Pleseň na demižónoch



host - 220.205 (?)
19.9.2011 18:14

Především bych chtěl upozornit na to, že korkové zátky jsou pro uchovávání destilátů (dlouhodobější) nevhodné. To platí zcela obecně a nezáleží na objemu, který je v lahvi uchováván. Výjimkou jsou snad ty případy, kdy je korková zátka pod úrovní hrdla a prostor k vrcholu hrdla lahve je zalit nejlépe včelím voskem. V případě uzavření lahve či jiné skleněné nádoby podle obrázku dochází především k úniku vůní destilátů, takže již po roce ztrácí destilát svoji charakteristickou vůni, což je škoda. Na kvalitě chuti se to ale neprojeví. Proto doporučuji uchovávat destiláty ve skleněných nádobách opatřených kovovým uzávěrem, přičemž volný objem by měl být minimální.  slosar-petr@seznam.cz

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

Peter. - (7) - 12.245 (?), 29.8.2011 11:14, zobrazeno: 4927x

Ahojte nenašiel som tu nič, tak zakladám novú tému. Mám 8 demižónov jablkovice a slivovice v starom dome v letnej kuchyni a teraz po tých pálavách som prišiel na to, že mám pleseň na korkových štuploch iba z vrchu zelenej farby, a na niektorých demižónoch je aj na skle (na demižóne len z vonkajšej strany našťastie) nevieťe čím to mňže byť? Ozaj na dvoch štuploch, cez ktoré boli prehodené uteráky pleseň nieje vďaka za odpovede.

a ešte niečo nevetrá sa tam, nemá kto...


Adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Peter. - (7) - 12.245 (?), 17.9.2011 16:21

neviete nikto?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 176.36 (?), 17.9.2011 19:49

Těžká rada, příčin je možná více... od zvýšené vlkosti v místnosti... já bych to setřel hadrem namočeným do SAVA, špunty vyndal, vyčistil kartáčem a vydesinfikoval v "pařáku na knedlíky" parou... a vrátil. Slivce ani jablkovici by to nemělo vadit.   

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 24.183 (?), 18.9.2011 20:26

Já bych příliš nevěřil desinfekci špuntů a dal tam raději špunty nové a zakápl je voskem.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 220.205 (?), 19.9.2011 18:14

Především bych chtěl upozornit na to, že korkové zátky jsou pro uchovávání destilátů (dlouhodobější) nevhodné. To platí zcela obecně a nezáleží na objemu, který je v lahvi uchováván. Výjimkou jsou snad ty případy, kdy je korková zátka pod úrovní hrdla a prostor k vrcholu hrdla lahve je zalit nejlépe včelím voskem. V případě uzavření lahve či jiné skleněné nádoby podle obrázku dochází především k úniku vůní destilátů, takže již po roce ztrácí destilát svoji charakteristickou vůni, což je škoda. Na kvalitě chuti se to ale neprojeví. Proto doporučuji uchovávat destiláty ve skleněných nádobách opatřených kovovým uzávěrem, přičemž volný objem by měl být minimální.  slosar-petr@seznam.cz

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Peter. - (7) - 206.181 (?), 16.10.2011 17:48

Včelí vosk, ktorý sa používa pri štepení stromov?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18313) - 65.50 (?), 16.10.2011 22:37

Včelí vosk se při štěpování nepoužívá.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 176.36 (?), 17.10.2011 10:45

Lze použít jakýkoliv vosk, od obyčejné svíčky až po pečetní (ten je ale dražší).

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?13.6.2024
Kouří do místnosti10.6.2024
Traverzy IPE5.6.2024
Traverzy IPE2.6.2024
Traverzy IPE2.6.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?1.6.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika