Opravujem sa, trochu som to zle napísal, vínomer má skreslenie do 1% alkoholu na každých 10% cukru pri 20°C. Aj skreslenie refraktometra Vašou hruškovicou má +/- opodstatnenie vo fyzike, kde tiež výrobca refraktometra udáva skreslenie do 1% cukru na 10% alkoholu.
ATC - vidíte pán Vysloužil, na túto funkciu som už dávno zabudol. A to som každému na okolí krvopotne radil pred meraním ohrievať vzorky
Ale kalibrácia čistou vodou je potrebná, aspoň raz za čas.
Čo sa týka presnosti nameraných výsledkov súhlasím s Rafaelom, +/- nejaké percento nehrá veľkú rolu, výsledky sú aj pri dodržaní všetkých postupov iba orientačné, ale zato rozhodujúce pre ďalší postup a treba ich brať ako signalizáciu, napr. keď nameriate 5% cukru znamená že musíte proces sledovať a pripravovať sa na pálenie...
Jozef