Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Škoda, že nemáte obrázek, dávám typ na totot:

Jarní plevel, velký zdroj vitaminů a minerálů, se jmenuje šrucha zelná – portulák (Portulace oleracea). Někde je známá jako "kuří noha", více jako portulák. Původně pochází z Přední Indie.

Šrucha je jednoletá teplomilná poléhavá plodina s dužnatými listy a s masitými načervenalými stonky se vyskytuje běžně na zahradách jako první zdroj vitaminů a po dlouhém období zimy. Lysá větvená poléhavá načervenalá lodyha roste až do výšky 15 – 50 cm. Listy střídavé, pod květy nahloučené, přisedlé, podlouhle obvejčité, k bázi zúžené na rubu načervenalé, dužnaté. Malé květy po 1 – 3, úžlabní i vrcholové, žluté. Plodem je tobolka.

Bez problémů překoná i delší období sucha. Když ji na zahrádce při pletí vykopeme a necháme ležet na povrchu půdy, znovu zapustí kořeny a roste dál. Jako jednoletou teplomilnou rostlinu ji sice první podzimní mrazy zničí, ale pokud ji sami nezlikvidujeme ještě před vytvořením semen, můžeme její výskyt očekávat i v příštích letech, protože semena si udrží klíčivost i několik let.
Užívá se k přípravám zeleninového pokrmu typu špenátu, přídavek do zelných salátů, k ochucení zeleninových polévek, majonéz, k masu a rybám. Je také vhodná k zavaření do kyselého nálevu podobně jako kapary.

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 14 a číslo 14.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika