Dobrý den, jde o to, zda-li zakládáte kvas naráz nebo postupně, což je méně výhodné a taky riskantnější z hlediska různých chorob kvasů. Pokud zakládáte naráz, není třeba přidávat žádnou vodu snad jen s vyjimkou velmi suchých jablek, tam bych do 50 l konve přidal asi 10 - 15l vody nebo takové množství, aby drť rozhodně nebyla v kontaku se vzduchem. Obecně se v literatuře doporučuje přídavek 1/3 objemu vody na množství ovoce. Pokud zakládáte kvas postupně, přidejte část vody do prvního podílu ovoce a taky kvasinky a v co nejkradší době nádobu naplňte na ca 85% objemu. Pokud nemůžete z nějakého důvodu použí kvasný uzávěr, překryjte hrdlo PE plachetkou a pevně zavažte, abyste zabránil přístupu křísotvorných kvasinek, které sice také tvoří ethanol, ale hlavně komponenty přiboudliny. V tomto případě se únik CO2 nestarejte, cestu si najde sám a také se postará o ochranu kvasu. Dbejte na čistotu ovoce a v každém případě se postarejte o vhodné nadrcení, pokud se jedná o hrušky či jablka. U peckovin si dejte pozor na to, aby nedošlo k poškození pecky, ale podle mého názoru pecky do kvasu patří, nikoliv do destilačního kotle v palírně. slosar-petr@seznam.cz