Lilek. Něco podobného se objevilo už na konci jara. Byly ale přítomny i jemné pavučinky. Identifikovala jsem jako padlí, postříkala, a bylo to OK. Teď ale pavučinky nevidím.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 93.10 (?), 17.8.2021 20:22
A rajče.
Jsou napadené listy, stonky i plody. Myslela jsem, že jde o klasickou plíseň, stříkala jsem několikrát kuprikolem, ale přijde mi, že to absolutně nepomohlo.
Mnohokrát děkuji za rady.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 28.103 (?), 18.8.2021 9:51
U rajčat se podívejte jestli je ze spoda listů bílý povlak, to indikuje plíseň bramborovou. PB leze i na stonky a plody. Naprostá nutnost je napadenou část z rostliny odstranit. Většinou (u mě statisticky) se objeví prvně na listech nebo na ulomených částí stonku. Z napadené části, pokud ji neodstraníte, postupuje k hlavnímu stonku. Pokud se dostane na stonek, lze již jen zastřihnout pod napadenou oblastí. Dužina ve stonku hnědne, je třeba zastřihnout pár cm od části, kde je dužina již jen zelená. Pozor je nutné nůžky očistit před dalším střihem, jinak si přenesete plíseň dál.
Prevence tedy okamžitě odstranit napadené části a ty umístit daleko od rostliny. Následně postřik měď / mancozeb. Já teď dal cca 7g championu, 7g mědi na 8 litru vody. Přidal jsem do postřiku i 10g horské soli a 10g oranž. krystalonu jako podpurné hnojivo.
Těmito postřiky jen zpomalujete, rostlina se nevyléčí... Proto nutné odstranovat napadené oblasti...
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 28.103 (?), 18.8.2021 9:52
Pardn 7g championu (měď) a 7g dithanu (mancozeb)
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 28.103 (?), 18.8.2021 9:55
A ještě rada, to nenapadené rajče v težce napadené oblasti, jenž již zraje tj. mění barvu dejte na okno dozrát. Ono nebude již sladké, bude chutnat jako rajče z krámu, ale aspoň ho možná zachránite.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 91.196 (?), 18.8.2021 20:04
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 28.103 (?), 18.8.2021 21:03
hořkou =), díky za upozornění
|
|
 |
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3274) - 208.138 (?), 18.8.2021 22:11
To na snímku je s 98% jistotou plíseň bramborová. Letos má zase svůj rok díky počasí. Nejste v tom sama.
Ovšem takhle silně napadenou rostlinu už nemá smysl zachraňovat, a to ani postřiky či odřezáváním napadených částí. Zkuste otrhat ty lesklé - tedy snad hotové - plody, které nejsou zatím viditelně napadené a uložit je třeba do papírové krabice v teplotě 16 - 20°C. Pravidelně kontrolujte a ty, u kterých se projeví znetvoření plísní, vyhazujte a bezpečně uložte někam, odkud plíseň nemohou dál šířit. Některé nemusí být ještě nakažené - zvlášť u tyčkových odrůd - takže Vám dozrají v pořádku. Z mé dlouholeté smutné zkušenosti s plísní soudím, že tak 20%. Jejich chuť pak záleží na tom, zda dostaly od rostliny vše potřebné předtím, než byla napadena. Jestliže chutnají "divně", rozhodně je nekonzumujte. A rostlinu zlikvidujte pokud možno okamžitě se vším všudy a zase uložte tam, odkud se plíseň nemůže šířit. Osobně je dávám do "hrobu", 70 cm hlubokého, zakrytého deskou dokud není po sezóně. Pak ho zasypu hlínou. Většina zahrádkářů to ale dává do pytlů a popelnic, což není moc dobrý nápad anebo zbytky rostlin pálí. Což sice dobrý nápad je, ale děsně to smrdí a je to hnusná práce.
Milan HP
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 93.10 (?), 19.8.2021 19:32
Dobrý den,
děkuji za reakce. Mám letos více odrůd rajčat, nejprve se projevilo mírné napadení na jedné z nich. Napadené části jsem ostříhala, a všechny-i na první pohled zdravé rostliny, postříkala kuprikolem. Chvíli byl klid, a pak najednou, víceméně skoro ze dne na den, jedna odrůda (jiná, než ta prvně napadená) napůl hnilá. Tyto rostliny jsem tedy preventivně odstranila, ostatní opět postříkala. Plíseň se ale intenzivně i nadále šíří. Postupně se snažím napadené části odstraňovat, ale ne příliš úspěšně...
Jaký máte názor na výše přiložené foto papriky a lilku?
Děkuji
|
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|