Zakalovanie slivovice pri druhom paleni



siemens - (43) - 46.90 (?)
26.5.2019 23:30

K dnesnemu dnu s odstupom casu pripajam poznatok:

Slivovicu som nechal odlezat v hrnci a premiesaval som ju kazde 2-3 dni. Casom sa zacal mierne biely zakal uusadzovat vo forme zrazenin.

Dodatocne som to pustil cez vinarsky 6doskovy filter a palenka je ako sklo cira!

Chut je uzasna!

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
siemens - (43) - 93.3 (?), 1.4.2019 14:09, zobrazeno: 4445x

Zdravim vas,

co moze byt pricinou zakaleneho destilatu pri druho paleni? vystupna sila je cca 80% a uz to zakaluje,

Tecie to pomalicky a aj napiek tomu. Chladic je cisty. Na tej kolone sa uz slivovica robila a vychadzala cista. Vona je super, kvas bol v poriadku.

pred druhym palenim bola palenka po prvom zriedena na cca 25 perc.

Napada Vas nieco?

Este doplnok: kvasil som s kostkami a dlhsie to stalo v sude, cca 3mesiace

dakujem

Adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 239.228 (?), 3.4.2019 9:58

Možno hlúpa odpoveď, ale obrazne povedané, asi to "bol taký rok"  :-)

Mne sa napr. doteraz ani raz nestalo to, čo minulého roku (2018). Finálna, druhýkrát vypálená slivovica bola čistá ako slza. Po vypálení som nechal odležať/odvetrať a všimol som si, že zhruba po týždni, dvoch, začala žltnúť. Po necelom mesiaci som ju nariedil na 52%, no kvapalina bola značne žltá. Nepáčilo sa mi to. Skúsil som teda prefiltrovať cez obyčajnú vatu a pomohlo. Vatu som ale musel často meniť, lebo to žlté farbivo sa zachytávalo do nej. Výsledok je teraz suprový, pálenka už nežltne.

Neviem si to dodnes vysvetliť. Postup práce bol úplne rovnaký, teplota a rýchlosť pálenia dokonale ustražená... a do kvasu som nepridával ani cukor, anin žiadne chémie... Snáď niečo bolo zo vzduchu už v ovocí?... :-(

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
siemens - (43) - 46.90 (?), 3.4.2019 22:39

Dnes som to kontroloval, zacina sa to usadzovat, v otvorenom hrnci ma silu cca72% v objeme cca 30l.

Skusal som to testnut, je neskutocne aromaticka, nasladla a vobec neskrabe, zial je mierne zakalena.

Este sa mi to nestalo.

Prinajhorsom to pustim cez vinarsky alebo mliekarensky filter po nejakom case.Planujem to nechat cca 1-2mesiace nech sa to usadi a potom pustim cez filtre.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
siemens - (43) - 46.90 (?), 26.5.2019 23:30

K dnesnemu dnu s odstupom casu pripajam poznatok:

Slivovicu som nechal odlezat v hrnci a premiesaval som ju kazde 2-3 dni. Casom sa zacal mierne biely zakal uusadzovat vo forme zrazenin.

Dodatocne som to pustil cez vinarsky 6doskovy filter a palenka je ako sklo cira!

Chut je uzasna!

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 132.170 (?), 29.5.2019 14:05

Som zo starej páleničnej rodiny a za jedinú príčinu zakalenia pálenky PO pálení sa považovala nesprávna voda. Za dedinou máme prameň, z ktorého všetci brali vodu na riedenie, lebo nezakaľovala. Teraz v dobe reverznej osmózy už upadol do zabudnutia. A každé zakalenie sa časom samé vyčistí.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 236.138 (?), 30.5.2019 8:48

To je nepochybně pravda, že použitím tzv. tvrdé vody dochází k zákalům neboť precipitují karbonáty vápníku, hořčíku atd. Nicméně v tomto konkrétním případě si myslím, že zákaly způsobují ovocné vosky, které jsou přítomny především v chladiči a možná i v přestupníku. Takže doporučuji uvedené části aparatury zaplavit 5% - ním roztokem hydroxidu sodného (0,5 kg do 9,5 l vody) a nechat to stát alespoň 2 dny. Pak důkladně promýt vodou, pak roztokem kys. citronové a opět vodou. Rozhodně nepodceňovat ochranné pomůcky, tedy brýle a gumové rukavice. PŠ

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
siemens - (43) - 46.90 (?), 30.5.2019 22:41

K riedeniu praveze vobec nedoslo, tiez som nazoru ze nieco je asi aj v chladici, rozmyslal som ze cez to prezeniem octovy roztok ktory by bol koncentrovanejsi a necham to nejaky den a nasledne preplachnem vodou.

Rok 2018 bol na kvalitu ovocia neskutocny a tak lahodnu palenku som este nemal.  Ako som pisal, po case sa to pekne vycistilo a ja som to este prehnal cez vinzrsky doskovy filter.Podotykam, ze zakal nebol ako mlieko, ale mal biely nadych :)

Vysledok je jedna uzasna a lahodna slivovica! V anglictine je na to aj vyraz SMOOTH :)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika