Beros na co použít?



oivo - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (92) - 166.45 (?)
5.7.2012 19:17

Pane Mirku, budu oponovat. Zavařujeme je a jsou výtečné, pokud někdo snáší pálivou chuť. Oni nejsou zas až tak pálivé, jako feferonky. Použití do všeho, salátů, pod maso atd., zavařování do klasického paprikového nálevu. Známá, aniž by se snažila si je vypěstovat sama, čeká až ji nějakou sklenku věnuju, dává je do tvarohové pomazánky a s manželem má vystaráno.Ugrilovat je, mě ještě nenapadlo, rozhodně to vyzkouším, ale to si ještě počkám, zatím jsou tak 1 cm.   I.

P.S. Opravdu je to Beros, samozřejmě dužnina je tak 1- 2 mm silná.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 174.216 (?), 5.7.2012 12:42, zobrazeno: 7034x

Předpokládám, že se syrová nejí. Tak na co ji využít? Děkuji

   
ivap - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (754) - 243.114 (?), 5.7.2012 13:15

My z douhých feferonek (předpokládám, že je Beros pálivý) děláme omáčku, která je použitelná na ochucení mletého masa, do majonézy, k masu... Recept jen "baj voko" - feferonky nakrájet na kolečka, prosypat hrubou mořskou solí, dát do vhodné nádoby (používám kbelík od tříkilového jogurtu) a zalít vinným octem. Nechat uležet do zimy, čím déle, tím lépe. Pak rozmixovat, přelít do menších nádob. Nekazí se ani při pokojové teplotě, plíseň se zřejmě bojíwink.  Jen doporučuji pracovat v gumových rukavicích, nejlépe jednorázových a NESAHAT si na obličej, na rty, oči...

   
m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5594) - 242.167 (?), 5.7.2012 14:39

Celé Papriky Beros a Samara dáte na olej na plech, přidáte malá rajčata (nejlépe Ildi), lehce zapečete, poté zasypete Balkánským sýrem a dopečete.

      
host - 174.216 (?), 5.7.2012 18:28

A s nějakou přílohou nebo jen papričky a rajčátka se sýrem? :)

         
m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5594) - 242.167 (?), 5.7.2012 18:32

No když je čerstvý chlebík tak kousek k zakousnutí a namočení do mastného, a hlavně, nakonec na vytření pekáče!cheeky

   
P.Z. - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (717) - 148.21 (?), 5.7.2012 18:02

Ja ich jem aj v surovom stave (v kombinacii s chlebom a salamou/slaninou). Predvcerom sme zavarali uhorky, tak sme skusili s tym istym nalevom aj tieto kozie rohy, dnes som ich ochutnal a su chutovo celkom dobre, no keby niekto uverejnil specialny, osvedceny recept na nalev pre baranie rohy, tak by som sa petesil.

      
m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5594) - 242.167 (?), 5.7.2012 18:34

Beros má hodně tenkou stěnu takže na zavaření moc není a není ani dost pálivý aby se naložil. Klasické beraní rohy na zavaření mají přece jen trochu silnější stěnu.

         
oivo - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (92) - 166.45 (?), 5.7.2012 19:17

Pane Mirku, budu oponovat. Zavařujeme je a jsou výtečné, pokud někdo snáší pálivou chuť. Oni nejsou zas až tak pálivé, jako feferonky. Použití do všeho, salátů, pod maso atd., zavařování do klasického paprikového nálevu. Známá, aniž by se snažila si je vypěstovat sama, čeká až ji nějakou sklenku věnuju, dává je do tvarohové pomazánky a s manželem má vystaráno.Ugrilovat je, mě ještě nenapadlo, rozhodně to vyzkouším, ale to si ještě počkám, zatím jsou tak 1 cm.   I.

P.S. Opravdu je to Beros, samozřejmě dužnina je tak 1- 2 mm silná.

            
m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5594) - 242.167 (?), 5.7.2012 19:34

A nejsou zavařené moc tuhé? Přece jen mají dost pevnou slupku. Asi to musíte mít už v ruce, já mám rád zavařené měkké silnostěnné plody a je dost problém odhadnout správný čas zavařování. Možná to bude jiné v elektrickém zavařovacím hrnci který si manželka chce pořídit, tam se dají časy nastavit.

               
oivo - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (92) - 166.45 (?), 5.7.2012 19:44

Tuhé bych neřekl, jsou takové poloměkké, se silnostěnnými je to neporovnatelné, ty také zavařujeme. Berosy nezavařujeme v celku, ale nakrájené na 3 -4 cm dlouhé kousky, pochopitelně včetně semínek, jenom bez té stopky.  (Ty dostanete v marketu). Ale berte to jenom jako libůstku, někdo má rád...    I.

A když vás pálí huba, už nepoznáte jestli jsou tuhé nebo měkké.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Posuvné dveře svépomocí19.5.2025
Posuvné dveře svépomocí18.5.2025
Stihl HS4516.5.2025
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Rozetové kování montáž10.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz
statistika