Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Kontakty   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Pálení > Dřinka - použití

Stránky: 1, 2, 3   

Dřinka - použití


host
5.9.2001 11:42, počet návštěv: 32298
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)
Může mi někdo poradit o použití plodů Dřinky?
Koupil jsem zahradu i s tímto stromem a zatím jsem se s ním nesetkal.
Děkuji
Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Dřinka - použití


host - xxx.xxx.174.49 (?)
7.11.2008 19:19
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

pokud máme na mysli stejný plod-tvarem i barvou podobný šípku, který roste na stromě-větve nejsou rovné, ale jakoby klikaté, dají se přidávat do kvasu a pak vypálit na dobrou kořalku!!!dobrou chuť

Připojit reakci
      

Dřinka - použití


Lumikol (109) - xxx.xxx.181.138 (?)
8.11.2008 15:49
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zdravím, před lety nám chlapík na tržišti v bulharsku vnutil drienky(tak jim ríkají tam)Mají to tam jako všelék, spařují je na čaj při chřipce, dělají z nich marmeládu, kořalku snad i sirup.Dal nám jich pytlík že si je máme zasadit, a nikdy už nebudem nemocný.Marmeláda co jsem vyrobyla byla super pod maso, bohužel mi nic nevyrostlo.

Připojit reakci
         

Dřinka - použití


host - xxx.xxx.86.245 (?)
24.6.2009 19:06
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Z Bulharska jsem si dovezl dřín tak před 15 lety. Tady roste dost pomalu, je tak 2,5 m vysoký, ale rodí poměrně dost. Dovezl jsem si i pár receptů v bulharštině. Tady je pokus o překlad:

DŘÍNKY – MNOHO PEKTINU A VITAMÍNU C

Dřínky obsahují hodně vitamínu C, pektin, lehce osvojitelné cukry. Když jsou usušené, uchovávají si užitečných vlastností. V zimě pomáhají při prostuzení a chřipce, žaludečních potížích (průjem).Užitečné jsou proti špatnému cholesterolu, ale musí se s nimi opatrně, protože mají silný zácpový učinek.

Marmeláda – jam

Produkty: 1 kg dobře zralých dřínek, 1kg jablek, 2 kg cukru, 1 litr vody, 1 čajová lžička kyseliny citronové.

Postup: Nechte dřínky odležet 48 hodin aby obměkly. Umyjte je a odpeckujte. Oloupejte jablka a nařežte je na drobné kostky. Smíchejte je s dřínky. Z cukru a vody uvařte hustý sirup, přidejte kyselinu citronovou a vložte do něj ovoce. Vařte asi 10 minut a sundejte z ohně. Nechte ovocnou směs odstát 4 – 5 hodin, pak ji opět zahřejte na ohni asi 10 minut. Sundejte a nechte znovu odstát několik hodin.
Znovu zahřejte ovocnou směs 15 minut nebo do dosažení potřebné hustoty. Horkou marmeládu nalejte do skleniček, zavřete a obraťte vršky dolů, aby udělaly vakuum.

Sirup

Protukty: 1 kg dřínek, 2 kg cukru, 2 litry vody, ½ čajové lžičky kyseliny citronové.

Postup: Očistěte dřínky od stopek, umyjte je a vařte ve vodě do změknutí. Přeceďte jejich šťávu a potom ji smíchejte s cukrem a vařte sirup do zhoustnutí. Před sundáním z ohně nasypte kyselinu citronovou a zamíchejte. Ještě horké nalahvujte.

„Sladko“ (ovoce zavařené v hustém cukrovém sirupu)

Produkty: 1 kg velké zralé dřínky, 1,5 kg cukru, 2 čajové hrnky vody, 1 čajová lžíce kyseliny citronové.

Postup: Umyjte dřínky a očistěte od stopek a pecek tak, aby se plod nepotrhal. Dejte je do studené vody aby neztmavly. Uvařte hustý sirup z cukru a vody. Jakmile je sirup hotov, vložte do něj předem odcezené dřínky a vařte dokud ovoce nezměkne a „sladkoto“ nezhoustne. Před sundáním z ohně přidejte kyselinu citronovou a rozmíchejte. Nechte odstát hotové „sladko“ několik hodin a pak ho nalejte do zavařovací sklenice. Kdo chce, může je sterilizovat asi 10 minut.

Kompot

Produkty: velké, dobře uzráté dřínky, po 8 polévkových lžících cukru na každou litrovou zavařovací sklenici, větvička (stonek) „indrišé“(druh pelargonie se silně aromatickými listy – Pelargónium roseum).

Postup: Umyjte dřínky a očistěte od stopek. Rozdělte je do 1 litrových zavařovacích sklenic tak, aby ovoce bylo trochu pod polovinou sklenice. Nasypte po 8 polévkových lžících cukru do každé sklenice, vložte 1 – 2 lístečky „indrišé“ a zalejte vodou po hrdlo. Zavřete je víčky a sterilizujte 15 minut.

Ať chutná

Johnieb

Připojit reakci
            

Dřinka - použití


host - xxx.xxx.133.210 (?)
24.8.2009 12:59
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Něco s alkoholem by nebylo?Ať mám v zimě něco proti chřipce.
Připojit reakci
               

Dřinka - použití


host - xxx.xxx.153.166 (?)
15.9.2014 19:48
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý večer! Marmeláda z dřínků je pracná, ale výborná a sirup dělaný za studena ještě lepší.

Připojit reakci
                  

Dřinka - použití


host - xxx.xxx.178.235 (?)
15.9.2014 20:14
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Možná by bylo dobré zasypat je cukrem jako višně a zalít je alkoholem.Dřínovka by se mohla podobně jako griotka uplatnit jako alkoholický nápoj.Problém je, že dřínky dozrávají postupně, což u višní tak není. Zatím jsem to nezkoušel, ani dřínkovici nepálil.Ale dřínka je nezmar a bývaly kdysi v Šumicích i dřínkové hody.  AB

Připojit reakci
                     

Dřinka - použití


milanfiala (1141) - xxx.xxx.95.70 (?)
15.9.2014 20:39
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Kamarad zahradkar bol na koštovke a sutaži o najlepšiu palenku v madarsku, vravel slivovice slabe nič moc ale vyhrala to Drienkovica čo bol milo prekvapeny.

Obrázky:
Drienka
Drienka
Připojit reakci
                        

Dřinka - použití


host - xxx.xxx.178.235 (?)
15.9.2014 21:30
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Kedy tam zase pojede?Dostane za domácu úlohu, aký je postup výroby Drienkovice.Som hlboko presvedcený, že Drienkovica má svoje kvality.Preto sem s nimi na tomto fóru.  AB

Připojit reakci
                           

Dřinka - použití


host - xxx.xxx.157.7 (?)
16.9.2014 11:01
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zasadil jsem si tu erbovní dřevinu na zahradě a jsem dost zklamaný velikostí plodů. Nedokážu si představit trhání nebo sběr na kila. Jedině snad průběžné třepání do plachty. Ale aby toho bylo dost na vypálení, to je vyloženě z říše snů.

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2, 3   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Koupě Palírny 617.9.2019533
Co se děje se slivovicí při uskladnění zraje?1615.9.201921694
Marhulovy kvas je moc husty1213.9.2019925
Novy kvas nekvasi712.9.20191046
Výtěžnost a cena1012.9.20191193
Posudzovanie ovocného kvasu812.9.20192766
Redeni palenky po destilaci, nebo pred konzumaci?710.9.2019716
Destilační přístroj - sestrojení606.9.2019136701
Smíchání dvou kvasů?155.9.20199842
Destilační přístroj193.9.20192729
Destilace na polské koloně, zápach výstupu, teploty?5930.8.201934165
Míchat lutr při 2D?329.8.2019516
Pečetní vosk1027.8.2019997
Da se to este?927.8.2019854
borovička827.8.201921011
Kvas broskve226.8.2019769
Marhulovy kvas s kostkami1426.8.20191413
Olej v destilatu222.8.2019419
Myrobalány? Je možné kvasit je společně? 916.8.20191412
Cukr, cukr a jenom cukr1413.8.201917631
Aroma meruňkovica813.8.20191392
Pálení ovocných vín1912.8.201911331
Melounovice610.8.2019802
Kvas smrdí podobně jako ředidlo209.8.201930347
destilační přístroj10529.8.20191445811
Refraktometr na měření kvasu233.8.201911719
Trubka ke chladiči21.8.2019561
Z ceho udelat visnovku2231.7.20193274
Cudny proces palenia430.7.2019824
Meruňkový kvas 4627.7.201945820
Ražná - ražovica1526.7.201943683
Obsah alkoholu ve kvasu725.7.20191289
Ananasový kvas318.7.20191465
Poraďte jaké kvasinky2714.7.201917016
Pálenka z mladých smrčků310.7.20191745
Kolik nateče ze 100l vína59.7.20191477
Pach po acetonu35.7.20191137
Domácí ořechovice1131.7.2019206443
Kvas z mandarinek1923.6.20192877
Zapach dymu623.6.20191936
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Vše o konzervaci uzených výrobků pomocí vakuování14.9.2019
Vše o konzervaci uzených výrobků pomocí vakuování13.9.2019
Vše o konzervaci uzených výrobků pomocí vakuování10.9.2019
Vše o konzervaci uzených výrobků pomocí vakuování10.9.2019
Vše o konzervaci uzených výrobků pomocí vakuování10.9.2019
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů