Jak na jeřabinku?



host - 79.183 (?)
21.8.2010 9:12

... Já bych se pecičkami nezabýval, odstranil bych jen stopky a případné větvičky a trochu podrtil. Také bych zákvas rozkvasil "kvasinkovou kulturou" a přidal trochu cukru (na 100 kg cca 2-3 kg rozpuštěného, ale nepřehnat to!!). Ostatní je již na Vás, budete-li pálit v osvědčené palírně pod dohledem státu, či "soukromě" (varianty si musíte zdůvodnit sám, se všemi důsledky). 

Přeji "Jeřabince zdar".  Lojza.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 41.38 (?), 18.8.2010 20:47, zobrazeno: 21642x

Zdravím, poradí někdo jak vyrobit dobrý destilát z jeřabin.V literatuře se píše o odstranění peciček ale jak to už ne.jedná se o cca200 a více kg.Děkuji Ká

   
host - 79.183 (?), 21.8.2010 9:12

... Já bych se pecičkami nezabýval, odstranil bych jen stopky a případné větvičky a trochu podrtil. Také bych zákvas rozkvasil "kvasinkovou kulturou" a přidal trochu cukru (na 100 kg cca 2-3 kg rozpuštěného, ale nepřehnat to!!). Ostatní je již na Vás, budete-li pálit v osvědčené palírně pod dohledem státu, či "soukromě" (varianty si musíte zdůvodnit sám, se všemi důsledky). 

Přeji "Jeřabince zdar".  Lojza.

   
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 61.6 (?), 21.8.2010 12:48

Pecičky z jeřabin odstranit nelze. Asi bych plody nedrtil, ale zvažoval bych vykvašený mač přecedit, vylisovat a pálit jen tekutý podíl.

      
host - 41.38 (?), 21.8.2010 22:47

Děkuji za informace. Ká

         
host - 249.122 (?), 31.8.2010 21:40

Toto palenie my vŕta hlavou už niekoľko rokov.Ale že vraj sa nedá použiť tá klasická jarabina ktorá rasie bežne napríklad u cesty, A druha vec je čas zberu, Minulý rok som napriklad na moje prekvapenie zaznamenal že nastal nebývalý výkup jarabiny v oblasti Tatier Nemeckými obchodníkmi, Lebo pálenka je Nemecku je vysoko hodnoteným artiklom.Cigoši si prišli síce na svoje ale doviedli tým do smútku ochranárov prírody.Lebo jarabina je údajne veľmi významná potrava pre vtakov ktorý neodlietajú do teplých krajov.Vedel by niekto k tejto problematike povedať niečo viac.Ďakujem

            
host - 39.241 (?), 1.9.2010 10:48

Samozřejmě se dají, tyto všechny druhy jeřabiny použít, rozdíl je jen v obsahu "cukru" v bobulích (moravská jeřabina jej obsahuje mnohem více) a proto se přidává cukr navíc, jinak není výtěžnost moc valná. Za to mají výraznější "aroma", které se více "rozvine" a dostane do destilátu (musí se však pálit i s těmi bobulemi).

Při normální "spotřebě jeřabin na pálení, to není pro "ptactvo" žádný problém, tím se stane samozřejmě až cílený "nálet", při výrobě na "kšeft" (jako všechny dosavadní iniciativy na "zakázku").

"Jeřabince zdar" Lojza.

               
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 65.50 (?), 1.9.2010 11:01

Rozdíl v obsahu cukru Moravského sladkoplodého a ptačího jeřábu velký není. Spíš ty ptačí jsou hořké, což pro pálenku zřejmě nevadí.
   Já jsem loni vyrobil destilát z aronií. Bylo tu o něm psáno jako o delikatese. Navíc každoročně ochucuji aronií jablečný mošt a chutná výtečně. Naložil jsem proto asi 70 kg černých jeřabin do 400 litrů jablečného moštu. Výsledek mě, abych byl upřímný, zklamal.  Destilát z čistého moštu je lepší. Možná jsem měl kuličky před pálením zcedit a pálit jen tekutý podíl nebo je vůběc do kvasu nedávat a lisovat podrcené spolu s jablky (tak jako při přípravě zmíněného lahodného moštu). 
   Pravda, jeřabiny nejsou aronie, přesto bych se po této zkušenosti do přípravy kvasu z celých jeřabin (ať už s vodou a cukrem nebo s moštem) již nepouštěl.

                  
host - 106.192 (?), 9.8.2022 1:39

Mně podrž. Jak a kdo Vám taková množství natrhá? To musí být aroniový sad? Mně Aronie nechtějí růst

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Koš na čidlo16:30
Rozetové kování montáž10.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Koš na čidlo9.5.2025
Koš na čidlo8.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz
statistika