Nová pálenice - jaký kotel?

host - 220.246 (?)
25.1.2015 13:58
Můžete mi poradit jak silný hořák (v kw) budu potřebovat na 100 l kotel?Jde o jednoduchou (dvojkotlovou) sestavu.Topit budu pb popřípadě zemním plynem.dík za radu...
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 93.77 (?), 14.7.2014 10:15

Co se týče "úpravy povrchové vody k pití" (i té po povodni...)

... úplně by mělo stačit vodu přefiltrovat a následně převařit, popřípadě ještě jednou zfiltrovat (papírový, vatový nebo jiný textilní filtr by měl stačit...) vyloučí-li se nějaký sediment.

Existují i tablety na desinfekci (... s návodem) pro nouzové použití závadné vody... měli jsme je ssebou v Indii, docela se nám osvědčili a žádné střevní problémy jsme nezaznamenali.

Václav 4 - (7) - 125.90 (?), 14.7.2014 23:34

Bydlím jako první nad vesnicí u lesa, vykopal jsem dest metrů od potoka jámu, vybral vodu a přefiltroval. Co jsem si pamatoval z vojny tak jsem vyrobil filtr z dřevěné bečky, dolu dřevěný rošt, na něj textilie, plátno pak dřevěné uhlí, potom hrubší písek, na něj vrstva drenáže trocha štěrku, vrstva větviček a na ně jemnější písek. Radši jsem to destiloval, jinak budu již převařovat a tablety mám už doma, samozřejmě v případě katastrofy.Nikdy jsem nepomyslil, že mne voda vypeče. Taky jsem měl nepojízdný traktor a přes les se mi nechtělo na tři dny mi to stačilo. Jinak jako desinfekci jsem užíval alkohol v malých dávkách a v přiměřeném množství. Dřív v dětství na pastvě, jsme pili vodu z potoka normálně a nic nám nebylo. Jiní na tom byli hůř nechtěl jsem zbytečně obtěžovat.

Václav 4 - (7) - 125.90 (?), 14.7.2014 23:46

Ještě abych se vrátil k tématu kotle, vybral bych si aparát od pana Janči jednoduchý s mícháním, překlápěcí. Domnívám se, že jednoduché věci lépe fungují. Dvakrát destilovat a hotovo. Nezatracuji však kolonu, kdo jimá tak ať mu slouží ke spokojenosti.

Václav 4 - (7) - 125.90 (?), 15.7.2014 17:27

Ještě dodám na údržbu a provoz je nerez dobrá, ovšem kdo chce koupit hotový tak Janča je dobrá volba. Pěkně vypucovat, až se srdce směje a poslouchat praskot dřeva...

host - 146.226 (?), 14.1.2015 9:24

Řeším podobný problém.Vpodstatě jsem rozhodnut o obsahu a vytápění, jen se nemůžu rozhodnout o materiálu.Někdo rezolutně odmítá vše jiné než měd(jinak to prý má vliv na kvalitu a vůni destilátu),jinde zas tvrdí, že nerez je dobrá, lépe udržovatelná, ale je nutný určitý podíl mědi v aparátu.A jinde zase tvrdí: vše v nerezu je skvělé.

Dokážete mě jako laikovi a amatérovi (začínajícím) nějak poradit?

Dík

tatnda - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1196) - 114.253 (?), 14.1.2015 10:03

Kotel si udělejte z nerezu a chladící spirálu z mědi, lépe se i tvaruje.Udělejte kompromis a půl napůl.Výsledek bude stejně závislý, jak pálení vychytáte vy sám.

host - 13.189 (?), 14.1.2015 16:41

Kotel bych dělal z mědi a naopak vše ostatní z nerezu. U celonerezovek musí být reakční člen. Bez něho může být vypálený destilát potenciálně zdravotně závadný.

A spirálu bych použil tak do gauče. Ideál trubkový svazek, plášťový rozebíratelný, nebo talířový - vše v nerezu a je klid. I kdyby se jednalo o 25l vařáček, tak bych raději vyrobil talířový, než tam dával jeden z nejhorších chladičů - zejména po stránce údržby. I sebemíň smradlavý chladič s oxidy mědi dokáže divy.

Floki

host - 220.246 (?), 25.1.2015 13:58
Můžete mi poradit jak silný hořák (v kw) budu potřebovat na 100 l kotel?Jde o jednoduchou (dvojkotlovou) sestavu.Topit budu pb popřípadě zemním plynem.dík za radu...

host - 220.246 (?), 25.1.2015 14:03
Ještě doplním,, že jde o měděný jednoplášťový kotel. Dík za rady.. Pálení zdar...

host - 3.123 (?), 27.1.2015 18:06

Dobrý den, není třeba vymýšlet vymyslené.Jestli mohu poradit, na první destilaci můžete použít tvrdé dřevo a na druhou použijte plyn. Jestli máte možnost připojení, tak na zemní plyn je hořák o výkonu 20 až 25 kW, pro kotle od 50 do 150 L. Propan-butan má asi 16 kW.

Kámoš má na zemní plyn a před hořákem má daný bezpečnostní ventil, který má omezený průtok a při zhasnutí, nebo snaze jít na max., se uzavře. Je to o praxi a pak zjistíte, že po zahřátí můžete ještě o trochu přidat víc než za studena.
Možná je ten výkon omezen, ale raději tak, než vyletět do ovzduší. U propan-butanu je to jasné, kdo měl doma sporák na láhev to zná.

Ať se Vám daří

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Posuvné dveře svépomocí19.5.2025
Posuvné dveře svépomocí18.5.2025
Stihl HS4516.5.2025
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Rozetové kování montáž10.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025