Myslím, že se tady začala řešit jiná problematika, než-li je název vlákna: Tedy jaký kotel? Nedoporučuji měděný, pokud je zahřívaný přímým plynovým plamenem, po několika letech se propálí a ty konce... Kamarád má pálenici se 150 l měděným kotlem, který ohříval přímým plynovým plamenem do té doby než-li ho propálil se 120 l 24% lutru a zachránil to, celý objem okamžitě vypustil do odpadní jímky a plynový ohřev nahradil infračerveným plynovým hořákem, ušetřil 30% plynu v dalších letech. Zachránil pálenici před destrukcí požárem.
Celá problematika tzv. "klobouků též přilby" souvisí s povrchovým napětím některých kvasů. Hlavně se to týká kvasů z vína, třešní, višní a také některých jablečných. Stačí do vařáku přidat jedlý olej, lépe nepatrné množství tj. 10% silikonového oleje (na jedlý) a je po problémech. Ale vařák bych neplnil více než-li na 75% objemu. slosar-petr@seznam.cz