Vliv délky destilace - rektifikace na kvalitu a chut
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 45.252 (?), 5.1.2013 18:05, zobrazeno: 19121x
Pálil, rektifikoval jsem třešně v rektifikační náplnové koloně s X teoretickými patry. Vzhledem k úzkosti hlavní rek. trubky samozřejmě celková doba přepalování je delší. Cca 8-10hodin, protože zvláště konec skutečně již kape a je přitom nejlepší. Výsledná pálenka je výtečná, velejemná, konec na jazyku je cítit třešněmi a peckami. Překvapil však i výrazný "závan" chuti po merunkách. Ten však po cca měsích zmizel. Ptám se zda dlouhá doba rektifikace a varu kvasu, může do pálenky přenášet nejen více chutových a voných složek, ale také třeba kyanidy (napadlo mě dle té chuti po merunkách) a jiné škodlivé látky ve větší míře než při klasické rychlé destilaci nebo rektifikaci. Zvláště třeba z těch pecek, kterých mají třešně požehnaně na poměr dužniny. Nebo i jiné škodlivé látky vznikající při kvašení a pak také chem. reakcemi při varu kvasu.
Děkuji.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 220.205 (?), 17.1.2013 18:21
Vážený pane, rozmyslete si to!! Opravdu chcete na tomto fóro tvrdit, že jste přibližně ke konci roku 2012 pállil třešně?? Jde o to, kdo Vám to bude věřit? A...Překvapil však i výrazný "závan" chuti po merunkách. To myslíte vážně? Myslím si, že o přípravě destilátů víte akorát to, že tyto destiláty existují a mrzí mě, že nikdo z přispěvatelů, dříve než-li já nezareagoval, ale třeba mají dovolenou. slosar-petr@seznam.cz
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 115.132 (?), 17.1.2013 19:01
Při domácí rektifikaci střešní v domácí koloně s x teoretickými patry za účelem výroby velejemné pálenky s jemným nádechem meruňkového závanu, je vždy třeba používat kolonu vyrobenou z trubek, které netrpí ůzkostí. Pak kolona nepřenáší ani kyanidy, ani kydy. j.c.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 220.205 (?), 17.1.2013 23:04
Jo, tak to bude ono! Pak přežije každý nestabilní kvas i do ledna dalšího roku, ale rektifikace musí být střešní. A to se ví, že x musí být přirozené číslo. slosar-petr@seznam.cz
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 45.252 (?), 18.1.2013 15:54
Reakce na na moje úvodní téma je více než ubohá=česká. Nikde jsem nepsal že jsem třešně pálil ted!!...chce to více číst a přemýšlet. Termín " x teoretických pater" se u náplnových kolon používá běžně. Nevím proč tu reagují lidé, kteří neví o čem je řeč. A p. Šlosar je vyjímka potvrzující pravidlo.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 115.132 (?), 18.1.2013 18:05
Aspoň vidíte, že jsme čtení vašeho tématu neodflinkli.
Pokud náhodou vystavujete pálenku zítra na koštu v Mikulčicích, mohli bychom u té velejemné poklábosit. Na revanš bysem dodal na stůl tu svou ˇštábníˇ z meruňek. Pan Vysloužil zde nedávno psal, jak internet přenáší bezchybně obraz i psaný text. Chutě i vůně zatím nezvládá, čili si od klávesnice můžete psát o velejemnosti co chcete.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 71.126 (?), 18.1.2013 19:55
K panu Šlosarovi jen snad tolik, (zatím mimo tak 5 -10 odpovědí, kde i někomu opravdu poradil) jsou jeho odpovědi spíše "dotazy"... ať mi někdo vysvětlí (kde samozřejmě nechce a ani neočekává odpověď)... Vážím si sice jeho vědomostí, ale bohužel na "rady" je spíše skoupý.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 220.205 (?), 18.1.2013 20:48
"Svatá slova". Samozřejmě, že jste mě nikdy na můj mail nekontaktoval, Váš problém, odpovídám tak na 5 dotazů denně díky e-mailu. A víte proč? Protože se pod své názory podepisuji a myslím, že je nás na tomto fóru tak max. 10 %, co se za své názory nestydí, ovšem Vy mezi ně nepatříte. Myslím, že není dobré být v anonymitě, svědčí to o neochotě stát za svým názorem, prostě ti, co se nepodepíší mají jakýsi strach, že by se mohli i mýlit. Celý produktivní život jsem "bojoval" s neživou přírodou a kradl její tajemství. Mýlil jsem se mnohokrát, ale o tom ten výzkumnický život je, jen si to musíte ten omyl sám před sebou přiznat a to není jednoduché, prostě je to o pokoře. Máte dotaz? Tak se ptejte, ale ať mám proboha pocit, že víte, na co se ptáte! A nebojte se, Váš příspěvek nikdo nesmaže. slosar-petr@seznam.cz
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 41.143 (?), 18.1.2013 22:12
Mně pan Šlosar, vždy ochotně poradil, když jsem mu napsal na mail. A to jsem mu napsal 6 mailů, vždy si našel čas a podrobně odpověděl. Jak jste napsal pane Šlosar je to o pokoře.
Antonín.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|