Refraktometer - poradte vhodny
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 82.69 (?), 22.9.2016 12:00, zobrazeno: 22060x
Dobrý deň,
chcel by som kupiť refraktometer na meranie cukornatosti slivkoveho kvasu (v buducnosti možno aj jablkoveho, hruskoveho a pod) Našiel som tento pristroj.
Mozte sa na to prosim niekto skusení mrknuť, či je vhodný, aby som nekupil nejaku somarinu, pripadne nejaky odporučiť?
Ďakujem
Adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 82.69 (?), 22.9.2016 14:02
Napr. či ten rozsah je postačujúci 0-32 brix, alebo či nie je lepšie nejaký s inými jednotkami Oe, KMW... Tiež či cena nie je priliš vysoka - 37€, neviem, som len začiatočník, tento rok som 1x založil kvas, tak si necham poradit skusenejšími.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 14.170 (?), 22.9.2016 16:50
Pokud jde jen o orientační měření kvasu a cena refraktometru vám přijde vysoká, kupte moštoměr. Refraktometr je dobý na zjišťování cukernatosti v sadu a ve vinici. Na změření a dopočtu doslazení stačí moštoměr za desetinovou cenu.
V.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
host - 178.109 (?), 22.9.2016 18:56
Cena refraktometru, cca 1000Kč není nijak horentní a navíc je to přístroj který je prakticky nezničitelný. Na rozdíl od moštoměru s měřicím válcem. Nemluvě o rychlosti a pohodlnosti při měření a odběru vzorků. A i přesnosti.
(Před cca 35 roky jsem za něj a to sehnaný "pod rukou" dal celý měsiční plat, vůbec mně to nikdy nemrzelo a slouží dodnes).
*
Čím menší měřicí rozsah, tím lepší přesnost a čitelnost. Stupnice do 32°Bx bohatě stačí. A čím více stupnic, tím je odečítání méně pohodlnější. V praxi je někdy rozhraní matné a roztřepené...
Rafael.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 236.138 (?), 22.9.2016 21:22
Nákup doporučeného refraktometru rozhodně doporučuji, cena i s dopravou a balením přijde na cca 1290 Kč. Ovšem jeho využití nespočívá především v tom, jak určit konec kvašení, nýbrž v posuzení cukernatosti založeného kvasu a jeho event. docukření, řekněme na hodnotu 14 °brixi. slosar-petr@sezam.cz
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
host - 159.180 (?), 23.9.2016 7:33
Já mám taky stejný. Mám i druhý na měření lihu, ten mi připadá mnohem důležitější a užitečnější. Tisícovka za kus se zdá hodně, ale pánové to pohodlí při měření : kapičku na sklíčko, přiklopit, odečíst na stupnici,...setřít a jste připraveni k dalšímu měření.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
Pokračování této diskuze (další příspěvky) | 1, 2, 3
|
|
|