Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Také nejraději nakupuji semena českých rajčat v obchodě a také se mně moc líbí české odrůdy cherry rajčat (opravdu první česká cherry rajčata). Ale když se podívám na sortiment toho co tři u nás největší firmy etablované na trhu se semeny (SEMA, SEVA SEED a Moravosed) nabízí za odrůdy, tak se musím podívat jinam (například jediný bitek Brutus se kterým nemám dobré zkušenosti). Nabízí také větší rajčata (např.Cuor di Bue, Beefmaster VFN F1, Oxheart, San Marzano 3, atd.), ale to jsou vesměs pozdní italská rajčata a když se k tomu přidá těch cca deset dnů o kterých tato rajčata u nás uzrávají později než v Italii, tak se mně je ani nechce pěstovat. Na trhu jsou také české internetové firmy, které se snaží zacelit tuto mezeru. Mají také omezený sortiment a k tomu jednotné poštovné sedmdesát až sto korun. Když si objednám dvě odrůdy, tak mně to mohou klidně poslat v obyčejné obálce se známkou 13,- Kč (takhle semena běžně posílám), ale účtují si plné poštovné. Poštovné z USA event.Kanady cca 2,5 dolarů (amerických nebo Kanadských). Proto nevidím žádný důvod proč si na českém internetovém obchodě kupovat například Ildi, Idyll, Cherrola, Strillo ani jiná rajčata už i kvůli tomu, že to vlastně ani česká rajčata nejsou. Asi je to takhle, mám rád kapra, ale nepohrdnu ani lososem a také obráceně.
Ano, zabývám se uskladněním rajčat na dlouhou dobu. Pro mne to není nic jiného než zábava. Pochopitelně si každý může pověsit jakákoliv rajčat, ale neúspěch bude stoprocentní. Dlouhodobé skladování není otázkou tuhosti slupky ani množství šťávy v rajčeti. Je to genetická vlastnost některých odrůd:
Španělské odrůdy označované jako Ramallet se trhají jakmile se začnou vybarvovat a potom při skladování se postupně vybarvují a zrají. Vydrží rok i déle.
Italské odrůdy Pienollo se trhají zralé a uchovávají se ve větrané místnosti a vydrží snad až do jara.
K tomu všemu je potřeba mít podmínky, já je až tak v paneláku nemám, takže skladuji jen asi dvacet rajčat ze sklizně okolo 15.srpna. Zatím vypadají dobře.
Nerozumím tomu o které Moraváky ze suchých oblastí se jedná. Možná Mirek z Břeclavi, ale ten by musel napsat jak velké sucho u nich v době pěstování rajčat bylo.
           Vladimír
PS.: Dobrá diskuze je jen v tom případě, když diskutující mají odlišné názorysmiley

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 17 a číslo 14.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika