Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Vladimíre, pokud jsi četl můj příspěvek pozorně, víš, že k tomu mám velmi skeptický přístup, ale letos to mohu vyzkoušet, tak proč to neudělat. Bohužel nemám laboratoř, takže mi zbývá jen empirie.

Proč by to měl být teoreticky nesmysl? Tedy ten měděný drát. Měď je přirozeným antagonistou plísně bramborové, ale i alternariové skvrnitosti - viz měďnaté postřiky. Propíchnutím stonku se měď dostane do styku s mízou, tělesnou tekutinou či jak to nazvat, rajčete a stopová množství se roznesou po rostlině. Tím nechci říct, že plíseň zmizí, ale může, opakuji jen může, to zpomalit její rozvoj. Co je na tom logicky špatně?

Zaměňování chorob je v tomhle případě možné, ale není zas až tak důležité: měděné přípravky se, pokud vím, používají proti oběma. Je prokázáno už výrobci, kteří na to laboratoře mají, že tyto postřiky likvidují spóry obou. Nebo ne? Ale myslím, že těch mých několik málo poškozených plodů - jeden byl i na fotce, jasně ukazují, že jde o bramborovou plíseň. Ostatní vypadaly podobně. Souhlasíš?

No, mohutnou ofenzívu tenhle způsob nemůže asi ani zpomalit, ale pokud jsou příznaky sporadické a příznivé počasí, není nutné dštít síru na ty, kdo to zkoušejí. Když to nepomůže, přiznám to bez uzardění. Zatím to zastavilo, to nebo něco jiného, postup plísně po stonku mého pacienta. Zatím jen jednoho, pochválena buď Matka Příroda. U těch ostatních 5, kde jsem to aplikoval spíš jen preventivně, nenastala žádná změna a jsou vlastně ok.

Milan HP

P.S. Propichovat preventivně je určitě nebudu. Ale asi jsme s touhle diskuzí na nesprávném vlákně.

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 20 a číslo 13.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika