Letni hrusky na kvas



vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 102.1 (?)
14.8.2011 9:47

Trochu kyseliny...

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 154.89 (?), 13.8.2011 0:41, zobrazeno: 22737x

Chlapi, nemate nekdo vyzkousene letni hrusky na kvas?Letos je toho uroda jako hrom, tak premyslim jestli to ma smysl, kdyz mam v rezerve jeste hrusky zimni, jde mi o to kolik to ma cukru, abych nemusel pridavat, standartne delam ze zimnich bez cukru a hruskovica je perfektni, ale u tech letnich si nejsem jist, jestli to ma cenu. Refraktometr nemam, a deltat z toho most pro mereni se mi moc nechce, nema nekdo zkusenost? Kdybych mel pouzit prirodni faktor a to vosy, tak tam huci jak pilinaky

   
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 102.1 (?), 13.8.2011 6:37

Letní hrušky lze použít stejně dobře jako zimní. Ostatně nejlepší palírenská odrůda - Wiliamsova - je v podstatě taky letní hruška.

   
host - 178.235 (?), 13.8.2011 7:58

Letní ovoce i hrušky kvasím zásadně ve sklepě(18°C) a pokud ho nemám, bedlivě hlídám, aby se neutvořil nahoře křís, který signalizuje nástup octovatění. V těchto teplotách vykvasí letní ovoce do čtrnácti dnů a potom rychle vypálit. AB

      
host - 248.91 (?), 13.8.2011 19:44

co je to křís? děkuji za info.. :-):-))

         
host - 176.36 (?), 13.8.2011 21:31

 Křísovitost - způsobuje ji bakterie "Mycoderma vini". Projevuje se jemnou bílou blankou na povrchu a způsobuje "zoctovatění".

            
host - 248.91 (?), 13.8.2011 22:00

ok.. díky... a jak proti tomu? lze?

               
host - 176.36 (?), 14.8.2011 9:09

Většinou stačí dodržet "čistotu", tj. vše mít pořádně opláchnuté, vymyté,  nepřidávat "zkažené" kusy ovoce ..., máč můžete zakvasit "rozjetou" kulturou kvasinek a snažit se udržet nad ním "vrstvu" vznikajícího CO2. Stačí překrýt polyetylénem a ovázat "gumovým" lankem (nejlepší je to s kovovými háčky z "pavouka").

Vinaři používají "síření", vinným kvasinkám to neškodí, všechny divoké to "zabije". V palírenství se to nepoužívá, protože se někdy spoléhá jen na ty "přírodní" kvasinky na ovoci. Taky zbytkový SO2 přechází do destilátu a ovlivňuje ho.

Snad to stačí... když tak se opět zeptejte.

               
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 102.1 (?), 14.8.2011 9:19

Proti křísu platí jen obecná opatření pro choulostivé kvasy:
Čistota ovoce, rozmělnit plody,  založit celý sud naráz, zákvas kulturními kvasinkavi, kvasný uzávěr, okyselit kvas.

                  
host - 248.91 (?), 14.8.2011 9:29

okyselit kvas?  prosím o jednoduchou poznámku co si pod tím přdstavit..  děkuji...

                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 102.1 (?), 14.8.2011 9:47

Trochu kyseliny...

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Koš na čidlo16:27
Husqvarna 359 vs. stihl ms 34127.4.2025
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz
statistika