Kvas jablek
|
|
 |
 |
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18319) - 94.10 (?) 31.10.2008 13:24
Myslím, že 5 kg medu bohatě stačí. Osobně jsem letos do moštu nedával nic, včely mi odešly na varoázu. Asi bych ještě změřil obsah glycidů cukrometrem a bude-li pod 2%, jel bych pálit. Nebo alespoň přenést sud do většího chladna (což půjde asi u 200 l sudu těžko).
Šest týdnů dávám kvasu intuitivně, mám jej totiž ve stodole, kde je chladno. 200 litrový kvas si dokáže jakž takž udržet teplotu sám.
Rád si přečtu, jak se Vám pálenka vydařila. Mošt z J. Grieve (aspoň toho mého) mívá o něco méně cukrů - kolem 10% Proto čekám na pozdnější odrůdy - Bláhova oranžová, Gustavovo trv., Vilémovo, Jadernička, kožeňáky všech odrůd, Kids Orange, aj. mají běžně 13% i víc. Plno jablek pro mošt mám ještě na stromech (po avizované vichřici zřejmě pod nimi), uvidím o víkendu.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
Jozka41 - (4) - 38.178 (?), 29.10.2008 21:07, zobrazeno: 33958x
Udelal jsem drceny kvas jablek pak jsem nekde slyšel stopky a jadyrka z horší chut tak mne napadlo že bych ten kvas vylisoval ten den před palenim co vy na to a vezl bych jen štavu Dekuji za radu
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Jozka41 - (4) - 38.178 (?), 30.10.2008 18:08
Dekuji rad bych vedel od vas co považujete za spravny ošetřeny kvas delam to poprve kvas jadrniček
|
|
 |
|
 |
 |
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18319) - 94.10 (?), 30.10.2008 19:44
Toto je mé desatero správně ošetřeného kvasu.
1. Co největší a čistá nádoba
2. Zralá, čistá a neshnilá jablka. Lze je nechat vyrosit a dozrát na hromadách nebo v bednách
3. Celou nádobu naplnit najednou podrcenými jablky (nepřisypávat)
4. Nádobu uzavřít tak, aby plyn mohl odcházet, ale kvas se neokysličoval
5. Sušší jablečnou drť naředit moštem
6. Obsah zakvasit ušlechtilými kvasinkami (Schimansky, Vínka, vinný burčák) pomocí zákvasu ze sterilního moštu v množství 5-10%
7. Možno přidat něco živné soli nebo fosforečnanu amonného
8.. Udržovat stálou nekolísající teplotu 10 - 20 st
9. Kvašení zbytečně neprodlužovat
10. Před pálením odstranit horní zhnědlou vrstvu zavánějící po octu
Letos se "desatera" neřídím. Pálit budu z čistého moštu
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 154.106 (?), 31.10.2008 12:15
Dobrý den,
pane Vysloužile, pokusil jsem se udělat kvalitní kvas dle Vašich zásad, ale pouze z moštu.Do 200 l sudu jsem přidal též kvasinky a v části moštu rozmíchal a posléze promíchal v sudě 5 kg medu.Toto jsem provedl najednou 14.10.2008.Sud mám v místnost, kde je 18-22 C.Zdá se mi, že bouřlivé kvašení již pominulo a kvas již po této krátké době při ochutnání není již vůbec sladký.Většina moštu byla z James Grieve.Neměl jsem přece jenom přidat nějaký cukr?Jakou dobu by jste 200 l sud v takovéto místnosti nechal a pak pálil(těch 6 týdnů jak jste psal)?Mám jenom pocit, že když už ten kvas není sladký, tak nemá co kvasit.
Přeji hezké podzimní dny.
|
|
 |
|
 |
 |
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18319) - 94.10 (?), 31.10.2008 13:24
Myslím, že 5 kg medu bohatě stačí. Osobně jsem letos do moštu nedával nic, včely mi odešly na varoázu. Asi bych ještě změřil obsah glycidů cukrometrem a bude-li pod 2%, jel bych pálit. Nebo alespoň přenést sud do většího chladna (což půjde asi u 200 l sudu těžko).
Šest týdnů dávám kvasu intuitivně, mám jej totiž ve stodole, kde je chladno. 200 litrový kvas si dokáže jakž takž udržet teplotu sám.
Rád si přečtu, jak se Vám pálenka vydařila. Mošt z J. Grieve (aspoň toho mého) mívá o něco méně cukrů - kolem 10% Proto čekám na pozdnější odrůdy - Bláhova oranžová, Gustavovo trv., Vilémovo, Jadernička, kožeňáky všech odrůd, Kids Orange, aj. mají běžně 13% i víc. Plno jablek pro mošt mám ještě na stromech (po avizované vichřici zřejmě pod nimi), uvidím o víkendu.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 218.129 (?), 7.11.2008 16:56
Zdravim. Když vynechame negativne veci tykajici se pridavani cukru do kvasu(ja ho tam chci dat) odporucili by jste mi ho tam dát aj 3-4 tydny po naplneni nadoby? Jedna se o švestkový kvas durancii. Zjistil jsem ze otec zapomenul na to.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Jozka41 - (4) - 38.178 (?), 8.11.2008 17:09
Též se připojim cukr bych do kvasu z durancii už nepřidaval.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 80.18 (?), 30.11.2008 17:26
Dobrý den,
tak jsme pálili 40 dní po založení kvasu (jak jsem popsal výše).Výsledek je: z 165 l kvasu =18l 52% pálenky.Zdá se valice dobrá(i přes tu čerstvost).Je v ní nepatrně při přivonění znát i ten medík.Tak jsem zpokojen.Přeji hezký adventní podvečer.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|