Zajímavé, jak se vcelku jednoduchá otázka (jak se chránit, kde pořídit masku) zcela zvrhla v opakování známých pouček.
Už jsem to našel, odkud to mám, to síření kvasu. Cituji knihu Jílek, Zentrich: Příprava kvasu na výrobu slivovice, vydal Dobra a Fontána, Olomouc 1999, str. 92: "Před uzavřením sudu (plastový) víkem - volný prostor mezi víkem a ovocnou břečkou vysíříme tím, že tam zapálíme kousek sirného pásku..."
Žádné diskuze jestli sířit nebo ne. Autor knihy to asi považuje za velmi důležité, protože to ještě opakuje, například na str. 34: "...Nutno poznamenat, že i v těchto případech vysíření volného prostpru oxidem siřičitým (SO2) není na škodu...."
Ve vláknu výše někdo radí sířit leda v případě pozdní cesty do pálenice. Tady bych se chtěl podělit o zkušenost mou: Jednou se to tak seběhlo, že jsem byl objednán už dost pozdě se švestkami (v březnu) a navíc jsem v tu sobotu musel být na služební cestě. Transport do pálenice jsem připravoval týden předem (překýblování ze sudů ve sklepě do sudů na vozíku), aby další víkend manželka jen popojela autem. V pálenici dostala vynadáno, že kvas děsně smrdí. Navíc páleník si stěžoval, že tím načichla celá jeho aparatura. Slivovice taky smrděla. Nicméně po pár měsících slivovice vyčichla a už je vypitá. Od té doby sířím jen při zakládání kvasu, ne na konci.
Aleš