Kamarád mě již druhý rok dovezl, jak se při pálení ukázalo naoctovatělý kvas...
Už jsem mu loni dával rady ohledně správného postupu výroby kvasu.Letos jsem zjistil že tzv. deku nahoře kvasu má silnou i 20cm,(já max 5cm) tak mě napadlo at mi přesně popíše co a jak dělá. A nakonec mě napadlo se zeptat, zda trošku drt rukama pěchuje.Ale on vůbec nepěchuje, jen drt urovná a at si prý sedne při kvašení a taky že si sedne až o 1/3 výšky sudu. Jasně jsem mu říkal že trochu i více pěchovat musí, že v drti nesmí být moc vzduchu že se kazí a že kvasinky vzduch ke kvašení nepotřebují.A že má přidat min 10L vlažné vody s kilem, dvouma cukru, at kvas není tak suchý.Ale on si mele svoje, že o pěchování kvasu nikdy neslyšel a že to nikdy ani neviděl a pořád dokola, ještě je na mě naštvaný že on má zvrhlý naoctovatělý kvas.
Jde mj. jisto jistě před pálením poznat bezpečně naoctovatělý kvas? Jeho kvas je sice kyselý, ale míra kyselosti se špatně určuje.Zkoušel jsem z větší hloubky kvasu brát kvas. vodu a mnout ve dlaních a velmi neznatelně je snad citít octová vůně.Zato při pálení hodiny teče sice vůní neutrální (z rektifikační kolony) ale chutí jasná sloučenina "ředidla" tj. acetyldehydrát nebo jak se ta sloučenina podobná acetonu jmenuje...
Díky.