Jak zlikvidovat plevel v trávníku?

host - 24.113 (?)
1.8.2014 21:26

Zdravím všechny zahrádkáře.

Poznáte prosím někdo druh plevele na obrázku? Mám jím zamořenou celou zahradu.

Postřik Banvelem nezabral. Vymýtil sice z velké části pampelišky a jetel, ale tomuto druhu zjevně neublížil.

Prosím o radu, jestli existuje nějaký jiný účinný herbicid, který zabere.

Petr

Poznáte tento plevel?
Poznáte tento plevel?
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Chemický Alí - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1247), 14.6.2007 13:35

host - 4.122 (?), 11.7.2007 13:54
Doporučil bych BOFIX, je sice dražší, ale obsahuje učinné látky přípravku LONTREL a STARANE.

host - 215.1 (?), 11.7.2007 15:48
Lepší je BanvelM, po tom se mi nikdy nestalo, aby se popálil trávník, jako se to stalo s Bofixem, a to jsem stříkal opatrně. A účinky jsou vynikající.

host - 15.127 (?), 11.7.2007 20:13
Také jsem si popálil trávník správně naředěným Bofixem. Už nikdy Bofix... 

host - 22.30 (?), 12.7.2007 6:37
Na likvidaci plevelů v trávníku je skvělý přípravek Rancho.

host - 163.46 (?), 14.10.2007 20:50
Zkuste vyrýpnout trávu, není pod ní žádný živočich, jen suchá zem, kterou musíte zalévat a udržovat. Zkuste vyrýpnout chudobku, v jejích kořenech většinou najdete vlhkou zem i žížalu.
Pokud se jetel plazivý (květy bílé) vyskytne při cestičkách, nechte ho - snáší sešlapávání a zlepšuje půdu. Snadno ho udržíte, aby se Vám nerozmnožil do udržovaného trávníku. Kořeny jsou plazivé a nerostou hluboko do země.
Jestliže roste mezi trávou „plevel (chudobka, pampeliška, jitrocel…)“, je to proto , že je zem chudá. Tato plevel pomáhá obnovovat půdní flóru a faunu. Jestliže vyryjete tuto plevel, zjistíte, že tam stejně bez hnojení žádná tráva nevyroste, zůstane prázdné místo.
Letos jsem se rozhodla, že svou zahradu konečně po x letech vylepším a pohnojím jiným hnojivem než kompostem. Pohnojila jsem i trávník, na jaře jsem rozhodila na něm cererit a trávník je krásný.

host - 108.33 (?), 21.5.2013 12:49

Chtěla bych se zeptat jestli některý z doporučovaných přípravku (Trastan, Bofix, Banvelm, Rancho...) nevadí zvířatům/lidem - máme psa, kočku a malé dítě. Pes sice není na zahradě pořád, ale teď když je teplo, tak jsme venku i dítětem často.

Mně v trávníků trápí cosi plazícího se, má to tuhý stonek a je to velmi nízké - nevšimla jsem si, že by to nějak kvetlo a za boha nemůžu najít co to je :(Přikládám foto.

neznámý plevel
neznámý plevel

Josef. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2694) - 230.4 (?), 21.5.2013 21:53

Váš plevel je nejspíše černohlávek obecný. Podle zkušeností zde na fóru - vyhledejte si příslušná vlákna - se jedná o dost odolný plevel.

Ke škodlivosti přípravků - sekeltivních herbicidů: na netu (třeba agromanual.cz) si vyhledejte příslušné technické listy. Myslím, že u většiny (všech?) bude uvedeno, že jsou pro teplokrevné živočichy buď škodlivé, případně jinak negativně působící...

Josef.

host - 108.33 (?), 22.5.2013 9:40

Děkuji

host - 24.113 (?), 1.8.2014 21:26

Zdravím všechny zahrádkáře.

Poznáte prosím někdo druh plevele na obrázku? Mám jím zamořenou celou zahradu.

Postřik Banvelem nezabral. Vymýtil sice z velké části pampelišky a jetel, ale tomuto druhu zjevně neublížil.

Prosím o radu, jestli existuje nějaký jiný účinný herbicid, který zabere.

Petr

Poznáte tento plevel?
Poznáte tento plevel?
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Rozetové kování montáž10.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Koš na čidlo9.5.2025
Koš na čidlo8.5.2025
Husqvarna 359 vs. stihl ms 34127.4.2025
Další příspěvky >