Třešínky
|
|
 |
 |
host - 236.138 (?) 31.7.2015 14:46
Záleží na tom, zdali se domluvíme na definici bouřlivého kvašení. Podle mě dochází k významné propagaci kvasinek, protože pro to mají optimální podmínky, hlavně teplotu. Projevuje se to enormním vývojem CO2 což je špatně, protože se s oxidem uhličitým také strhávají vonné složky budoucího destilátu. Dochází k nárůstu objemu kvasu a k uvolňování tepla, což následně vede k ohřátí kvasu. Jsem toho názoru, že by se bouřlivému kvašení mělo bránit všemi dostupnými prostředky, tedy jsem pro to, aby kvašení probíhalo pomalu. Užití chladnmilných kvasinek (např. BS-10), které fungují už při 7 °C, považuji za nevhodné, zvláště při vysokých venkovních teplotách. Až na výjimky všechny kvasy důsledně ředím hodně studenou vodou, čímž koriguji venkovní vysoké teploty, vyháním vzduch, který je přenašečem všech chorob kvasů. Kvasy jsou řídší a není problém s termoregulací, ale proč byste to měl dělat taky. slosar-petr@seznam.cz
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 81.5 (?), 31.7.2015 14:38
To chlazení „odparným teplem“ jsme tu už kdysi řešili. Jen nejsou žádné výsledky praktických pokusůL… I když si myslím, že fungovat to musí. Jen nevím do jaké míry..
*
Jako ty chladnomilné kvasinky. Když budou kvasit pro ně ve stresujících podmínkách, tak snad moc sktivní nebudou a žádné bouřlivé kvašení nevyvolají. A nízký obsah cukrů v nepřicukřeném kvasu by zvládnout mohly. Otázkou, ale je zda se budou schopny v pro ně v nepříznivých podmínkách se rozmnožit a potlačit činnost těch přirozených – divokých.
Rafael
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 236.138 (?), 31.7.2015 14:46
Záleží na tom, zdali se domluvíme na definici bouřlivého kvašení. Podle mě dochází k významné propagaci kvasinek, protože pro to mají optimální podmínky, hlavně teplotu. Projevuje se to enormním vývojem CO2 což je špatně, protože se s oxidem uhličitým také strhávají vonné složky budoucího destilátu. Dochází k nárůstu objemu kvasu a k uvolňování tepla, což následně vede k ohřátí kvasu. Jsem toho názoru, že by se bouřlivému kvašení mělo bránit všemi dostupnými prostředky, tedy jsem pro to, aby kvašení probíhalo pomalu. Užití chladnmilných kvasinek (např. BS-10), které fungují už při 7 °C, považuji za nevhodné, zvláště při vysokých venkovních teplotách. Až na výjimky všechny kvasy důsledně ředím hodně studenou vodou, čímž koriguji venkovní vysoké teploty, vyháním vzduch, který je přenašečem všech chorob kvasů. Kvasy jsou řídší a není problém s termoregulací, ale proč byste to měl dělat taky. slosar-petr@seznam.cz
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 81.5 (?), 31.7.2015 15:44
Na definici bouřlivého kvašení se určitě bez problémů domluvíme. A taky na tom, že je třeba mu při výrobě ovocných destilátů zamezit hned zpočátku. Pak už je většinou pozdě. Pokud pominu únik aromatu tak při vyšších teplotách a nesprávném založení kvasu hrozí i jeho vypěnění a problémům s tím spojených. Při extrémních průbězích se může dokonce i stát, že v sudu zůstane jen "pár pecek a trochu dužiny"..
*
Jestli se to dá eliminovat těmi chladnomilnými kvasinkami jak jsem psal nevím - nezkoušel jsem. Ale aby převládly nad těmi divokými musely by být masivně rozmnoženy a kvas by mohl nekontrolovaně "zdivočet".
Ale jak jsem psal výše, nevím, nezkoušel jsem, nemám zkušenosti s tím.
*
A ani zkoušet nebudu. Preferuji, osvědčilo se mi co jsem napsal. T.j. zakládat ovocné kvasy způsobem aby nemohly "zdivočet"...
Aby kvasily pomalu.
*
Na rozdíl od průmyslové výroby lihu kde se kvasí max. 72 hod. a kvasinkám se vytvářejí ideání podmínky...
Rafael
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 236.138 (?), 1.8.2015 0:27
Fajn, tak teď by mě opravdu zajímaly Vaše destiláty a nebudete první s kým jsem si je vyměnil. Zdraví PŠ
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 143.20 (?), 17.6.2016 21:09
Třešínky...
------------------
Čert mi to kdysi asi nakukal, v části sadu kdysi vysazovat třešně...
"Naštěstí "jeho větší polovina, bohužel i s višněmi, zahynula v době moravských
povodní...
*
Ale i tak se zbytek přeživších třešní se rozrostl do obludných rozměrů a stíní a omezuje vše kolem.
*
Dilema: Skácet v zimě na užitkové dřevo -soustružení, frézování apod., nebo v době zralosti úrodu pohodlně obrat na zemi.
Musím se jich zbavit!!!
Vybral jsem si druhou možnost. Jenže poslední roky vše hnilo už skoro za zelena a letos co nezmrzlo, tak omlátily kroupy.
Ale loňský lutr, ve sklepě pořád čeká...
Rafael.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 236.138 (?), 17.6.2016 21:39
Loňský lutrz třešní? To snad nemůžete myslet vážně! Třešňový lutr je ten nejméně stabilní (až po lesních plodech), prostě nevěřím tomu, že už z toho není ovocný ocet. Taky nevěřím tomu, že je tolik " Rafaelů"! slosar-petr@seznam.cz
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 143.20 (?), 18.6.2016 10:14
Já jsem jen jeden. Někdy se mi špatně zformátuje příspěvek, nepíšu z PC...
A lutrem jsem myslel lutr, ne kvas nebo víno.
(Dva demižony, cca 50% a 20%).
Rafael.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 236.138 (?), 18.6.2016 19:40
Fakt? To jsem nevěděl. PŠ
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 193.28 (?), 22.6.2016 15:06
... no přecí nepřizná, že se v příspěvku ukecl...
Tož mnoho úspěchů pánové.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|