|
Jak udržet napadený kvas ještě týden?
|
|
|
Předchozí příspěvky | 1, 2, 3, 4
|
|
|
|
host - 111.183 (?) 9.11.2015 23:23
V takové směsi alkohol změřit nejde. (Nebo nevím jak.) Jsou to Joja, cukernatost určitě nebyla jako u Durancií nebo Toptastu. Že by bylo maximum alkoholu a ještě tolik cukru zbylo, se mi zdá u této odrůdy nepravděpodobné. I když důvod k radosti by to byl. Rosťa
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 135.229 (?), 10.11.2015 12:38
Srandovní?
Já to myslel vážně. Nic se nemá přehánět. 1°Bx sem, jeden tam zvlášť když se jedná jen o orientační měření přesně nezměřitelné směsi...
Co to je 1°Bx ve 200l? "Jen" necelé 2l 50% destilátu. A to za předpokladu, že by v tom sudu byla jen tekutina - žádné pecky, slupky a podobný balast. Jinak se ještě ten musí zohlednit.
*
Proč jeden sud dokvasil a druhý ne? Nevím jakou cukernatost mají Joja, ale kdyby nějakou nadměrnou, běžně nedokvasitelnou, tak by nedokvasil ani ten první... A jak píšete, vzorek - šťáva byla čirá, ale ještě sladká... Co teď s tím? *
Já osobně bych ten sud nechal dokvasit. S vědomím, že to může být až na jaře nebo v létě. A kdybych "nutně" potřeboval tak bych ho i se ztrátou vypálil. Ale to jen fact v případě nouze. Rozhodně bych ho neředil a nezkoušel ho znovu rozkvasit. A pokud ano, tak jedině v teplé místnosti. Ale nechtělo by se mi ho stěhovat - tak jen teoretická možnost. Ani bych ho uměle nezahříval. Jak zvenku, tak ani zevnitř. Párkrát jsem to kdysi vyzkoušel, a to s tekutými kvasy které mají daleko lepší tepelnou vodivost, a vůbec se mi to neosvědčilo. Ještě bych možná podle zdravotního stavu, a to se Vám vůbec nebude líbit, oba sudy pomíchal a nechal dokvasit tam kde jsou. S nebezpečím, že tam zůstanou do jara či léta oba...
*
Měření lihu vinoměrem v cukerném roztoku nevěřím, ale praktický jsem nezkoušel. Jen tuším, že u vín se moc zbytkového cukru nepředpokládá a že u sladkých nedokvašených kvasů je nepoužitelný. Jestli chcete být "punťa, tak si předestilujte malé množství kvasu, třeba i reprezentativní vzorek s peckami a dužinou, destilát doplňte vodou na původní objem a změřte lihoměrem.
(Pokud budete destilovat jen šťávu naměříte skutečnou lihovitost a pokud máč můžete si spočítat výtěžnost z celého objemu sudu).
Rafael.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
host - 174.1 (?), 10.11.2015 14:00
Meranie obsahu alkoholu vínometrom je pri nedokvasených kvasoch skreslené zostatkovým cukrom iba minimálne, výrobca toho môjho udáva pri 20°C a 10% cukru chybu 1% alkoholu. Poradil by som Rasťovi poriadne zmerať všetky veličiny, bez nich je akákoľvek manipulácia na úrovni hádania z krištáľovej gule. A to tým viac že pri 200l kvasu môže byť škoda obrovská. Osobne by som postupoval pri nameraných výsledkoch takto:
- cukor 9%, alkohol menej ako 10-12% - premiešať obsah, prípadne naliať nový zákvas, sud nechať pri 18-20°C, neohrievať a kvasenie by sa malo rozbehnúť. Mne pri takýchto prípadoch často pomáha obyčajné premiešanie, pri chúlostivých marhuliach poisťujem zákvasom
- cukor 9%, alkohol viac ako 13% - sú dve možnosti, a to vypáliť a oželieť zbytkový cukor, alebo rozriediť vodou na obsah alkoholu cca 7%, dokysliť na pH3,5 a zakvasiť zodpovedajúcim množstvom zákvasu, pozor, na množstvo už rozriedeného kvasu (nemám skúsenosť, bohužiaľ mi príroda nedopriala tak cukornaté ovocie)
- tiež treba počítať s chybou merania cukru, merať pri 20°C a nakalibrovať refraktomer podľa návodu.
Jozef
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18311) - 92.38 (?), 10.11.2015 14:18
tiež treba počítať s chybou merania cukru, merať pri 20°C a nakalibrovať refraktomer podľa návodu
Většina refraktometrů je vybavena funkcí ATC - automatická teplotní kompenzace (při teplotách 0 až 30 °C)
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 111.183 (?), 10.11.2015 21:25
Na upřesnění: ten kvas co dokvasil na 5st. jsou švestky domácí, sbírané na Brněnsku, na synově zahradě. Nebyl jsem u toho, jen jsem dodal sud, kvasinky a rady. Při posledním doplnění jsem jej převezl k sobě. Nakládka, vykládka a přes dvě hodiny jízdy. (Mohlo by to simulovat míchání?) V tom nedokvašeném s 9st. jsou Joja, ode mě, z Ostravska. Kvasinky u obou stejné, tekuté, vinné, Vinflora. Joja mi proměřil kolega ještě ze stromu. Chuťově sladší měly 16 brix, kyselejší 14. (šťava z dužiny) Sběr jsem začal týden po té, chuťově se jevily dost sladší, zejména ty poslední, přiměřeně přezrálé. // Ještě taková úvaha o měření: Pokud je ten vínoměr, jak píše Jozef, kalibrovaný na 10% cukru, bylo by asi nejpřesnější měřený vzorek dosladit na tuto hodnotu, s přídavkem lihové chyby refraktometru. Pak by to mělo být v těchto podmínkách nejpravděpodobnější hodnota alkoholu v kvasu. // Lihovou chybu refraktometru jsem zkoušel takto: 5gr vody, 0,25gr cukru, (vím že to není 5%ní roztok) refr. ukazoval 5brix. Přidal jsem 1gram hruškovice 65% a refraktometr ukazoval 8brix! Mám setinkovou váhu, proto jsem to měřil takto. Kdyby jste to někdo přepočetli na lihovitost roztoku, bylo by to srozumitelnější. Bude to kolem 10%. Třeba se doberem, jak to poměřit nejlíp, když už to je někdy potřeba a nejde to bez chyb. Rosťa
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
host - 174.1 (?), 11.11.2015 7:50
Opravujem sa, trochu som to zle napísal, vínomer má skreslenie do 1% alkoholu na každých 10% cukru pri 20°C. Aj skreslenie refraktometra Vašou hruškovicou má +/- opodstatnenie vo fyzike, kde tiež výrobca refraktometra udáva skreslenie do 1% cukru na 10% alkoholu.
ATC - vidíte pán Vysloužil, na túto funkciu som už dávno zabudol. A to som každému na okolí krvopotne radil pred meraním ohrievať vzorky
Ale kalibrácia čistou vodou je potrebná, aspoň raz za čas.
Čo sa týka presnosti nameraných výsledkov súhlasím s Rafaelom, +/- nejaké percento nehrá veľkú rolu, výsledky sú aj pri dodržaní všetkých postupov iba orientačné, ale zato rozhodujúce pre ďalší postup a treba ich brať ako signalizáciu, napr. keď nameriate 5% cukru znamená že musíte proces sledovať a pripravovať sa na pálenie...
Jozef
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
Pokračování této diskuze (další příspěvky) | 1, 2, 3, 4
|
|
|
DIY nástěnná závěsná výzdoba vašeho domova
Hledáte nový DIY nápad na výzdobu stěn? Vyzkoušeli jste obrazy, cedule, obrazové koláže, plovoucí po...
Okouzlující pohádkové zahrady, které rozproudí vaši představivost
Zde je spoustu okouzlujících nápadů na miniaturní vílí zahrádky, které rozproudí vaši představivost ...
Skladování a organizace hrnků na kávu: kreativní nápady
Dobře, přiznejme si to! Pokud jste se zastavili až tady, pak jste stejní závisláci na kávě jako já! ...
Geniální nápady na police do koupelny pro dokonalý pořádek
Nezáleží na tom, jak malá je vaše koupelna, každá koupelna potřebuje vyhrazený kus nábytku na ručník...
3 důvody, proč si do zahrady přidat ptačí lázeň nebo fontánu
Vodní prvek je pro vaši zahradu stejně důležitý jako půda a slunce. Co kdybyste do své zahrady mohli...
|
|
|
|