Likvidace pýru
|
|
|
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 40.41 (?), 16.12.2015 10:40
Pokud nemůžete použít mechanizaci, lze pýr vybrat ručně - pokud je plocha hustě prorostlá, rozkopu to motykou na kořeny (něco jako poloviční malý krumáč), kořeny pak vyberu nebo vyhrabu kovovými hráběmi. Pokud jsou trsy se zemí, trávou a pod nevadí. Pokud je na hromadě (samostatném kompostu) převaha pýru, zlikviduje se sám. Mezi trvalkami jsem pýr zamulčovala listím a trávou a pak pomocí motyčky vytrhala. Plocha po pýru je musí v následijící sezóně hlídat a odstranit případně zbytky. Zrytím se dá také snadno zlikvidovat, ale musí se kořeny vybrat. EM
|
|
 |
|
 |
 |
|
lantros7 - Bronzový Zahrádkář (60) - 91.9 (?), 26.4.2016 19:00
Zkoušel sem jej likvidovat překatrováním.
Výsledek dobrý, ale nikoliv 100 procentní.
Byť malý oddenek či kořínek tu bestii dostane zpět do hry.
Mimochodem, jak hluboko má ta potvora kořeny?
Neví někdo?
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 246.135 (?), 26.4.2016 19:27
korene ma hlboko podla toho ako hlboko rylujete
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 252.11 (?), 26.4.2016 19:33
Jak hluboko má kořeny, nevím a neni to podstatné, protože nejsou rozmnožovacím orgánem. Oddének je to čím se pýr rozmnožuje. Ten je v hloubce několika cm, na kyprých úživných půdách, může dorůst oddének i více než dva metry, během jedné sezony. Pýr si můžete na pozemek zavléct znečištěným osivem trav. Likvidace - hlubokým rytím, k okopávce používat drápky, vyvláčený raději odnést do popelnice, nebo očištěné usušené oddénky použít do čajových směsí na posílení srdce, pozor nepřehnat.Nepoužívat motyčku, nebo škrabák, protože těmito nástroji vyrobíte nesčetné množství kousků, které nemáte šanci vyzbírat a ty vesele zakoření, pak nezbude nic jiného, než použít totální herbicid.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 220.14 (?), 22.2.2017 15:38
Hloubka kořenů pýru
Viděl jsem instruktážní film pro zahrádkáře, kde vykopávali kořeny pýru až do hloubky 1,5 metru.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 90.6 (?), 6.6.2022 10:03
údajně pýr pouští kořeny někdy až do hloubky 2 metrů
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|