Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Tak závažná oprava: Mongolskij Karlik - tedy oba keře - šel do hrobečku 5.8. a nezanechal po sobě nejspíš ani jeden nepostižený plod. Totálka.

Start 1 se zhroutila pod vahou svých plodů, což je výsledek mé nedbalosti, ale při pokusu o nápravu jsem zjistil, že celý spodek jejího stonku je napadený, následovala tedy MK. Doufám jen, že alespoň několik jejích plodů je nenakažených a že dozrají i mimo rostlinu. Obvyklé procento "zachráněných" plodů je tak kolem 25% u tyčkových odrůd. Velmi záleží na časové prodlevě mezi objevením prvních příznaků a otrháním. Ani Kumato obklopené odolnými si při bližším zkoumání nevede lépe: hnědé skvrny jsou na obou stoncích, takže ho také čeká eutanazie.

Sečteno a podtrženo, z neodolných mi už zbývá jen jediné Tornádo, vysazené úplně sólo a částečně kryté špendlíkem. I tam už jsem našel skvrny na listech, ale oba stonky jsou zatím čisté. Jak dlouho to takhle vydrží si netroufám říct, ale moc nadějí do toho nevkládám. Záleží na tom, zda přijdou další vlny náletu spór a jak budou silné.

Napadené jsou už i neodolné řízky: Start, Tomato Berry, Kumato i Nelinka. Tam mi také sázka do loterie nevyšla. Naštěstí je ale převážná většina řízků z odolných odrůd a ty dělají jakoby nic.

Koralik a Matt's Wild Cherry nejeví známky plísně, ale poněkud je sužuje Septoria. Problém je v tom, že se k těm listům vespodu nedostanu a nemohu je tedy odstranit. Protože mají vynikající plody (kromě pojídání je i suším), budu je příští rok pěstovat znovu, ale plánuju je hnát do výšky, aby byly spodní listy i plody dostupné.

Odolné odrůdy nejeví žádné příznaky kromě již zmíněného Consuela. Tam byly mírně postiženy 3 listy, které jsem promptně odstranil. Stonek je čistý, žádné plody nevypadají poškozené. Rozhodně ale mohu říci, že odolnost Consuela proti pb není na stejné úrovni jako u těch ostatních. Uvidíme, jak si povede dál.

Milan HP

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 17 a číslo 13.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika