Aculops lycopersici na rajčatech

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2335) - 168.103 (?)
17.7.2025 17:13
Tak rajčata v sklenících stále žijí, pravidelné sprchování studenou vodou vlnovníku nevoní. Ne, že by úplně zmizel, to ne, ale likviduje listy rostlin pomaleji, než stačí nové dorůstat. Pro srovnání přidávám další foto stejného místa v skleníku, tedy pohled na stejné rostliny. Včera a dnes jsem nesprchoval, ale rostliny jsou v lepší kondici, než před měsícem. Navíc v jednom skleníku mám i odrůdu Rose Crush, u té jsem měl minulý rok polovinu plodú napadenou suchou hnilobou, letos zatím jen 1 plod, přičítám to nadbytku studené vody u kořenů a domnívám se, že tak mohl pominout problém s nedostatkem přijatelného vápníku pro rostliny. Je to ovšem jen domněnka.
boj s vlnovníkem rajským
boj s vlnovníkem rajským
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2335) - 168.103 (?), 30.6.2025 13:18
K tomu sprchování studenou vodou několikrát denně. Napadla mě ještě jedna věc a to, že kořeny rajčat tím pádem budou mít vyrovnanou zálivku a půda nebude přehřátá, to by mohlo odstranit problém se duchou hnilobou.

host - 199.133 (?), 30.6.2025 13:34

Obdivuji, kolik toho pěstujete a kolik tomu věnujete času.

Ale v tomto případě se mi zdá, že pro rajčata není přiliš vhodně.několikrát denně zalévat. Uvidíte sám, dejte vedět,

tojemara - (1) - 1.10 (?), 8.7.2025 13:35

ahoj, přidávám se oficiálně do klubu chovatelů vlnovníka rajského :-) Letos mě poprvé navštívil, a to nákupem na pepinogold.cz, kde jsem si nakoupila pepina a mochyně. Po týdnu jsem zjistila, že jsou rostliny napadené, nic jsem neviděla, žádné napadení nebylo poznat, ale protože jsem už "postižená" všemi havěťmi, pořídila jsem si loni několik zvětšovacích lup, jednu mám, kterou přidělám k fotoaparátu na mobilu a koukám tak na displeji a jejda! Něco tam lozí! Ale opravdu je třeba mega zvětšení, moje lupa má 50 x zvětšení a to vidím jen tak tak, ještě to musím na mobilu 3x zvětšit a vidím ty mrchy. Trochu mě zaráží, že ti vaši vlnovníci jsou okem viditelní nebo na makru... Ti moji teda vůbec, i píšou, že je třeba lupa s apsoň 50 x zvětšením, tak nechápu, že jsou u vás tak vidět, jak jsem viděla ve vláknu Rajčata 2025. Tkaže já šla na ně původně přírodně, použila jsem po poradě s Biocontem PREV-GARD. Mezitím, než začala likvidace, se mi dostaly samozřejmě na sazenice rajčat a mochyní, co jsem měla ze svých semen. Postřik částečně zabral, ale po týdnu jsem viděla ještě semtam nějakou chodící bestii, ale chtěla jsem něco silnějšího. Má zabírat KUMULUS WG, sírnatý postřik, tak jsem postříkala. Pěstuji na balkoně, smrad jsem měla v obýváku ještě týden :) No nic, vypadalo to, že docela dobrý, semtam nějaký list zbronzovatěl, ok. Mezitím jsem pořídila neoseiulus californicus, který se vlnovníkami prokazatelně živí. Jenže potřebuje trochu jiné podmínky, než mám na balkoně, je určen spíše do skleníků. Takže teď v tom parném suchém vedru se jim moc nedaří na balkoně. No nic, jela jsem na 5 dní! pryč v těch šílených vedrech a přijela jsem a sodoma gomora. Jedno tyčkové rajče kaput, balkonová rajčata kaput, to nemělo smysl zachraňovat, zbylá rajčata tyčková a keříčková jsem musela tak půlku listů dát dopryč. Teď co dál že. Takže jsem vzala dneska znovu PREV-GARD a jedu. Ale když jsou ty rostliny vzrostlé, na balkoně bojuji o každý centimetr, je těžké se dostat na spodní listy, takže to mám postříkáno "hala-bala". Nicméně takové napadení, jako jsem viděla u vás nemám, nejsou vůbec vidět okem, přesto mám ale listy bronzovité a někde i stonky už. Rajčata mi zatím květou, některá začínají plodit, ale tam není vidět zatím žádné napadení. Na zimu stoprocentně pořídím t-pyri, měl by je všechny požrat spolehlivě. Takže taková moje zkušenost a musím jen říct, že "zlaté" svilušky. Toto je fakt sodoma gomora.

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2335) - 168.103 (?), 17.7.2025 17:13
Tak rajčata v sklenících stále žijí, pravidelné sprchování studenou vodou vlnovníku nevoní. Ne, že by úplně zmizel, to ne, ale likviduje listy rostlin pomaleji, než stačí nové dorůstat. Pro srovnání přidávám další foto stejného místa v skleníku, tedy pohled na stejné rostliny. Včera a dnes jsem nesprchoval, ale rostliny jsou v lepší kondici, než před měsícem. Navíc v jednom skleníku mám i odrůdu Rose Crush, u té jsem měl minulý rok polovinu plodú napadenou suchou hnilobou, letos zatím jen 1 plod, přičítám to nadbytku studené vody u kořenů a domnívám se, že tak mohl pominout problém s nedostatkem přijatelného vápníku pro rostliny. Je to ovšem jen domněnka.
boj s vlnovníkem rajským
boj s vlnovníkem rajským
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?16.7.2025
Péče o jezírko na chtě15.7.2025
NEREZOVÝ BAZÉN15.7.2025
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?15.7.2025
Péče o jezírko na chtě9.7.2025
Péče o jezírko na chtě8.7.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty