Jak na orsej luční
|
|
 |
 |
host - 176.18 (?) 13.4.2010 23:35
Mám záhon s růžemi řadu let, je fakt, že na zahrádce a ne v rozáriu ;-)). Růže okopávám hnojím, někdy i stříkám, dostatečně zalévám, hnojím, na zimu nahrnuji kompostem a přikrývám chvojím. Přesto mi mezi růžemi rostou krokusy, křivatce a množství puškinií. Nádherně kvetou hned zjara, když růže ještě spí nebo raší, rozsvítí svými kvítky celou zahradu a jarní očista záhonu ani rozhrnutí navršené země jim nevadí. Jen s druhým okopáním musím počkat, až jim zavadnou listy. Pak je až do dalšího jara pod růžemi holá zem. Nad ní zas vyniknou květy růží. Lída
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 116.7 (?), 13.4.2010 7:51, zobrazeno: 8379x
Dobrý den,
prosím o radu, jak zlikvidovat orsej luční, který nám zarostl záhony s růžemi - existuje nějaký herbicid, který by neohrozil růže a působil pouze na orsej? Děkuji moc, Helena
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 49.39 (?), 13.4.2010 12:16
To bude asi velký problém. Růže se s herbicidy (zvláště s roundupem) nemají moc v lásce (ale třeba někdo něco vhodného bude vědět).
Orsej jarní (nikoli luční) se velmi dobře množí - však to znáte :-(, špatně se (důkladně) pleje a má rád vlhčí zem. Takže nenechat vykvést + pečlivé pletí i drobnými hlízkami + trochu sušší a slunnější místo + pokusná extra opatrná bodová aplikace herbicidů přímo na jednotlivé lístky orseje?
Josef.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 176.18 (?), 13.4.2010 13:07
Je fakt, že co jednomu vadí, druhý horko těžko sází... Orsej mám ráda pro jeho svítící kvítky, schválně jsem ho zasadila pod keříky - uchytil se až potřetí, teď už roste :-)). Proč si ho tam nenecháte? Vždyť když kvete, tak ještě růže raší, a kdybyste ho jen trochu protrhala, aby nebyl hustý a nevyžíral růžím tolik živin, měla byste ještě jarní okrasu ;-) Lída
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 116.7 (?), 13.4.2010 16:19
Milá Lído,
máte úplnou pravdu; člověk je již asi natolik zdeformovaný, že když někde vidí něco, co tam zdánlivě nepatří, hned se snaží toho zbavit... Přeju hezký den, Helena
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 176.18 (?), 13.4.2010 23:35
Mám záhon s růžemi řadu let, je fakt, že na zahrádce a ne v rozáriu ;-)). Růže okopávám hnojím, někdy i stříkám, dostatečně zalévám, hnojím, na zimu nahrnuji kompostem a přikrývám chvojím. Přesto mi mezi růžemi rostou krokusy, křivatce a množství puškinií. Nádherně kvetou hned zjara, když růže ještě spí nebo raší, rozsvítí svými kvítky celou zahradu a jarní očista záhonu ani rozhrnutí navršené země jim nevadí. Jen s druhým okopáním musím počkat, až jim zavadnou listy. Pak je až do dalšího jara pod růžemi holá zem. Nad ní zas vyniknou květy růží. Lída
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|