Choroba paradajok



Stránky: 1,  2   
pl31 - (35) - 172.173 (?) 
12.5.2022 20:44, zobrazeno: 1977x

Pozdravujem,

Chcel by som Vas poprosit o radu, o aku chorobu paradajok sa jedna? Taketo akoby uschnute listy sa objavili na asi 4ks extremne a na dalsich 5 v mensom rozsahu. Paradajky som len pred vcerom vysadil na miesto v skleniku, avsak podotykam, ze v tom istom skleniku boli aj predpestovane zhruba 1,5 mesiaca.

Dakujem Velmi pekne za vsetky rady.

S pozdravom Peter

paradajka choroba
paradajka choroba
paradajka choroba 2
paradajka choroba 2
paradajka choroba 3
paradajka choroba 3
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2755) - 208.138 (?), 13.5.2022 0:50

Říkáte vysazené předevčírem, takže předpokládám, že relativně zdravé. Tak rychle nepostupuje žádná choroba. Něco je dramaticky špatně ve fyziologických podmínkách. Na zjišťování, co přesně, určitě není čas. Takže pokud je chcete za každou cenu zachránit, okamžitě je vykopejte a přesaďte do osvědčeného substrátu v kontejnerech a možná i přeneste jinam, protože příčinou může být i teplota. Také bych propláchl celý kořenový systém tak, aby na něm zbylo co nejméně půdy, ve které jsou teď. V čem to vlastně jsou? Není v půdě nějaký zbytek herbicidu? Chlór?

Osobně bych ale do jejich budoucnosti neinvestoval: vypadají na ručník (alespoň ty na snímcích). Máte nějakou možnost náhradních zdrojů sazenic? Rajčata jsou sice sto vyhrabat se z velmi špatného stavu, ale trvá jim to na naše požadavky příliš dlouho a ještě jen za předpokladu, že kořenový systém je více-méně v pořádku. Pokud ale seženete nové sazenice, rozhodně je nezasazujte do stejné půdy na stejném místě.

Milan HP

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 104.252 (?), 13.5.2022 7:21

Přidával jste do té půdy něco od poslední výsadby např. substrát, hnojiva, pesticidy, desinfekce apod? Odkud berete vodu?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 91.196 (?), 13.5.2022 11:12

Sadba tzv.trhaná, nebo předpěstovaná v kelímcích, bal kompaktní, nebo drolivý, rozvolněný, půda silná, před výsadbou důkladně zalitá a po ní též...? Tipuju to na vícečetný stres. I to Slunce je extrémní, prý na něm nedávno proběhly vůči naší planetě Zemi ne zrovna příznivé dějeangry, SPCH.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 172.173 (?), 13.5.2022 17:05

Dakujem za vsetky prispevky a rady, pokusim sa odpovedat.

Den predtym ako som to spozoroval, sklenik nebol dostatocne vetrany resp. tak ako by mal kedze som rano pozabudol pootvorit dvere, len bocne okna a automaticke vetraky v hornej casti. Bol urcite horuci den okolo 24°C a slnecno.

Sadba predpestovana v kelimkoch, substrat po vysadeni...  povodna zemina + zahradnicky substrat + trocha NPK.

Zalievka studnova voda, kvapkova zavlaha. Viac menej kazdy rok zalievam studnovou vodou, bez vyraznejsich problemov.

Co som si vsimol a ma dost prekvapilo, listy niesu vobec zvadnute, len poskodenia na listoch, listy trocha skrutene.

Dalsie nove listky su viac menej zelene, bez poskodenia.

Najviac zasiahnutych sadenic sa nachadza na vychodnej strane sklenika.indecision

S najvacsou pravdepodobnostou vymenim 3 najviac zasiahnute presady, kedze mam nahradne a vsetky zalejem pritihubovou zalievkou Previcur energy alebo podobnou.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 189.109 (?), 13.5.2022 7:23

Je samozřejmě nesmysl je vykopávat a omývat kořeny, tento zoufalý nápad ničemu nepomůže. Stejně je zase znova zasadíte. A ŽÁDNÁ choroba se takto rychle neprojeví.

Jedná se o typické popálení sluncem. Netuším, jak se to stalo - asi místo ve skleníku s jinou intenzitou? Nebo spíše uvadnutí rajčete po přesazení (nedostatečné prolití - zem je úplně suchá), a tím pádem oslabené povadlé listy, které se sluncem snadněji spálily. S tím nic nenaděláte. Pořádně je prolijte a nechte je růst dál.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2755) - 208.138 (?), 13.5.2022 14:10

Popálení sluncem ve stejném skleníku, kde vyrostly? Zajímavá teorie.

Je ale možné, že ve skleníku, pokud nebyl stíněný, byla příliš vysoká teplota v tomhle opravdu nezvyklém květnu. Nicméně si stále myslím, že hlavní příčina je v půdě - ta se změnila a to nejspíš vyvolalo tu zobrazenou reakci. 

Milan HP

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 36.129 (?), 13.5.2022 16:14

Mívám rajčata (i dnes mám) po vysazení popálená od slunce, přesně takto vypadají. Je to způsobené stresem, povadnutí po přesazení, méně vody skrz kořeny, změna světelných poměrů/intenzity osvětlení a tím vznik popálenin. Je to zcela zřejmé a jisté, a půda příčinou není.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2755) - 208.138 (?), 13.5.2022 21:57

Je pravdou, že takhle z obrázku se lze jen těžko dobrat závěru. Takže teorie jsou to všechno, i ta vaše. Třeba nám to tazatel jednou poví jak to dopadlo. Pak, pokud dál porostou normálně ve stejné půdě, uznám, že moje teorie nebyla správná. Jenže vy jen tak z fleku tohle nemůžete předpovědět. Nebo ano? Chováte se tak.

Milan HP

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 36.129 (?), 13.5.2022 22:20

Už jsem to sdělil v předchozím příspěvku. Mám přesně s tímto mnohaleté zkušenosti, takže vím zcela jistě, že se jedná o popálení od slunce. To je argument, a docela zásadní. Na rozdíl od vašeho věštění.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika