Dilema (těsné) uzavírání bečky s kvasem

host - 253.227 (?)
17.11.2009 9:07

Dobře, děkuji za radu, nechát to tak jak to mám.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 253.227 (?), 14.11.2009 22:34, zobrazeno: 4975x

Zdravím,

chtěl bych vás poprosit o radu a o názory ohledně dilema uplného zavírání bečky s kvasem. Četl jsem tom i v jiných vláknech i na jiných stránkách na internetu, ale tak nějak jsem z toho docela zmatený. Teprv druhým rokem dělám kvas, tak se pomalu učím jak na to.

Jedná se mi o to, že mám bečky s kvasem, něco přes měsíc je tam ovoce, dosud bečky byly zadělány víkem na něj sem dal malou cihlu :-). Jak jsem se dočetl, tak aby mohl céódva ven a aby tam nešel vzduch. Do vík nechci dělat otvory a vytvářet z nich kvasné zátky, takže si prostě musím vystačit jen s víkem buď uzavřeným na sponu, nebo jen zakrytým jak to mám nyní. Zde jsem taky četl o velkých úbytcích, pokud to bylo, ale myslím uplně odklopeno a nebo že pokud to je odklopenější, tak unikají z kvasu vůně.

No a dneska jsem byl zkontrolovat kvas a voní i vypadá přenádherně, tak se bojím aby mi nic neuniklo :-). Ne, opravdu mám teď zmatek v tom jestli to mužu mít pořád tak jako to mám, nebo to mám zavřít na skobu. Teď se mi ochladilo ve sklepě, takže už to bude kvasit velice pomalu, tak jsem si říkal, že bych to zavřel na skobu a občas pokud by bylo nutno skobu povolil a víko stlačil, čímž bych vypustíl CO2, (tohle jsem viděl v létě na jižní moravě:-)) ale myslím, že už to ani nebude třeba to vyfukovat.

Mohli byste mi tedy prosím poradit, jeslti to můžu zavřít na skobu, nebo to mám nechat jen přikryté s cihlou na víku? Jinak jestli to má vliv, tak pálit bych chtěl někdy kolem Vánoc.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 65.50 (?), 16.11.2009 14:44

Nedělal bych s tím takovou vědu
Většina sudů se šroubovacími víky není ani při dotaženém uzávěru zavřená hermeticky - stačí plný sud položit a teče z něj voda. Naopak sudy uzavřené pružinou mají poklopy, které i bez dotažení docela přesně lícují, takže přístup vzduchu pod víko je minimální. Nechal bych sudy přikryté jako doposud.

host - 253.227 (?), 17.11.2009 9:07

Dobře, děkuji za radu, nechát to tak jak to mám.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Koš na čidlo12:03
Koš na čidlo8.5.2025
Husqvarna 359 vs. stihl ms 34127.4.2025
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz