Měření cukroměrem špendlíkového kvasu



TV - (2) - 199.211 (?) 
2.9.2011 13:32, zobrazeno: 17701x

Dobrý den,

chtěl jsem poprosit o radu měření cukroměrem. Po 3 týdnech kvašení jsem se rozhodl zkusit změrit cukernatost. Nejprve jsem vyzkoušel hořicí svíčku ve všech 6 bečkách ve 3 svíčka hoři dál a v dalšich 3 svíčka zhasla. V těch 3 kde svítila jsem ve 2 zkusil provést měření. Cukroměr ukázal hodnoty 2 a 2,5% dál jsem nepokračoval jelikož jsem si nebyl jistý jestli postupuji dobře.

Nejsem si jistý jestli je potřeba štávu filtrovat aby v ní neplavali nečistoty které možná ovlivní měření. A také jestli je štávu na měření brát "promíchanou" anebo stači jen odebrat z horní vrstvy nevím, osobně si myslím že by bylo lepší brát jí někde od spodu ale mám strach promíchat kvas.

Předem děkuji.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
   
host - 18.245 (?), 2.9.2011 14:54

Výborný dotaz, také jsem jej vznášel, ovšem odpovědi se mi nedostalo. Osobně se domnívám, že cukroměr je kalibrovaný na směs cukr, voda, tudíž by jste měl mít vzorek filtrovaný pro stanovení přesného obsahu cukru v kvasu, tedy v tekuté složce kvasu. Cukroměr Vám patrně neukáže cukr obsažený v dužnině. měření zbytkového cukru v suspenzi, vzhledem k principu měření, by mělo ukázat vyšší hodnotu zbytkového cukru.

Prováděl jsem měření suspenze špendlíkového kvasu a následně nechal vzorek 12 hodin sedimentovat. Poté provedl měření hodnota byla stejná, což mé předchozí tvrzení vyvrací.

Ovšem pálit se doporučuje v rozmezí 0 - 4 stupně, tudíž pokud již oxid uhličitý neuniká, měl by jste uvažovat o destilaci, aby se kvasu nic nestalo.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 18.245 (?), 2.9.2011 15:41

Včera jsem vezl kvas do pálenice.Hodnota cukru 3. Palič ochutnal kvas a řekl, že je hotový. Ovšem cestou se mi to zase asi trochu rozkvasilo a kouřilo se z toho. Takže nevím.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 176.36 (?), 2.9.2011 17:20

Dobrý den, jsem ze starší generace... vždy, když jsem si pořizoval nějaký nový přístroj, tak jsem si k tomu zajistil i podrobný návod na použití a ověřil jsem si, že jej používám správně. Jak je vidět, dnes již toto neplatí... stačí vlastnit jen přístroj a výsledky odhadovat.

Na "zakládání, vedení a ošetřování kvasů" zde byla již několikrát vedena diskuse, a bylo zde též uvedeno, že existují "monografie" k tomuto tématu (a k destilaci kvasu), které si lze pořídit. Zde je popsáno i použítí základních přístrojů pro stanovení "cukernatosti" a jak poznat, že je kvas již vykvašený... (jen namátkou : H.Schmicklová, B.Mallerová - Domácí výroba lihovin; J.Balaštík - Jak vypálit lepší slivovicí). Rozepisování jednotlivých postupů je dosti obsáhlé a proto i mimo tento web.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 18.245 (?), 4.9.2011 18:54

Velice děkuji za odpověď, ovšem dovolím si se zeptat, v jakém bodě nám váš příspěvek zodpověděl jednotlivé domněnky uvedené v předchozím příspěvku.

Starí generaci zajisté a rád respektuji, ovšem neměla by tedy starší a zkušenější generace i poradit odpovědět na otázky mladších a méně zkušených, než jen pouze poučovat, jak by se to či ono mělo dělat?

Dle mého názoru je účelem diskuse dostávat odpovědi a ne číst návody, jak se k nim dostat sám. Myslím si, že nejúčinnější metodou je poradi a současně i nastínit možnosti, jak se k poptávaným informacím dostat příště snadněji, rychleji.

proto opět apeluji a všechny, kteří jsou ochotni mé domněnky vyvráti či potvrdit, nechť se ozvou

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?30.4.2024
Úprava vody magnetickým polem29.4.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?29.4.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?28.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika