Netkana textilie a plevel
|
|
|
|
|
 |
 |
|
terez.ka - Bronzový Zahrádkář (84) - 143.30 (?), 20.4.2010 12:33, zobrazeno: 12142x
MAm takovy dotaz - co se stane, kdyz dam na pyr netkanou textilii - neni ho tam nejak zvlast moc, tak jsem myslela, ze kdyz ho tam dam ted, odkud neni jeste rozjety, ze to nebude vadit... Chci vysadit skalnik do svahu, ale ten svah se hrozne spatne pleje, tak bych chtela poradit, jestli tam muzu skalnik zasadit a na to dat folii a jestli to nebude vadit. Doufam, ze jsem to napsala aspon trosku srozumitelne :-) T.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 21.122 (?), 20.4.2010 22:02
Hlavně tam nedávejte tu černou slabou, pod tou pýr tvoří několikametrové šlahouny - udělala jsem to, co Vy máte v úmyslu, na tuto textilii dala vrstvu dekorační kůry a letos s hrůzou zjistila co pod tím všechno je. A hlavně - stahují se tam slimáci! Já bych radila, abyste ten pýr vytrhávala a skalník si tam můžete klidně zasadit.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 158.26 (?), 20.4.2010 22:43
Boj s pýrem je docela vyčerpávající, ale pokud máte čas a trpělivost, zkuste potírat štětečkem lístky roundupem. Samozřejmě bacha na ostatní rostliny, odešlo by Vám všechno, na co padne kapka roundupu. Také jsem měla pýr ve skalce, ale docela to pomohlo. Problém mi dělalo akorát balancovat na kamenech ve skalce :-).
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 176.18 (?), 20.4.2010 23:50
Po vlastních zkušenostech s drny s pýrem a bršlicí jsem došla k závěru, že nejlepší je obrnit se trpělivostí a vše řádně, ale opravdu pečlivě vyplet tak do hloubky aspoň 30cm. Pak cca půl roku nechat ležet - vyraší zbylé přehlídnuté kousky, ty vytahat a až pak sázet. Vím, že je to dřina a dlouho to trvá, ale pak už máte pokoj. Těch pár kousků plevele, co pak nalítají ze vzduchu, je vypleto razdva (a když dáte textilii a kůru, tak ani pořádně nezakoření). Ale když se to zpočátku pořádně nevyčistí a třeba bršlice se dostane pod keř mezi kořeny, tak jedině ten keř vykopat a vyčistit. Pýr se tahá celkem dobře . Lída
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 176.18 (?), 21.4.2010 10:45
Terezko, ta textilie vám tu půdu pak udrží čistou, ale ty vytrvalé plevele vám neodstraní. Lída
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 133.198 (?), 21.4.2010 8:32
Netkaná textilie moc nezabírá. Pokud jde o malý kousek tak vytrah a pokud chcete zakrývat, tak černý plastový igelit.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Lenka 22 - Stříbrný Zahrádkář (122) - 248.240 (?), 22.4.2010 13:52
Já mám s fóliemi, se všemi druhy dobré zkušenosti.Tam kde jsem měla minulý rok tmavou těžkou agrofóli, tam jsem letos při rylování na 30 cm nic nenašla. Ale kolem to byla hrůza. Nevím, zda mi nárůstu plevelu pomohla pouze fólie, nebo i to, že jsem v ní měla nasezany docela hustě rajčata a papriky.
Četla jsem v radách babiček, že tam kde je silné zaplevelení se mají nasadit brambory a na pozdim se má dát do hloubky do země papír. Ale zatím, kromě 100m2, kdy byla fólie vyrylovávám všechno rúčo. Systém: vyryluji, ručně prohrabu všechnu hlínu, vytahám kořeny. Lépe se tahají, když jsou rostliny před tím postříkány Roundapem. Ten sice všechno ničí, ale to trvá pomulu měsíc a do zahrady je třeba sadit. První dvě zahrady jsem takhle úspěšně odplevelila a teďse realizuji potřetí. Ale metoda rúčo je asi nejspolehlivější. Pak je dobré používat fólie a je klid. Začátek je značně pracný. Za chvíli jdu podobnou metodou vyčisti půdu pod jahody, aby mi ještě letos zarodily. Budou kvést a za dva dny může být pozdě. To bych již neměla úrodu.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 183.79 (?), 31.5.2010 11:11
Prosím můžete mi poradit jak postupovat při založení záhonu a použití textilie? Jde o okrasný záhon 8x2,5 m (keře, stromky)...navezla jsem zeminu a mám nejdříve dát textiliii nebo vysázet rostliny a pak dát textilii a mulčovačku?
DÍKY
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|