Zestaření pálenky pomocí ultrazvuku



host - 178.216 (?)
31.5.2018 17:07

neviem - upravujem tak palenku kamaratom aj sebe a ked robime slepu skusku starnute destilaty vyhravaju chutou a jemnostou na celej ciare. pritom zdrojova palenka je kvalitou nadpriemerna. asi tak k rozdielu medzi teoriou a praxou

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3   
         
host - 180.241 (?), 15.9.2011 21:20

Já myslím, že kdo bydlí v rodinném domku se zahradou a může dát otevřený demižón pálenky, chráněný jen proti padání prachu atd někde do nevytápěné místnosti či chatky na zahradě nebo na půdu, kde je na podzim a v zimě zima a není smrad třeba od benzínu jako v garáži nebo od ředidel, od svařování a podobně, tak pro toho ani staření není nijak důležité. Prostě to tam nechá větrat třeba měsíce a do flašek to rozlije teprve potom.

Kdo třeba bydlí v paneláku nebo novodobém rodinném domku, kde není místo, tak pro toho staření je. Přiveze demižón z palírny, maximálně nechá týden doma nebo na balkóně větrat a potom rozlije do flašek a má hotovo.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 11.251 (?), 31.5.2018 14:58

Zestařování a okysličování pálenek je atavizmus z dob, kdy destiláty smrděly, škrábaly a bylo potřeba část chutí a vůní jim ubrat, aby se s nimi odstranily i ty nežádoucí. Dnes je vedení kvasu a postup destilace uzpůsoben tak, aby výsledný produkt - krom krátkého odvětrání - žádné odstraňovače pachů neměl zapotřebí. Pokud to potřebuje, pak ovocná pálenka nebyla správně udělaná.
   V podstatě totéž platí v dnešní době pro vína, zejména suchá bilá.. Kvalitní přívlastkové víno z loňské sklizně chutná líp než po pětileté archivaci. Samozřejmě je to složitější (vína červená, sladší vhodná k archivaci,...), ať mě vinaři netahají za slovo

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 178.216 (?), 31.5.2018 17:07

neviem - upravujem tak palenku kamaratom aj sebe a ked robime slepu skusku starnute destilaty vyhravaju chutou a jemnostou na celej ciare. pritom zdrojova palenka je kvalitou nadpriemerna. asi tak k rozdielu medzi teoriou a praxou

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?), 31.5.2018 22:17

Je to samozřejmě otázka vkusu, vlastních požadavků a kriterií chuti. Chuťově nadprůměrná zdrojová pálenka by měla mít typické aroma a čistou ovocnou chuť. Čím výraznější, tím lepší. Proto vyhrávají destiláty z durancií, mají je nejsilnější. Neumím si představit proceduru, která by pálence na chuti a vůni přidala. Nepočítám-li přilévání trestí.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
1,  2,  3   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika