Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Jsem rád, že můžu mluvit k věci. Tohle už jsem absolvoval. Postavil sloupy, natahoval plachtu, ale pouze když bylo třeba. Dva roky nadarmo, plíseň nepřišla. Letos jsem chtěl natáhnout plachtu, to ještě plíseň nebyla, a ejhle, nešlo to: rajčata už byla moc přerostlá, takže bych je poničil. Tak plachta nebyla.

A letos, když přišla, mi došlo, že nákaza plísní bramborovou je závislá na dvou nezávislých faktorech: větru, který roznese suché spóry, a vláze, která je oživí. Ty se zachytí na rostlině a číhají na vhodné podmínky. Nevím, jak dlouho vydrží v životaschopném stavu, ale určitě je to v řádu několika dnů. Domnívám se, že za deštivého počasí se šíří spóry nesrovnatelně hůř. A pak stačí mírná dávka vlhkosti, třeba silnější rosa, a začnou ožívat. Obojí letos u nás nastalo. Stříška z polykarbonátu pomůže (plachtu jsem uklidil, protože mi moc nepomohla), ale plísni nezabrání. Tedy bude potřeba i stříkat. Míň, mnohem míň, než kdyby byly nekryté, ale přece.

Mám v plánu postavit polykarbonátovou stříšku na sloupcích a podle potřeby kolem sloupků omotávat polypropylénovou fólii, která ochrání před chladem, ale také před větrem se spóry. Takový fóliovník-nefóliovník. Nandat, sundat, otázka půl hodiny. Ale nic moc velkého, jen pro neodolné odrůdy, kterých se nechci z různých důvodů vzdát. Letos jsem se totiž přesvědčil, že ty anglické odolné odrůdy (Mountain Magic, Crimson Crush a Cocktail Crush) opravdu plísni vzdorují až neuvěřitelně dobře. Takže ty budou mojí hlavní odrůdovou volbou. Nepotřebují totiž žádná zvláštní opatření.

Ano, přesně tak to dělám. Seberu lesklé zelené plody, které ještě vypadají zdravě a dám je do krabic. Čas, uplynulý mezi napadením plísní a otrháním, je ale důležitý pro výtěžnost. A probírám, 2 - 3krát. Napadené plody během těch 2 - 3 týdnů vyvinou známky plísně, zdravé zůstanou v pořádku a uzrají. I tak je potom před jídlem ochutnám, ale to už je skoro zbytečné. Zdravých zůstalo letos tak kolem čtvrtiny. Nic moc, ale stojí to za to. Zrání pak lze urychlit tím, že je dáme do společnosti jablek. Používám tuhle metodu i u rajčat otrhaných před prvním mrazem. Bude to znít neuvěřitelně, ale loni - sklizeň 2018 - jsem snědl poslední rajčata, myslím, 9.3.2019.

Milan HP 

P.S. Na stříšku použijte pevný materiál, jinak se Vám při dešti budou dělat kapsy plné vody. Taky osobní zkušenost.

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 19 a číslo 18.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika