Možno hlúpa odpoveď, ale obrazne povedané, asi to "bol taký rok" :-)
Mne sa napr. doteraz ani raz nestalo to, čo minulého roku (2018). Finálna, druhýkrát vypálená slivovica bola čistá ako slza. Po vypálení som nechal odležať/odvetrať a všimol som si, že zhruba po týždni, dvoch, začala žltnúť. Po necelom mesiaci som ju nariedil na 52%, no kvapalina bola značne žltá. Nepáčilo sa mi to. Skúsil som teda prefiltrovať cez obyčajnú vatu a pomohlo. Vatu som ale musel často meniť, lebo to žlté farbivo sa zachytávalo do nej. Výsledok je teraz suprový, pálenka už nežltne.
Neviem si to dodnes vysvetliť. Postup práce bol úplne rovnaký, teplota a rýchlosť pálenia dokonale ustražená... a do kvasu som nepridával ani cukor, anin žiadne chémie... Snáď niečo bolo zo vzduchu už v ovocí?... :-(